Revija MAMA

novorojencek okKo prinesete novorojenčka domov iz porodnišnice, vaz zaskrbi ob vsakem, še tako nedolžnem, kihanju ali pikici na ličku. Starši, ki še nimajo izkušenj, ne vedo, ali naj pokličejo zdravnika ali pa je normalno, da ima novorojenček redko blato in oči, ki škilijo. Prvo, kar morate vedeti, je tole: novorojenček ima občasno znake, ki sicer kažejo, da se v telesu dogaja nekaj, kar je povezano z njegovim zdravjem, vendar vam ni treba skrbeti. Naj vam predstavimo nekaj najpogostejših, a nepotrebnih vzrokov za skrbi.

Rumenkasta koža

Če se vam koža vašega novorojenčka zdi malce rumenkasta ali če imajo njegove oči nežen rumenkast odtenek, ima verjetno zlatenico. Ta je pri novorojenčkih izjemno pogosta in v večini primerov ni resna težava. Ponavadi mine sama od sebe ali pa ga že v porodnišnici za nekaj časa položijo pod luč, ki pomaga razgrajevati bilirubin v krvi. Nastane zato, ker novorojenčkova jetra še ne delujejo s polno močjo in ne morejo dovolj hitro sama razgraditi bilirubina. Zdravljenje Sončna svetloba je izjemno koristna pomoč pri razgrajevanju bilirubina. A takoj po porodu z novorojenčkom ne morete na sprehod na sonce. Morda se vam bo otročiček zasmilil, ko ga bodo medicinske sestre odnesle na fototerapijo, vendar se prepričajte, da bo vaš nekaj časa užival v posebnem »solariju«. Tam mu bo toplo in prijetno, poleg tega pa to sončenje ne bo trajalo neskončno dolgo. Medtem ko ga nimate pri sebi, izkoristite čas za prepotreben počitek. Poskusite malo zaspati. Kaj lahko storite doma? •Otroka hranite, kadar koli bo zahteval, po možnosti ga dojite, če ga le lahko. Če bo večkrat pil mleko, bo tudi večkrat lulal, to pa pomeni, da bo iz telesa hitreje izločal odpadne snovi. •Čim več se z njim zadržujte na dnevni svetlobi, če imate možnost. Vendar pazite, da ga ne boste izpostavili neposrednim sončnim žarkom, ker se otrok lahko hitro pregreje, njegova nežna koža pa lahko v trenutku dobi sončne opekline. A na lep topel poletni dan ga čim manj oblečenega kar pustite, naj spi na svežem zraku. Tudi posredna sončna svetloba mu bo koristila.

Pikice

Čeprav je nežna, mehka, rožnata dojenčkova koža sinonim za lepoto, bodite pripravljeni, da vas bo resničnost postavila na trdna tla. Le redki novorojenčki imajo tako kožo. Pogosto se na njej pojavijo različne lise in drobni mozoljčki. Vsi mozoljčki so odziv žlez v koži, ki se šele privajajo na življenje zunaj maternice. Čeprav ne izgledajo lepo, pa niso škodljivi in kmalu izginejo sami od sebe. Najpogostejši so rumeni mozoljčki, ki izgledajo kot bucikine glavice, največkrat pa se pojavljajo na nosu in čelu. Povzroča jih pretirano nastajanje maščobe v koži, krivci za to pa so vaši hormoni, katerim je bil izpostavljen vaš otročiček v maternici. Ko vpliv hormonov popusti, tudi mozoljčki izginejo. Na predelu okoli ritke in spolovila ter v kožnih gubah na stegnih pa se lahko pojavijo rdečkaste lise, ki so lahko posledica nadraženja z urinom ali pa vročine. Pod pleničko je otroku namreč lahko vroče in nežna koža se rahlo vname. V boj proti pikicam Edino, kar morate storiti, je to, da skrbite za čistočo otrokove kože – redno umivanje s čisto vodo. Mila ni treba uporabljati, razen tistega, ki je posebej namenjeno dojenčkom, pa še tega potrebujete le nekaj kapljic. Pazite predvsem na čistočo predela pod pleničko. Pikice po obrazu pa bodo izginile brez posebne nege. Samo nikar jih ne stiskajte!

