Revija MAMA

 

Igra z ličili in maminimi salonarji – kje so meje?

 

 

Deklice so se od nekdaj rade igrale s punčkami. Dečki pa z avtomobilčki. Vse lepo in prav, dokler njihovo zanimanje za »moške« in »ženske« reči prehitro ne preraste v potrebo po videzu in obnašanju odraslih predstavnikov istega spola in dokler deklica nič več zgolj doma ne preizkuša maminih salonarjev, ampak hoče v vrtec z lakiranimi nohti, pobarvanimi lasmi ter majčko do popka. Pri komaj petih letih! In takrat se veliko staršev vpraša, kaj so naredili narobe.

Žal prepozno, saj se seksualizacija otrok prične že v rosnem otroštvu.

 

 

V današnji družbi pričnemo otroke prehitro spodbujati, da se oblačijo ter obnašajo kot odrasli. S tem povzročimo, da sprejmejo seksualne vzorce, ki jih v resnici še ne razumejo, ter tako škodujemo njihovemu čustvenemu razvoju. Otroci morajo svojo samopodobo razviti postopoma, predvsem pa skupaj s čustvenim in miselnim razvojem. Obnašanja odraslih ter podob pop zvezd vse do najstniške dobe ne razumejo, zato je prav, da jih v otroštvu spodbujamo k otroškim aktivnostim ter tudi njim primernemu izgledu. V nasprotnem primeru se bodo prehitro oklenili prepričanja, da popularnost ter uspeh temeljita le na zunanjem videzu.

Dojemanje spola

Četudi se razlika v vlogah spolov zmanjšuje, vsak otrok ve, ali je fantek ali punčka. Ne zaveda pa se še, da to pomeni, da bo zrasel v moškega ali žensko. To spoznajo šele okoli četrtega leta. In šele pri sedmih letih jim je jasno, da bodo istega spola ostali za vedno.

 

Vzroki za željo po odraslosti

Za zgodnjo seksualizacijo otrok bi seveda lahko krivili medije in popularno kulturo, vendar je težava precej kompleksnejša. Spodbujajo jo mnogi vplivi: oglaševanje, pritisk vrstnikov, moda, prekomerno ustrežljivi starši, izpostavljenost spletnim stranem …

Odrasle vloge ter obnašanje glede na spol otrokom nehote vsiljujemo tudi starši. Tako nekateri dečkom ne pustijo, da bi se igrali z »barbikami«, deklice pa prepričujejo, da nogomet ni zanje in da naj se raje posvetijo kakšnim mirnejšim dejavnostim. Dejstvo je, da se predšolski otroci ne glede na spol igrajo enake igre in pogosto z enakimi igračami, vendar pa je to normalno ter ne vpliva na njihovo kasnejše vedenje.

Predvsem pri deklicah se mnogokrat zgodi, da jih v odraslo vlogo spodbujajo tudi igrače. Poglejte si »barbike« in njim podobne punčke z velikimi prsmi, ozkim pasom in širokimi boki  … Kupite jim dojenčka, ki joka, ki ga je treba previti, kadar se polula, ga okopati in peljati na sprehod v vozičku, pa jo boste že od malih nog idealno pripravljali na materinstvo, ki bo zanjo postalo velika vrednota. Prav tako bo ob vseh princeskah v risankah sanjarila o poroki, pa še svoje igračke bo oblekla v lepe poročne oblekice … Zakaj pa proizvajalci »lulajočih dojenčkov« ne ponudijo tudi fantkom? Navsezadnje je tudi očetovstvo vrednota, pa se je nihče od dečkov ne uči že pri treh letih. Nihče jih ne usmerja k temu, da bodo tudi oni kdaj previli svojega otroka ali pa da se od njih v odraslem življenju pričakuje zvestoba, ki jo enačimo s poroko …

Odrasel videz in obnašanje pa nista le škodljiva, temveč tudi nevarna: takšni otroci so še bolj ranljivi ter večje potencialne žrtve spolnih izprijencev.

Težave so tudi drugje. Modna industrija za svoje potrebe uporablja vse mlajše modele. Deklice, stare komaj 13 ali 14 let, hodijo po modnih brveh, nastopajo v videospotih ter oglasih. Njihovega dela starši pogosto ne nadzorujejo, zato so zaradi nezrelosti izpostavljene mnogim nevarnostim.

O posledicah, ki jih mlade manekenke povzročajo pri »navadnih« najstnicah ter otrocih, pa bi vam lahko na dolgo in široko govorili zdravniki, ki se ukvarjajo s področjema anoreksije in bulimije. Nezadovoljstvo s svojim telesom ter prepričanje, da so debele, namreč izražajo že deklice pri šestih letih!

Da bi vaši otroci čim dlje ostali otroci, brez odraslih odgovornosti in stresa, vam svetujemo, da jih spodbujate k igri in pristnemu otroškemu pogledu na stvari. Ne nasedajte oglasom ter svoji šestletni punčki ne kupite tangic z napisom »as sweet as candy« (sladka kot bonbonček), temveč ji raje poskusite razložiti, da so tangice namenjene odraslim ženskam.

Svet odraslih lahko še počaka!

Starši lahko pomagamo.

1. Z otrokom se večkrat »usedite« ter pogovorite o sporočilih, ki jih pošiljajo televizija, popularna kultura, filmi in oglaševanje. To bo izboljšalo njegovo zavedanje o naravi množičnih medijev ter izboljšalo njegovo samozavest.

2. Otroku preprečite dostop do spletnih strani, ki zanj niso primerne. Najbolje je, da jih sploh ne uporablja sam, ampak v vaši prisotnosti. Tudi kadar na medmrežju išče kaj popolnoma nedolžnega, se lahko zgodi, da se bo zahtevanim informacijam »prilepil« kašen oglas s spolno vsebino.

3. Določite pravila in omejitve glede garderobe, kozmetike ter primernega obnašanja glede na starost vašega otroka.

4. Zapomnite si, da sta marsikatera najstnica ali najstnik že videti odraslo, vendar pa nista tudi čustveno in duševno zrela.

5. Z otrokom se veliko pogovarjajte, da se navadi tudi osebnih pogovorov in se kasneje v najstniških letih ne bo zaprl pred vami. Nudite mu vso ljubezen in podporo ter mu kot starši bodite vzor za primerno obnašanje.

6. Bodite pozorni na seksualne besede ali dejanja. Preverite, od kod jih otrok pozna, ter ga poučite, kaj pomenijo, ter zakaj niso primerna.

7. Otroka spodbujajte k osebnim dosežkom, ki se ne navezujejo na videz. Naj bo uspešen v športu, glasbi ali umetniškem izražanju. S tem bo krepil svojo samopodobo in ne bo čutil potrebe po »plehkem« dokazovanju.

8. Otroku odgovarjajte na vprašanja v zvezi s spolnostjo, seveda pa mu jo pojasnite njegovim letom primerno.

9. Otrok naj izraža svojo osebnost z lastnim stilom, vendar pa naj ta nikoli ne ogroža njegove varnosti, daje napačen vtis ali žali čustva drugih.


Tag-i