Revija MAMA

hamburgerOtroci se morajo držati reda in discipline. Če se ga ne, se družinsko življenje lahko spremeni v nočno moro za vse člane. A nekatera pravila, ki jih postavljamo starši, so – bodimo pošteni – nepotrebna. Ali pa nesmiselna. Ali preprosto neizvedljiva.

Seveda je edino prav, da v družini veljajo določena pravila. Vsi moramo biti čim bolj olikani, pozdravljati, si umiti roke pred kosilom, ne smemo jemati tuje lastnine, ne smemo biti nasilni … Življenje je polno pravil, polno neizogibnih »moraš« in »ne smeš«. A če se neprestano držimo prav vseh pravil, smiselnih in malo manj smiselnih, postane življenje neskončno dolgočasno. Še posebno za otroka. Zato lahko včasih pri nekaterih pravilih, ki niso življenjsko pomembna, malce popustimo.

•Ne packaj!

Bodimo realni. Kjer so otroci, je packarija. Starši, ki so v časih, ko še niso imeli naraščaja, ponosno razkazovali svoje brezmadežno stanovanje, bleščeče bele stene in belo usnjeno sedežno garnituro, dnevno sobo z izbranimi okrasnimi predmeti, barvno usklajeno kopalnico …, se morajo sprijazniti, da njihov dom ne bo več tak, dokler se naraščaj ne odseli. Torej vsaj naslednjih dvajset let. Otroci razmetavajo hrano po stenah, razmečejo vsak predal, da bi našli kaj zanimivega, z mamino šminko narišejo čudovito abstraktno sliko po sebi in preprogi ali steni … Lepo vas prosim, bela stena kar kliče po dekoraciji!

Namesto da bi vreščali od jeze, raje ukrepajte. Kavč prekrijte s pregrinjalom, ki ga ni škoda, tudi če na njem pristane cela skodelica pretlačenih jagod. Umaknite vse dragocenosti nekam, kjer jih radovedne oči in prstki ne bodo našli, ustvarjalno igro pa omejite na eno sobo, ki jo boste pač žrtvovali v ta namen in jo vsako leto prebelili.

•Kako si se pa oblekel?

Otrok v barvno usklajenih in čistih oblačilcih je prava paša za oči. A takoj, ko začne jesti gosto hrano, se bomo morali sprijazniti, da se bodo na majičkah začeli pojavljati madeži. Saj bomo redno prali perilo, a vendar otroka ne morete preobleči petdesetkrat na dan samo zato, da bi bil vedno brezhibno čist. In takoj, ko se bo znal sam vsaj na pol obleči, lahko pozabimo na skladno kombinacijo hlač in majice ali nogavic in krilca.

Pri izbiri oblačil mu lahko pustite malo svobode. Seveda v mejah normale – da ne bo šel sredi zime premalo oblečen ven ali da se ne bo sredi avgusta kuhal v smučarski čeladi. Da bo volk sit in koza cela, mu dajte na izbiro dvoje ali troje hlač in nekaj majičk, da se bo počutil samostojnega in odgovornega, da pa vseeno ne bo hodil po svetu oblečen kot klovn.

•Ne skači po postelji!

Truma malčkov, ki je zamenjala posteljo za trampolin, je verjetno res najboljši način, kako uničiti novo vzmetnico. A nekoliko lahko vseeno dovolite otroku, da izkoristi mehko podlago za telovadbo in razgibavanje, če je zunaj slabo vreme in ne more oditi na vrt ali dvorišče. Pozibavanje na postelji ali kavču otroku pomaga krepiti ravnotežje. In če bo delal prevale na postelji, v vaši družbi, seveda, vzmetnica ne bo prehudo trpela, verjemite!

•Ne jej hitre hrane!

Recimo, da je prehrana vaše družine skoraj idealna. Otrok uživa doma pripravljeno, uravnoteženo hrano z veliko zelenjave in sadja. Vsak dan ga čakajo topli obroki, zdravi napitki, vitaminsko bogati prigrizki z nizko vsebnostjo sladkorja … Je res tako? V resničnem svetu zelo težko. Prav vsi starši občasno popustimo in otrokom pripravimo ocvrt krompirček ali naročimo pico domov. Ampak zaradi tega se ni treba sramovati.

Če je ostala hrana pretežno zdrava in če jedi, ki vsebujejo veliko (pogosto nekajkrat uporabljene) maščobe in sladkorja, niso na našem oziroma otrokovem jedilniku skoraj vsak dan, mu lahko občasno privoščimo tudi to. Če si dvakrat na mesec zaželi pico, potem ko je ostale dni pridno glodal korenček, brokoli, cvetačo, jabolka in banane, pa naj mu bo. Občasna pregreha ne bo pustila hudih posledic, če bo res le občasna.