Bruhanje

Skoraj vsi dojenčki »polivajo«. To ni bruhanje v pravem pomenu besede. Le po obroku, ko mu podiramo kupček, se manjša količina mleka lahko vrne v ustno votlino. To je normalno in količina mleka ni velika, čeprav morda na prvi pogled ne izgleda tako. A vedeti moramo, da je pomešana z otrokovo slino, obenem pa že malce prebavljena, zato vonj skisanega mleka samo še poveča naš občutek, da je otrok močno bruhal. Pa ni tako. Pravo bruhanje, ki bi nas moralo skrbeti, se ponavadi ne zgodi takoj po obroku, ampak precej po njem. Izbruhano mleko bo še bolj grudasto in imelo bo še bolj neprijeten vonj. Bruhanje je lahko posledica velike količine zraka v otrokovem želodčku, lahko pa je tudi znamenje bolezni. Če otrok obenem tudi izgleda utrujeno in ima temperaturo, višjo od 37,5 stopinj, oziroma če ostale znake spremlja še driska, se takoj posvetujte z zdravnikom. Prav tako se z njim posvetujte, če otrok bruha v loku. Poleg tega pa bodite zelo pozorni, da boste otroku nadomeščali tekočino, ki jo izgubi med bruhanjem. Dojenčki lahko v takem primeru namreč zelo hitro dehidrirajo. Kako preprečimo polivanje? •Po obroku z otrokom ravnamo zelo nežno – pretirano premetavanje, zibanje in podobno gibanje lahko sproži bruhanje. •Če otroka hranite po steklenički, pazite, da boste stekleničko držali pokončno in da bo cucelj vedno poln mleka. Tako je manj možnosti, da bi otrok pogoltnil preveč zraka. •Ne pustite, da bi pred obrokom predolgo jokal. Tudi med silovitim jokom otrok hlasta zrak, ki potem povzroči polivanje.

Izcedek iz oči

Vaš novorojenček bo morda imel rahlo rumenkast izcedek iz oči. To je lahko posledica rahlega vnetja, ki ga povzročijo bakterije, s katerimi se otrok okuži med potjo skozi porodni kanal. Lahko pa je posledica nezadostnega umivanja. Če mu redno čistite oči, bi se ta težava morala umiriti v nekaj dneh. Kako očistiti oči? Redno mu umivajte oči s prekuhano ohlajeno vodo in čistim kosmičem vate. Preden začnete, si dobro umijte roke, vzemite kosmič vate, ga namočite v vodo, odcedite in vsako oko obrišite z drugim kosmom vate od notranjega kotička proti zunanjemu. V oko lahko nakapljate tudi nekaj kapljic materinega mleka, ki vsebuje močna protitelesa in pospešuje zdravljenje.

Rumenkasto blato

Vsak dan boste zamenjali približno osem pleničk. Zato ni čudno, če boste malce preobremenjeni z njihovo vsebino. Prvo novorojenčkovo blato je mekonij, ki je črnikaste barve in zelo lepljiv. Ko ga bo povsem izločil iz prebavil, bo postalo bolj gorčične barve in veliko bolj mehko. Dojeni otroci imajo mehkejše blato, ki ima tudi veliko manj izrazit vonj kot blato otrok, ki jih hranimo s prilagojenim mlekom. Različni otroci različno pogosto kakajo. Nekateri vsak dan ali dvakrat na dan, drugi pa napolnijo prav vsako pleničko. Driska Če ima otrok drisko, je njegovo blato skoraj tekoče, morda malce zelenkasto in sluzasto, pa tudi ritka je ob tem pogosto vneta. Driska pri novorojenčkih je lahko nevarna, zato se posvetujte z zdravnikom. •Otroka pogosto dojite, saj mora nadomeščati izgubljeno tekočino. •Po vsakem previjanju si temeljito umijte roke, da se morebitne bakterije, ki so povzročile težave, ne bi širile.


Tag-i