signali_dojencekZelo pomembno je, da dojenčku že od samega začetka dobro prisluhnete. Z dojenčkom se boste tesneje povezali, če se boste njegovih znakov naučili razbrati in se jim primerno odzvati. Na ta način mu boste posvetili svojo pozornost in dojenček bo poskušal pogumno komunicirati tudi z drugimi. Nenazadnje bo dojenček tako spoznal, da je zelo pomembno bitje, da ga upoštevate in ljubite.

Jok

Seveda – dojenček joka, ko je lačen. Če z jokom in sitnarjenjem ne preneha niti takrat, ko smo ga že nahranili, potem so med glavnimi krivci neudobje, zračni mehurček ali pa mokra plenička. Če joka nikakor ne morete zaustaviti s hranjenjem, previjanjem ali s podrtim ‘kupčkom’, potem je vaš dojenček močno utrujen. Dojenčka raje poležite v posteljico in ga v miru pustite, da nekaj časa joka. Najverjetneje ga bo jok na koncu vendarle utrudil in dojenček bo v joku zaspal. Lahko pa ga tudi zibate, se z njim sprehajate, zapomnite pa si: dojenček se na takšno metodo uspavanja ne sme navaditi, še posebno ne po dopolnjenem šestem mesecu starosti.

Sesanje

Dojenček ne sesa zgolj zato, ker mora preživeti in jesti, temveč tudi zaradi čistega užitka, še posebno v prvih šestih mesecih življenja. Še tako jokajoč dojenček se bo ob sesanju pomiril, saj se takrat dojenček tako fizično kot tudi čustveno sprosti. Veliko dojenčkov svojo potrebo po sesanju zadovolji takrat, ko ga mati doji. Če vaš otrok pije mleko iz stekleničke, potem luknjice v cuclju ne smejo biti prevelike, saj bo tako otrok stekleničko izpraznil še preden bo lahko dodobra potešil svoje potrebe in želje. Nekaterim pa takšno sesanje ne zadostuje. Če vaš dojenček takoj po obroku vtakne v usta palec in ga sesa, potem njegova potreba po sesanju ni bila potešena. Če niste nasprotnik dude, vam bo le-ta mogoče olajšala problem.

Stegovanje rokic

Kadar vaš dojenček steguje proti vam roke, potem si najverjetneje želi, da ga dvignete. Nekateri ljudje so prepričani, da z neprestanim popuščanjem otroku samo škodimo ter ga tako hitreje ‘pokvarimo’. Nikar ne poslušajte teh ljudi! Prav vsak dojenček mora čutiti, da je del matere, občutiti mora vez z očetom ali drugimi skrbniki, še posebno v prvih mesecih življenja. Če je vaš dojenček že malce starejši, pa še vedno z rokami sega k vam, mu dajte raje igračko. Tako boste storili bolje, kot pa če bi ga dvignili in stisnili k sebi. Dojenček bo tako spoznal, da lahko pritegne vašo pozornost in naklonjenost, ne da bi od vašega naročja postal preveč odvisen.

Slinjenje in grizenje

Pri približno šestih mesecih otroku začnejo rasti prvi zobki, nekaterim pa že pri štirih mesecih. Morda boste opazili, da si otrok tlači v usta prste in igračke ter jih skuša gristi. Otroku kupite takšne predmete, ki jih lahko grizlja – na primer gumijaste obročke, ki so narejeni posebno za obdobje prvih zobk.

Prvi nenavadni glasovi

Ko bo dojenček enkrat odkril, da se lahko oglaša na različne načine in tvori vrsto glasov, bo to z velikim veseljem počel v nedogled. Če boste njegove glasove oponašali, se mu smehljali ali ga ogovarjali, bo otrok samo še bolj navdušen. Nekateri glasovi pa ne pomenijo isto ob vsaki priložnosti. Če vaš otrok gruli, potem morda želi posnemati vaš glas, lahko pa je nad svojim lastnim oglašanjem tudi tako zelo navdušen, da to počne kar naprej. Morda vaš dojenček danes gruli od udobja, že naslednji dan pa lahko isti glasovi pomenijo, da ima otrok želodčne bolečine, ali pa je enostavno že čas za zamenjavo pleničk.

Spreminjanje razpoloženj

Dojenček lahko zelo hitro spreminja svoje razpoloženje – nekaj časa je vesel, a že v naslednjem trenutku lahko začne neutolažljivo jokati, ali obratno. Zakaj je tako? Jok je dojenčkov edini način komuniciranja z drugimi ljudmi in zato se večkrat zatečejo k ihtenju. Ko se starši njegovemu joku končno odzovejo, pa dojenčkovih potreb pogosto ne morejo takoj uspešno potešiti, saj lahko otrokovo jokanje pogosto tudi narobe interpretirajo. Z otrokom bodite nežni in ljubeznivi ter mu posvečajte svojo pozornost. Nikar pa ne začnite analizirati prav vsakega dojenčkovega giba