Revija MAMA

5 nasvetov, kako ustavimo neprestano prepiranje med bratci in sestricami

Dr. Laura Markham, avtorica knjige Peaceful parent, happy siblings(Mirni starši, srečni bratje in sestre) pravi, da se mora tako okolje najprej izoblikovati doma. Če znajo starši pravilno urediti oz. regulirati svoja čustva, bodo temu sledili tudi otroci. Pomembno je pristno in globoko razmerje z vsakim otrokom in zato se sorojenci ne bodo počutili ogrožene.Starši jih moramo naučiti, naj izražajo svoje potrebe, brez da napadajo druge in poiskati win/win rešitev.

Kako naj se starši tega naučimo pa nam dr. Markham ponuja 5 nasvetov:

1.NI RAZLOGA, DA KRIČITE NA SVOJE OTROKE
Kadar meja tolerance doseže svoj vrh, se zdi, da so starši slišani le takrat, ko kričijo. Vendar to ne deluje. To dokazuje samo slabo vedenje, ki mu bodo otroci sledili. Namesto dvigovanja glasu se raje poslužite temu:
-Ko boste razburjeni, se spomnite, da ste otrokom vzornik in se pomirite.
-Imejte zlato pravilo: bodi prijazen. Naj postane družinsko pravilo št.1. Določite meje, do kam gre lahko draženje, nesramne besede in fizično nasilje.
-Dovolite vsa čustva in omejujte obnašanje. Otroci so lahko jezni, vendar se ne smejo napadati fizično ali verbalno.

2. NAUČITE OTROKE EMPATIJE
Empatija je psihološka sposobnost zaznavanja čustev druge osebe, ne da bi s tem podal svoje.
Dr. Markham poudarja pomembnost poučevanja empatije kot izhodišče za ustvarjanje mirnega doma. Otroci razvijajo empatijo, ko imajo občutek, da sebe razumejo. Torej, kako si to naredil?

Lahko jih pomirjamo, ko so razburjeni. Vsi ljudje imamo zrcalne nevrone, zato “pobiramo” čustva drugih ljudi. Ampak včasih so nam čustva drugih zoprna, še posebej, če smo se sprijaznili z lastnimi čustvi. Torej, ko starši pomirjamo razburjenega otroka, se otrok nauči, da čustva niso nevarna in zato lažje tolerira svoja čustva.

Vendar to še ni vse. Ključ je doslednost. Nujno je, da so čustva tema vsakodnevnega pogovora-ko vidiš, kaj počnejo drugi ljudje in kaj tvoj otrok doživlja:
-Vidim, kako si razočaran.
-Joj, poškodoval si si koleno. Naj te objamem in se boš počutil bolje.
-Ta mala punčka v vozičku joka. Zanima me, kako se počuti.
-Počutim se razočarano. To ne bo dobro. Moram trikrat vzdihniti in se pomiriti.

How-to-Stop-Sibling-Fights3. NIKOLI NI PREPOZNO, DA POMAGATE OTROKU IZOBLIKOVATI ODNOS
Če so otroci starejši od dveh let, še ne pomeni, da ste zamudili priložnost za ustvarjanje mirnega odnosa med vašimi otroci. Res je, da boste morali opustiti kakšne slabe navade, vendar so vaši otroci sposobni, da se izrazijo z besedami. “Edina stvar, ki se jo morate zapomniti, da če je vaš otrok zgradil zamero proti bratu ali sestri, boste morali empatizirati z njegovimi čustvi in mu pomagati, da vam ta čustva razkrije, gre preko njih in odpre srce bratu ali sestri”, pravi dr. Markham.

4. NE SILITE OTROK, DA SE OPRAVIČIJO TAKOJ
Po mnenju dr. Markhamove, je eden najbolj neskladnih nasvetov, naj se otroci opravičijo takoj. Starši bi jih morali spodbujati, naj namesto opravičila raje popravijo stanje, ki so ga povzročili. Raziskave kažejo, da je opravičilo takoj po “boju”, medtem ko je povzročitelj še vedno jezen, nikakor ne popravi odnosov. Dejstvo je, da takojšnja opravičila ustvarjajo nezadovoljstvo. Zato naj starši pomagajo delati skozi njihovo razburjenje do brata ali sestre in se pomiri. Potem, ko otrok ni več razburjen, starš uvidi, da bo potrebno nekaj dela, popravila in da mora najti način, kako se povezati z sorojencem in to stvar popraviti oz. narediti bolje. Tu je lahko vključeno tudi opravičilo, lahko je pa vključeno popravilo zlomljene igračke, dati objem, ponovno postaviti stolp iz kock, ki je bil porušen in obljubo, da se bo v prihodnosti to spremenilo.

create-peaceful-home-parents-must-remain-calm5. ČE ŽELITE USTVARITI MIREN DOM, MORATE OSTATI MIRNI
Vsi smo bili tam. Zapustiš sobo za eno sekundo in v naslednjem trenutku se otroci tepejo, lasajo, trgajo igračke iz rok, jih mečejo, kričijo. Drug drugega obtožujejo za nastalo situacijo in vi ne zdržite več. Meja razočaranja je visoka in vsak čas boste eksplodirali. Dr. Markham pravi, da je ključ ostati miren. Tako se bodo otroci naučili, kaj so naredili narobe in kako bi lahko bilo drugače.Toda kako ostati miren, ko ste dosegli vrelišče? Dr. Markham ponuja te nasvete:
1. Ustavite se. Spusti vse in dihajte.
2. Spomnite se, da to ni nujna pomoč. Nihče ne umira. Poiščite karkoli, da vas bo pomirilo.
3. Zmanjšajte svoj strah in se spomnite, da ni na vas, da situacijo popravite. Ni na vas, da določite, kdo nima prav, saj s tem pospešujete zamero otroka, ki v bistvu ni bil kriv. Preprečiti morate kakršnokoli nasilje tako, da posežete vmes in obnovite občutek varnosti s svojo mirno prisotnostjo.
4. Fizično se povežite z obema otrokoma, poslušajte obe strani, tako da bosta oba otroka imela občutek, da sta bila slišana in priznajte stališča obeh otrok.
5. Pomagajte otrokom poiskati rešitev: “Ni čudno, da si razburjena, Mateja se želi igrati na ta način, Špela pa na drug način. To bo pa kar težava. Kako bomo to rešili?”

S takim načinom bomo dosegli, da bodo otroci srečni in nenazadnje tudi starši. In ko bomo otroke naučili tega, bodo tako funkcionirali vse življenje.


Tag-i