Revija MAMA

Ana Žontar Kristanc: odličen trik, kako omiliti bolečino prvih otroških zobkov

Ko dojenčkom začnejo izraščati prvi zobki, se slinijo, v usta dajejo roke ali stvari, ki so v njihovi bližini. Nekateri malčki imajo to srečo, da jim rast zob sploh ne predstavlja nobenih težav. Spet drugi pa imajo zaradi njih kar veliko preglavic. Marsikateri zaradi tega jokajo vse noči in čez dan zahtevajo več pozornosti. Kako jim lahko omilimo bolečino?

Otroku lahko pomagate tako, da mu ponudite igračke, ki so namenjene prav za žvečenje, prav tako lahko v lekarni kupite gel, ki blaži bolečino ob izraščanju zob, lahko pa uporabite odličen trik znane slovenske televizijske voditeljice, avtorice več kuharskih knjig, ponosne lastnice bloga Anina kuhinja ter mamice dveh malih otrok, Ane Žontar Kristanc. Ano smo vprašali, kakšne so njene izkušnje s prvimi otroškimi zobki.

»Že slaba štiri leta mi spanec krade rast otroških zob. Najprej Timonovi in takoj za njim Liamovi. Vzpodbudno lahko rečem, da se vsaj bliža konec temu obdobju, za katerega priznam, da ga ne bom čisto nič pogrešala. Če sem prav preštela vse luknje, lahko rečem da lezejo ven zadnji zobki in hvala bogu rast zobkov Liam dokaj dobro prenaša. Ponoči malce pojoka, se več doji, da si masira dlesni, čez dan pa včasih kakšen dan težje in manj je.«

Zobki in Jogobella jogurtovi ledeni bonbončki

Zadnje tedne se je Ana domislila preprostega a zelo učinkovitega načina, s katerim otroku čez dan hladi dlesni, da je potem tudi ponoči veliko boljše.

»Oba malčka obožujeta jogurte in jogurtovi ledeni bonbončki so pri nas tak hit, da jih komaj vsak dan sproti pripravljam. Ker imamo pravilo dveh/treh bonbonov naenkrat in tukaj seveda tega pravila ni, je že zato toliko slajše.

Sama jogurt nadevam v vrečko za živila. Odrežem manjši konec robu in na papir za peko nadevam manjše kupčke/bonbone in jih za 1-2 uri položim v zamrzovalno skrinjo. Ko zmrznejo, jih dam v plastično posodico in jih hranim v skrinji dokler jih ne zmanjka.

Vsak dan zabavno izbiramo okus jogurtovih zamrznjenih Jogobella bonbonov. En dan so bananini, drug dan jagodni, tretji dan breskovi.”

Jogobella bonbončki

Nasvet: kdaj začeti z umivanjem zobkov pri malem otroku?

Starši se zelo pogosto sprašujejo, kdaj začeti z umivanjem zobkov. Po besedah strokovnjakov naj bi to bilo takoj od prvega izraslega zobka dalje. S tem boste že od samega začetka vzpostavili ritem umivanja zob ter jih navadili na rutino, ki bo jih spremljala celo življenje. Poskrbite le, da bo zobna ščetka prilagojena otroku.

Foto in izjava: Anina kuhinja


Tag-i