Revija MAMA

Ali ste vedeli

Zanimiva dejstva 

-Dojenčki se rodijo s 300 kostmi, odrasli pa jih imamo zgolj 206, saj se nekatere kosti kasneje združijo.

-25% človekovih kosti se nahaja v stopalih.

-Novorojenčki, ki se rodijo v mesecu maju, so v povprečju 200 gramov težji od tistih, rojenih v drugih mesecih.

-Novorojenčkova glava predstavlja kar četrtino njegove celotne telesne teže.

-Dojenčki znajo ob rojstvu plavati ter instinktivno zadržijo zrak, vendar ta instinkt kmalu izgubijo.

-Dojenčki naj bi imeli lepe ter simetrične obraze rajši, zato jih tudi dlje opazujejo.

-Dojenček v trebuščku razvije prstne odtise pri približno osemnajstih tednih nosečnosti.

 

Ali ste vedeli?

Vsakih 7 sekund se rodi dojenček.

Zanimivosti o človeškem telesu

– Ženske požmrknemo dvakrat pogosteje kot moški.

-Mišice oči so najbolj aktivne mišice našega telesa poleg srca.

-Vsako obrv sestavlja približno 550 dlačic.

-Ljudje imamo okoli 10 000 okuševalnih brbončic.

-Hladnejša kot je soba, v kateri spite, bolje verjetno je, da boste imeli slabe sanje.

-Najtrša kost v človeškem telesu je čeljust.

-Nemogoče je kihniti z odprtimi očmi.

-Ženskam se med ovulacijo izboljša vonj.

-Vsaka nosnica zaznava vonje drugače.Tisti, ki jih zaznava desna, so običajno prijetnejši od tistih, ki jih zaznava leva.

-Nohti na prstih na rokah običajno rastejo štirikrat hitreje kot tisti na nogah.

Ali ste vedeli?

Vsakdo si deli svoj rojstni dan s še najmanj 9 milijoni drugih ljudi na svetu – torej je vedno dovolj razlogov za praznovanje.

Pleničke naj menjajo moški

Moški so uradnjo najboljši pri previjanju! Raziskava je pokazala, da ženske za zamenjavo pleničke v povprečju potrebujemo 2 minuti in 5 sekund, moški pa le 1 minuto in 36 sekund. Zamenjava pleničke je pač v osnovi mehanski process, ki se ga moški pač lotijo tako kot menjave pnevmatike – radi bi opravili čim hitreje. No, morda so res hitrejši – ampak to gotovo ni edino, kar šteje.

Ribe za boljši govor

Prehrana, bogata z ribami, je nujna zlasti v zadnjem delu nosečnosti, saj pomaga pri razvoju otrokovih možganov. Raziskava, ki je vključila 7000 mater in otrok, je pokazala, da so imeli malčki pri petnajstih mesecih precej boljše govorne sposobnosti, če so njihove matere med nosečnostjo vsaj enkrat tedensko jedle ribe.

Previdno z osvežilci zraka

Raziskava je pokazala, da osvežilci zraka in aerosoli pri dojenčkih povzročajo drisko ter bolečine v ušesih. V domovih, kjer se osvežilci redno uporabljajo, imajo otroci kar za 32% več težav z drisko ter ušesi.

Levičar ali desničar?

Ali bo vaš otrok levičar ali desničar, je odločeno že pri desetih tednih nosečnosti, opazovanje z ultrazvokom pa lahko dejansko odkrije, katera roka bo »prava« – tista, ki jo otrok že v trebuščku več uporablja!

Ali ste vedeli?

Otroci, ki imajo prekomerno telesno težo, imajo kar petkrat večjo možnost, da bodo pred 65. letom doživeli srčni napad.

Nevarna embalaža

Kar eden od petih malčkov naj bi bil sposoben odpreti embalažo zdravil ter tudi čistil, ki naj bi imela za otroke varno zapiranje. Torej se nikar ne zanašajte na to, da otrok ne bo mogel odviti pokrovčka, temveč nevarne stvari raje spravite v zaklenjene omarice in prostore. Še zlasti ne nosite zdravil v torbici – ta je za malčka izjemno vabljiva za raziskovanje.

Zobna ščetka

Ali ste vedeli?

Zobne ščetke je potrebno hraniti vsaj dva metra proč od stranišča, sicer so na njih iste bakterije, kot jih najdemo v stranišču.

Zastoj mleka, vnetje dojk (mastitis)

Če postanejo dojke vozličaste, trde, vroče in boleče v celoti ali v posameznih predelih, je najverjetneje prišlo do zastoja mleka v dojkah. Če ga spremljajo tudi povišana telesna temperatura in morda simptomi, podobni gripi, ga imenujemo zastojno vnetje dojk(e) ali mastitis.

Do omenjenih težav pogosto pride v prvih dneh po porodu, ko se pojavi t. i. “naval mleka” in otrok zaradi preobilice mleka dojk ne izprazni dovolj oziroma mati prepolnih dojk ne prazni z izčrpavanjem. Zastoj mleka in mastitis se lahko pojavita tudi kasneje, vzroki za tovrstne težave pa so lahko preredko dojenje, pritisk na dojke (pretesen nedrček, spanje na trebuhu), slab izcejalni refleks ali ozki mlečni vodi, neučinkovito sesanje zaradi nepravilnega pristavljanja, fizična ali psihična preobremenitev matere ter bolezen matere (prehladi, anemija). Vnetje dojke ali mastitis pa lahko povzroči tudi vdor bakterij skozi poškodovano bradavico in se lahko stopnjuje do gnojnega vnetja, če ne ukrepamo pravočasno.

Ob omenjenih težavah materi priporočamo vroče obkladke na boleče mesto, najbolje 10–20 minut pred podojem, po potrebi pa tudi večkrat, lahko tudi vročo prho (toliko vročo kot prenese koža), rahlo masažo v smeri proti bradavicam, čim pogostejše dojenje, še posebej na prizadeti strani (tudi ponoči na dve do tri ure), naj preveri način pristavljanja, da ni nobenega pritiska na dojke in da veliko počiva. Količine tekočine, ki jo zaužije mati, ni treba zmanjšati.

Če se stanje po 24–48 urah ne izboljša ali se celo poslabša, je treba obiskati zdravnika. Če gre za bakterijsko vnetje, vam bo zdravnik predpisal antibiotik, ki ga morate jemati do konca, tudi če se stanje izboljša ali težave popolnoma izginejo.


Tag-i

Starejši in novejši članki