Revija MAMA

shutterstock_15045484Klopi še zdaleč ne predstavljajo tako hude nevarnosti, kot to običajno beremo, saj v resnici zboli le tretjina okuženih oseb. Veselilo bi nas, če bi v medijih lahko več prebrali o tem, kako poskrbeti za lasten imunski sistem, da bo ta kos morebitni virusni ali bakterijski okužbi, ki jo klopi prenašajo. V prejšnji številki smo že zapisali nekaj pomembnih iztočnic o varovanju pred klopi. Ti vključujejo zlasti primerna oblačila in skrbno samopregledovanje. Danes pa bomo nekaj več besed namenili zaščitnim sredstvom − repelentom, ki predstavljajo le enega v nizu zaščitnih ukrepov pred malimi krvosesi.

Informacije, ki jih običajno beremo v povezavi z zaščito pred klopi, predstavljajo bodisi cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (ki pa ne zaščiti pred okužbo z mnogo pogostejšo bakterijo borelijo) bodisi reklamna sporočila za različne, največkrat kemične repelente. Lahko se seveda odločimo za takšen način zaščite, zavedati pa se moramo, da nam ne prinaša stoodstotne zaščite. Namesto s kemično vojno lahko mala zlobna bitja teme preženemo tudi po naravni poti. Seveda tudi v tem primeru nikakor ne moremo računati na stoodstotno zaščito.

Več praktičnih napotkov, kako klope pregnati, kako nevarni so kemični repelenti in kateri domači pripravki uspešno odženejo klope, pa tudi preprost recept za zaščitno sredstvo najdete v aprilski številki revije Mama.

 


Tag-i