Revija MAMA

shutterstock_19764058Koža vašega malčka je tanjša od vaše in hitreje izgublja vlago. Čeprav je čas kopanja pred spanjem za otroka mogoče najljubši del dneva, sta pri tem potrebni pazljivost in zmernost. Dermatologi priporočajo, da otroka prve tedne po rojstvu umivate samo z vodo. Kasneje uporabljajte nežno sredstvo za umivanje ter pripravke, ki nadomestijo milo. Če je koža suha, po kopanju nanesite vlažilno sredstvo, da koža nadomesti maščobe. Velja upoštevati pravilo treh minut. Ko se otrok tušira ali namaka v kadi, pride zaradi vode do boljše hidracije povrhnjice, kar pomeni, da ima v tem trenutku koža več vlage. Po umivanju pride do hlapenja in koža se izsuši. Rešitev je, da to vlago ujamemo, tako da kožo celega telesa namažemo z ustreznim mazilom, ki vsebuje substance, podobne strukturi dermalne lipidne pregrade. Veliko dermatologov uporabo olj v tem primeru odsvetuje, priporoča pa kreme, ki vsebujejo ceramide, acilceramide, mnogokrat so dodani še humektanti ali pa dodatki naravnih vlažilcev, kot so npr. urea. Ta mazila naredijo oviro za izgubljanje vode, dodatne molekule pa zadržujejo vodo v povrhnjici. Zelo pomembno je, da s kozmetičnimi izdelki ne poškodujemo kožne pregrade. Koža deluje kot stena, pri čemer opeke predstavljajo celice, ki jih povezuje cement: medcelični cement. Če kožno pregrado stanjšamo, je koža bolj prepustna, poveča se izguba vode preko kože (suha koža) in napadalci (alergeni) lažje prodirajo v kožo. Poškodovana kožna pregrada je eden izmed razlogov za atopijski dermatitis, ki prizadene 20 % otrok. Pozimi se zaradi izsušitve pojavi tudi tako imenovani hiemalni ali »zimski« dermatitis, ki je pravzaprav podskupina tako imenovanih asteatotičnih dermatitisov in je najpogostejša kožna bolezen otrok pozimi. Največkrat se pojavlja na hrbtni strani rok, na ličkih, nadlakteh in v področju hrbta in stegen, čeprav se lahko pojavi kjerkoli.

Mrzel veter je pogosto razlog za razpokane ustnice in luščenje kože na licih. V tem primeru je spet pomembno ustvariti vlažilni zaščitni sloj. Ko se otrok igra na snegu, lahko zaradi velike odbojnosti svetlobe pride do sončnih opeklin, zato se priporoča nanos kreme za sončenje.

Še ena pogosta težavica se pojavi, ko se malček prehladi in se mu koža okoli noska začne luščiti. Pomaga, če prizadeto območje večkrat na dan namažete z vazelinom.

 

Varna oblačila za zimske dni

Dojenčki, mlajši od šestih mesecev, telesne temperature ne uravnavajo tako dobro kot odrasli. Paziti moramo, da dojenčka ne pregrejemo, saj to lahko povzroči razdraženost kože z mozoljčki.

Otroška koža naj ne bo v neposrednem stiku z volno, tudi z volnenimi kapicami ne. Volna lahko razdraži kožo in poslabša morebiten ekcem. Če je možno, kupujte oblačila iz naravnih in ne iz sintetičnih vlaken, ki koži ne pustijo dihati. Otroka raje kot v eno debelo oblačilo oblecite po principu čebulice – v več tanjših plasti oblačil, tako da se lahko prilagajate temperaturam. Velja, da je pri oblačilih bele in pastelnih barv dodanih manj barvil, ki lahko dražijo kožo.

 

Skrb za oblačila in prostor

Nova oblačila je pred prvim nošenjem potrebno oprati. Če ste dobili rabljeno oblačilo, ga ponovno operite, da odstranite detergent, ki mogoče ne ustreza vašemu otroku. Če je vaš otrok zelo občutljiv na pralna sredstva, uporabite funkcijo predpranja in večkrat ponovite izpiranje. Tudi primerno vlažen prostor je pomemben. Vlažnost zraka povečate, tako da na radiatorje namestite posodo z vodo ali kupite vlažilec zraka. Prostor redno zračite, da privabite svež zrak.

 

Hrana, ki zdravi kožo

ALOE VERA ima zaradi visoke vsebnosti sluzi in polisaharidov edinstvene vlažilne lastnosti in obnavlja epitelij. Na koži ustvari zaščitni sloj, ki oskrbuje povrhnjico z vodo in tako preprečuje izgubo le-te.

BOROVNICE varujejo in krepijo steno kapilar in ven. Izboljšajo mikrocirkulacijo kože in pomagajo zmanjševati edeme in otekline.

ČEBELJI VOSEK se v kozmetiki in farmaciji uporablja zaradi mehčalnih lastnosti in sposobnosti tvorjenja zaščitnega sloja. Koristen je za nego suhe in vnete kože s slabim hidrolipidnim slojem.

KAMILICA pomaga pri rdečici kože, jo pomirja in je primerna za nego otroške kože.

KARITEJEVO MASLO se uporablja za celjenje ran, za mehko kožo, proti strijam, za večjo elastičnost in za ustvarjanje zaščitnega sloja na koži.

KUMARA učinkovito deluje na povrhnjico kože, jo zmehča in navlaži ter deluje pomirjevalno.

OGNJIČ vsebuje flavonoide, esencialna olja, karotenoide, zlasti betakaroten, likopen, lutein. Vsebuje tudi stereole, alantoin in sluz. Slednja ustvari zaščitni sloj, ki obda kožo in uravnava stopnjo navlaženosti. Ognjič je priporočljiv za umivanje intimnih predelov, kjer je koža tanka in občutljiva. Pomirja, razkužuje in celi rane.

OLJE AVOKADA ima posebno sestavo maščobnih kislin, ki hranijo in obnavljajo kožo. Z lahkoto prodre v kožo in dobro vpliva na hrapavo in dehidrirano kožo.

OVES hkrati nežno in učinkovito očisti kožo, spoštuje osnovne funkcije povrhnjice in ne spremeni beljakovine v roženi plasti, deluje vlažilno, mehča, ščiti in pomirja kožo.

ROŽMARIN je rastlina, ki je izjemno bogata z esencialnimi olji. Deluje stimulativno ter zdravi manjša vnetja. Deluje kot antioksidant, protivnetno in antiseptično, poleg tega pa vsebnost taninov oža pore in pripomore k čvrstejši koži.

SEZAMOVO OLJE je odlično mehčalno in antioksidativno sredstvo, ki uravnava delovanje žlez lojnic in pomirja kožo. Vsebuje visoko vrednost esencialnih maščobnih kislin (omega-3 in omega-6), visoko stopnjo nekaterih vitaminov iz skupine B, vitamine E, D in PP. Zunanja uporaba sezamovega olja je koristna pri razdraženi in suhi koži ter v primeru pomanjkanja kožnega tonusa. Uporablja se tudi za nego las, saj jim povre vitalnost in ton, jih nahrani in okrepi njihova kapilarna vlakna.

 

Avtor besedila »Hrana, ki zdravi kožo« je Aleksander Žlebnik (http://www.medisanus.com/vitamini-in-zdravilne-rastline.html).


Tag-i