Revija MAMA

vragec ali angelSo majhni ljudje s trdnimi značaji. Vsak potrebuje malce drugačen pristop. Z vsemi pa je čudovito preživljati trenutke, ne glede na njihov značaj.

Od trenutka, ko otrok pride na svet, ga občudujoče opazujemo, ugotavljamo, čigav nosek je podedoval, ali ima mogoče očkovo luknjico v bradi, babičine oči … A od kod njegov značaj?

Preden njegove navihane vragolije, globoko razmišljujoče trenutke ali klepetavost pripišete enemu od bližnjih sorodnikov, je treba vedeti, da njegovo obnašanje ni nujno znak, kakšen bo, ko bo odrasel. Vedenje posameznika se spreminja glede na okoliščine, v katerih živi, in glede na način, kako z njim ravna okolica.

Sramežljivi Samo

Da bi se najbolje razvijal, potrebuje veliko pozornosti. Ponavadi je malce počasnejši od ostalih otrok, več časa potrebuje, da osvoji posamezno veščino, na primer hojo ali govor, a z nekaj vztrajnosti in potrpljenja bo napredoval in na koncu obvladal vse kot njegovi vrstniki, le z manjšo zamudo. Kadar se sreča s skupino neznanih vrstnikov, na primer v vrtcu, se bo na začetku verjetno malo umaknil in se zaprl vase, dokler se ne privadi na nove obraze.

Kako ravnati z njim?

Takemu otroku moramo pustiti čas, da se privadi na vsako novo situacijo, pri tem pa je dobro, če smo v bližini, da mu lahko po potrebi priskočimo na pomoč. Uvajanje v vrtec je zelo pomembno, ne smemo ga kar prepustiti vzgojiteljici in oditi. Bodimo z njim vsaj en teden. Doma se z njim veliko pogovarjajmo in mu dajmo dovolj časa, da nam odgovori. Še najbolje je, da mu za vsako novo veščino, vsak odgovor in vsako novost pustimo, naj se ravna po svojem notranjem ritmu in ga ne priganjamo.

Družabna Daša

Je mala klepetulja, ki nikoli ne utihne in neprestano zahteva pozornost. Z njo imajo starši veliko veselja, vendar je lahko tudi naporna, saj jim ne da niti minutke miru. Družabni otroci so ponavadi bistri, radi se igrajo z vrstniki vseh starosti in uživajo v večji družbi. Še najraje pa ima malce mlajše otroke, ker jim lahko ukazuje.

Kako ravnati z njo?

Bodite pripravljeni odgovarjati na neskončna vprašanja, hkrati pa imejte na zalogi kakšno malenkost, s katero jo lahko zamotite, če se vprašanja začnejo nadležno ponavljati. Poskusite organizirati igralne urice z njenimi prijateljčki in pogosto jo odpeljite na igrišče oziroma kamor koli v naravo, kjer lahko sprošča svojo nakopičeno odvečno energijo.

Vihravi Vito

Pozor! Ko se začne premikati, je vihravi Vito povsod, kjer je najmanj treba, in brez težav boste ugotovili, kje se je potikal, saj za njim ostaja popolna zmeda in razsulo. Izjemno hitro se uči in obvladuje raznovrstne veščine, kar pa je tudi razlog, da se hitro naveliča in nima potrpljenja. Veliko raje se zabava s tekanjem, skakanjem, razgrajanjem, razbijanjem po loncih, zganjanjem hrupa, kot pa da bi mirno sedel za mizo in risal.

Kako ravnati z njim?

Ohranite mirne živce! Najprej zajemite sapo, nato pa hitro zaščitite stopnice, omare in vse kotičke, ki bi bili za otroka lahko nevarni. Ta otrok mora ves čas nekaj početi, zato ga čim bolj intenzivno zaposlujte. Če imate vrt, mu naredite peskovnik, kjer se bo verjetno zelo zabaval. Lahko ga vključite v raznovrstne športne aktivnosti. Če pa vrta nimate, poskrbite, da bo pogosto v parku ali drugje v naravi. Ker ima veliko energije, potrebuje dokaj naporne aktivnosti, da jo sprosti.

Cmerava Cvetka

Ta malčica je večino časa bolj nesrečna. Najbolj zadovoljna je v družbi najožje družine in težko prenaša vsakršno spremembo. Včasih se začne cmeriti, že če ji pokažemo prst, če je dovolj hitro ne zamotimo. Seveda ima tudi kopico dobrih lastnosti. Je zelo ljubeča, rada se crklja in se zelo mirno igra – barva, bere knjigice, zlaga sestavljanke. Nikoli ne bo na igrišču pobegnila staršem izpred oči in ne bo izzivala drugih otrok.

Kako ravnati z njo?

To je otrok, ki potrebuje redne aktivnosti, ustaljeno dnevno rutino, ki se ne spreminja, vedeti mora, kaj lahko pričakuje in najbolj zadovoljen je v manjši družbi vrstnikov, ki jih zelo dobro pozna. Izbruhe joka lahko omilite ali celo preprečite, če imate vedno pri roki kakšno njej ljubo malenkost, za katero veste, da jo bo uspešno zamotila, ko se bodo v malih očkah začele nabirati solzice.

Odločna Oli

Ta ambiciozna malčica dela vse po svoje. Že v rosnih letih noče obleči tistega, kar ji pripravi mamica, ampak sama izbere oblačila in se tudi sama obleče. Seveda je to opravilo pospremljeno z izbruhi besa, če se ji kaj zatakne. Je izjemno spretna z rokami, ima dokaj dobro koncentracijo in se lahko dalj časa posveča na primer risanju, zlaganju sestavljank ali kock. Na vsak način hoče čim prej obvladati vsako veščino, zato se zelo rada uči. Če stvari ne gredo po njeno, so trmasti izbruhi in jezno cepetanje kar pogosti. Obenem je precej gospodovalna, ne le do mlajših, temveč tudi do staršev.

Kako ravnati z njo?

Treba ji je dati možnost izbire, da ima občutek, da je glavna. Seveda pa ji te različne možnosti izberite vi. Na primer: lahko obleče trenirko, ali rumen puloverček z modrimi hlačami, ali rožnat puli in kavbojke …, lahko gre na igrišče, ali na obisk k babici, ali sestavlja kocke.

Zadovoljni Zlatko

Ta otrok je nezahteven, preprost, zadovoljen z vsem. Hitro se vklopi v vsako situacijo in vsako družbo. Je idealen otrok po mnenju vsake mame, saj lahko starši veliko časa posvetijo skupni zabavi, ker minute in ure le redko minejo v prerekanju in pregovarjanju. To je tudi otrok, ki hitro razume, kar mu razlagamo. Zvečer gre brez večjih težav spat, poje večinoma vse, kar postavimo predenj, zjutraj se zbudi nasmejan. Ko ga obiščejo njegovi vrstniki, jim brez ljubosumja odstopi igrače, siten pa postane le, kadar je utrujen ali bolan.

Kako ravnati z njim?

Pravzaprav ni kaj svetovati. Otrok je čudovit, zabaven in prav nič težaven, še bolj zabaven in vesel pa bo, če bomo z njim preživeli veliko zabavnih uric, hodili na izlete in se veselili. Staršem takega otroka lahko svetujemo le eno – ne hvalite se preveč pred drugimi starši, ker boste vzbudili precejšnje ljubosumje pri tistih, ki imajo težavnejše otroke. In bodite srečni, da vam je mati Narava podarila tak mali zaklad.


Tag-i

Starejši in novejši članki