Revija MAMA

shutterstock_119680687Otroci s kletvicami izražajo jezo, nemoč, razočaranje ali bolečino. Razlogi za psovanje in izrazi se s starostjo sicer spreminjajo, vendar starši že pri prvih prostaških izrazih ne smejo biti preveč popustljivi.

Ljudje v pogovorih pogosto ne izbiramo besed. Pozabljamo pa, da otroci kot gobe vpijajo vse, kar slišijo od odraslih. Psovke niso izjema. Starši, ki se tega zavedajo in skušajo izkoreniniti neprimerne izraze iz besednjaka svojih najmlajših, izgubljajo bitko. Televizija, filmi, video, glasba, napisi na majicah, avtomobilskih nalepkah, grafiti na mestnih ulicah so neizčrpen vir nazaželjenih besed, ki pa jih mali nadobudneži zelo radi uporabljajo.

Nagnjeje k preklinjanju

Tako kot odrasli, tudi otroci s kletvicami izražajo jezo, nemoč, razočaranje ali bolečino. Razlogi za psovanje in izrazi se s starostjo sicer spreminjajo, ne glede na starost otroka pa se odrasli vedno odzovejo na kletvice iz otroških ust. Kakšen je ta odziv – pohvalen ali nasprotujoč – je najpogosteje drugotnega pomena.

A to je le del resnice. Kletvice igrajo pomembno vlogo v otrokovem razvoju. Z njihovo pomočjo otrok spoznava in raziskuje rabo čustveno nabitih izrazov. Prve otrokove kletvice pravzaprav sploh niso psovke v pravem pomenu besede. Otrok kot papagaj ponavlja izraze, ki so bili izrečeni energično in povišanim glasom. Pravega pomena teh izrazov se niti ne zaveda.

S starostjo se spreminjajo tudi razlogi za psovanje. Včasih jih v to sili družba. S psovkami želijo dokazati, da pripadajo določeni skupini, oziroma, da so dovolj veliki in samostojni, da jim odrasli ne morejo več ukazovati. Kaj kmalu ugotovijo tudi, da se o spolnosti ne govori odkrito in da se odrasli izogibajo tej temi. Tako želi šestletnik, ki uporablja tovrstne izraze, vsem pokazati, da ga ni strah.

Kletvice imajo tudi svojo svetlo plat, pa naj se to sliši še tako nenavadno. Naša družba preklinjanja ne obsoja tako kot fizičnih obračunov. Zato v naših glavah hitreje najdemo opravičilo, če se otroci obmetavajo s krepkimi besedami, kot če padajo zaušnice

Takoj ukrepajte

Starši že pri prvih prostaških izrazih ne smejo biti preveč popustljivi, sicer ima to lahko dolgoročne posledice zanje in za njihovega otroka. Kaj, če se zaradi tega njegovi prijatelji ne bodo več smeli igrati z njim?

Raba psovk ovira otroka pri širjenju besednega zaklada. Vsa pestrost sinonimov se zgubi v nekaj kratkih besedah, ki jih otrok neprestano uporablja. Zato ne zna jasno izpovedati različnih čustev in potreb, njegovi starši pa ne razumejo, kaj jim želi povedati. Tako že v najnežnejših letih nastajajo prepadi nerazumevanja med otroci in starši.

Večina strokovnjakov je mnenja, da je pri zelo majhnem otroku kletvice najbolje preslišati, saj se otrok niti ne zaveda, kaj je rekel. Če njegovim besedam ne posvečamo preveč pozornosti, jih bo kmalu tudi pozabil. Ko je otrok na pragu vstopa v šolo, pa mu prostaškega govorjenja ne bi smeli več brez besed odpuščati. Od starosti otroka je odvisno, kako boste ukrepali. V vsakem primeru pa si lahko pomagate z nekaj nasveti.

Ne smejte se mu, čeprav vas zabava

Še posebno majhni otroci se odraslim zdijo zelo smešni, celo prikupni, kadar jim po naključju uspe izustiti neprimerno besedo. A če mu boste pokazali, da vas to zabava, mu boste kasneje zelo težko razložili, zakaj se vam iste besede naenkrat ne zdijo več smešne.

Ne razburjajte se

Če vas otrok želi razdražiti s psovkami, mu ne nasedajte. Vaša burna reakcija ga bo še spodbudila, da bo psovke navdušeno ponavljal in si jih zato veliko bolje zapomnil. Raje mu pokažite, da se ob teh njegovih besedah dolgočasite.

Ne učite ga, da je spolnost nekaj grdega

Vsi poznamo čar prepovedanega, zato boste verjetno več dosegli, če boste otroku razložili, kdaj je pravi čas za izraze, povezane s spolnostjo. Prepričanje, da se o nekaterih delih telesa ne sme govoriti, ker so grdi, lahko škoduje razvoju zdravega odnosa do spolnosti.

Razložite mu, da nekatere besede niso primerne, ker so žaljive

Dve- ali triletnemu otroku že lahko rečete: “Ljudje ne marajo poslušati tako neprijaznih besed. Zato te prosim, da jih ne govoriš.” Pri štirih letih otrok že razume, kaj pomeni, če nekoga prizadene. Povejte mu, da s kletvicami lahko koga tudi užali in razočara.

Določite hišna pravila

Vsi v družini morajo vedeti, katere besede se sme uporabljati in katere niso zaželjene. Če so kletvice otrokov ventil za sproščanje napetosti, ga poskušajte prepričati, naj uporablja nadomestne besede, na primer “presneto” namesto “prekleto”. Strokovnjaki priporočajo, da spolne ograne imenujete penis in vagina. Če se otrok ne bo sramoval teh besed, se mu prostaški izrazi ne bodo zdeli tako privlačni. Vsem, ki pridejo k vam na obisk, povejte, kakšnih pravil se držite. Če komurkoli “pobegne” neprimerna beseda, naj se opraviči.

Naučite ga, da drugače pokaže jezo

Otrok se lahko razbremeni tudi s tekom, s kričanjem v blazino, z vsem, kar ni žaljivo in otroku ne škodi. Pomagajte mu, da bo znal svoje občutke izraziti s pravimi besedami in spodbujajte ga, da se tega ne bo sramoval.

Najprej pometite pred svojim pragom

Ne bodite dvolični. Če hočete, da bo otrok nehal preklinjati, morate to storiti tudi sami. Dolgoletne navade je težko spremeniti, a otroku na ljubo se potrudite. Ko vam prekipeva od jeze se ugriznite za jezik, štejte do deset ali pojdite iz sobe.


Tag-i