Revija MAMA

shutterstock_11094889Vse se začne v družini

Gibanje otrok na svežem zraku je pomembno za otrokovo zdravje in starši smo prvi, ki imamo pri vzpostavljanju otrokovega odnosa do gibanja v naravi odločilno vlogo. Z vzgledom in rutino otrokom privzgojimo pomembnost pozitivnega vpliva gibanja na svežem zraku na zdravje. Prav je, da s skrbjo začnemo že ob otrokovem rojstvu. Otroci se morajo gibati na prostem v vseh vremenskih razmerah, le da prilagodimo čas in način bivanja. Tako otroci ne bodo iskali izgovorov, da bi v neprijetnih vremenskih pogojih, kot so dež, sneg … ostali v prostoru pri računalniku ipd. Najprej pa moramo tako začeti razmišljati tudi odrasli. Namesto da nergamo in se pritožujemo nad vremenskimi razmerami, z malimi nadobudneži izkoristimo dež za prijeten sprehod v škornjih, s pisanimi dežniki v rokah. Sneg pa je čudovita priložnost za lovljenje snežink in opazovanje, kako le-te v naših dlaneh izginjajo in se spreminjajo, ter za mnoge gibalne aktivnosti (sankanje, smučanje, izdelovanje snežnih skulptur). Tudi v manj ugodnih vremenskih razmerah lahko prijetno preživljamo prosti čas v okviru družine in se tako še bolj zbližamo, sprostimo in uživamo.

Šturm, Petrović in Strel (povz. po Videmšek, 2001) utemeljujejo, da premajhne prisotnosti gibalnih dejavnosti v vzgoji kasneje ni mogoče nadomestiti, saj je njihov vpliv z napredovanjem otrokove rasti in z dozorevanjem vse manjši. Najučinkovitejši vpliv športnih spodbud je do tretjega leta, učinkovit je med tretjim in šestim letom, nato pa postopoma pada. Bolj kot otrok raste in dozoreva, manjši je vpliv gibalnih aktivnosti.

 

O prednosti gibanja otrok na svežem zraku v predšolskem obdobju in o vlogi vrtca pri tem, pa tudi kaj o gibanju na svežem zraku menijo pediatri in drugi strokovnjaki si lahko preberete v marčevski številki revije Mama.

 


Tag-i