•Ne smeš zamuditi v vrtec ali šolo!

To sicer drži. Vrtec in šola sta resni zadevi. Špricanje, kot temu radi pravimo, ni navada, ki bi jo starši radi privzgojili svojim otrokom. A tudi zakonodaja nam dopušča, da pet delovnih dni v šolskem letu otroka ni pri pouku, ne da bi bili zato dolžni prinesti zdravniško opravičilo.

Pozimi, ko je zunaj lep dan, ni prav nič narobe, če sporočite v šolo, da otroka ne bo, in izkoristite enega od tistih petih dni, da se odpravite na sankanje. V toplejših dnevih pa lahko obiščete živalski vrt ali odidete v toplice. Ti dnevi bodo nekaj posebnega – čas, ko se ne boste obremenjevali s službenimi obveznostmi in ko boste preprosto uživali v družbi z otrokom. Vaš najmlajši si bo take dneve zapomnil za vse življenje.

•Vedno ob isti uri v posteljo!

To je zelo dobro, koristno in potrebno pravilo, ki poskrbi, da najmlajši niso preutrujeni in temu primerno tečni, da zjutraj lahko pravočasno in spočiti vstanejo in odidejo v vrtec, staršem pa zvečer omogoča nekaj prepotrebnih mirnih minut v dvoje.

A včasih, ob petkih ali sobotah, ko naslednje jutro ni treba zgodaj vstati, ni nič narobe, če se ura, ko je treba v posteljo, zamakne za pol urice. Tako se bo malček naučil, da so pravila potrebna in postavljena z razlogom (moram v posteljo, da bom zjutraj lahko vstal, ne zato, ker je mamica muhasta), hkrati pa se bo počutil bolj odraslega, če mu boste občasno pustili malo več svobode.

•Ne posnemaj me, ampak naredi tako, kot ti rečem!

To pravilo je popolnoma zgrešeno. Otroci se učijo s posnemanjem. Če oče v istem stavku pove, da se ne sme preklinjati, to pa podkrepi še s psovko, njegove besede ne bodo nič vredne. Saj poznate tisti stari stavek: »Le kje so se hudičevi mulci naučili preklinjati?«

Če nočete, da bi se malček pred televizorjem basal s čipsom, se tudi vi nehajte. Če hočete, da bo v stanovanju vedno nosil copate, jih nosite tudi vi. Kaj pomaga vpiti »Obuj copateeeee!«, če to počnete obuti le v debele nogavice.

•Ne igraj se s hrano!

To je eno tistih pravil, ki bi ga mamice verjetno najraje uzakonile, če bi se dalo. Po eni strani je to razumljivo. Človek po najboljših močeh in z vso ljubeznijo pripravi krompirček, grahek, sladko koruzo in najslastnejše dele piščančka, vse to lepo aranžira na krožnik, potem pa se izdelka loti mali terminator, iz njega naredi nerazpoznavno kašo, jo pol zmeče na tla, ostala polovica pa pristane na obrazu, v laseh, na mizi … Z malo sreče kakšen grižljaj najde pot celo v usta.

A moramo se zavedati, da za dvoletnika hrana ni le hrana, je tudi snov za ustvarjanje, odkrivanje in spoznavanje. Ob pogledu na krožnik, dotiku makarončkov in špinače, prijemanju graha se otrok uči o barvah, oblikah, otipu, temperaturi … Če se sam hrani, izboljšuje koordinacijo roka-oko, pri tem pa se počuti samostojnega.

Prijateljski nasvet – ne obremenjujte se in tla prekrijte s starim časopisnim papirjem.

•Otroci ne smejo biti glasni!

Zakaj pa ne? Res se mora vsak malček naučiti, da ne more biti vedno v središču pozornosti, da mora počakati na vrsto, da spregovori, da ne sme skakati v besedo in da v določenih družbah, ko na primer očka in mamica dobita obisk, nima kaj iskati.

A po drugi strani mu moramo dati možnost, da komunicira z nami in vsemi ostalimi. Tako boste spletli vez zaupanja. Če bo otrok vedel, da ne bo nič narobe, če vas tudi prekine, kadar je zares pomembno, da vam lahko zaupa svoje tegobe, da mu boste vedno odgovorili na vprašanja, če so zastavljena ob pravem času, imate več možnosti, da se bo z vami pogovarjal tudi kasneje, v težavnih najstniških letih. Otrok mora vedeti, da je dom zatočišče, kjer lahko odkrito pove, kaj misli, kjer ga bodo starši poslušali, mu svetovali, ga potolažili …

Zato to pravilo uporabljajte zelo zmerno in le takrat, ko je res potrebno. Če boste prestrogi, vam bo kasneje morda žal.


Tag-i