shutterstock_123700606Vaš dojenček joče. Želite ga pomiriti, biti potrpežljivi in sočutni, a v resnici se dostikrat komaj držite na nogah. Poskusite nekaj naslednjih idej, ki bodo zagotovile srečo vam in vašemu dojenčku.

PRVI KROG

1. LJUBKOVANJE

Pred rojstvom je bil vaš dojenček v omejenem prostoru, blizu vašega srca, kjer je poslušal vaš utrip, tako da je zelo pogost razlog, da vaš otrok joče, čisto preprost – želi se ljubkovati. Ker ni navajen vse svobode, ki jo prinaša rojstvo, se pomiri šele, ko je spet v vaši bližini. Poleg tega se med dotikanjem matere in dojenčka sprožijo hormoni, ki nas pomirjajo, vključno oksitocin.

2. HRANJENJE

Vaš novorojenček se bo hranil približno na tri ure, a naj vas ne skrbi, če bo to pogosteje. Raziskave kažejo, da ni nujno, da dojenčki, ki se hranijo pogosteje, dejansko pojejo več. Lahko so le manj učinkoviti pri hranjenju. Tako da, če se vaš dojenček hrani na vsaki dve uri, lahko spije manj kot nekdo, ki je hiter in učinkovit jedec..

3. ELEKTRONSKE NAPRAVE

Dojenčkom je všeč »brnenje« in ker tega nima, ne more zaspati in joka. Vaš dojenček ne ve, kako zaspati, tako da mu pomagajte najti način, ki ga bo uspaval. Opazujte, kaj ga spravi v dremanje, nekateri radi sesajo prstek, medtem ko drugi raje zadremajo ob zvoku sušilca za lase ali sesalca, saj jih spominja na zvok iz maternice. Poskusite ga pomiriti s kakšno pomirjujočo glasbo (v skrajni sili tudi z aplikacijo na telefonu, ki predvaja prijetne zvoke, kot na primer zvok dežja ali morskega valovanja).

4. UMIVANJE PO DELIH

Medtem ko se nekateri dojenčki radi kopajo, drugi tega ne sprejemajo najbolje, bodisi zaradi spremembe v temperaturi ali pa se počutijo negotovi. Zato ga lahko včasih le umijete, tako da mu najprej slečete zgornji del, pleničko pa pustite. Ko je zgornji del umit, ga oblečete, slečete pleničko in umijete še spodnji tel. Tako dojenček mogoče ne bo doživljal tako velike spremembe, kot jo ob vsakodnevnem kopanju.

5. RUTINA

Nekateri dojenčki so seveda občutljivejši in potrebujejo dodatno zagotovilo in potrditev skozi vsakdanjo rutino. Že male stvari vam lahko olajšajo dan – sprehodi ob približno isti uri, kopanje ob isti uri. Če dojenček ve, kaj pričakovati, bo bolj pomirjen in se bo manj razburjal.

6. TIŠINA

Včasih je vsega enostavno preveč. Vemo, kako je, ko imamo vsega dovolj, in tudi otroci doživljajo nekaj podobnega, kar pri njih seveda pripelje do joka. Če imate občutek, da je dojenček preveč stimuliran z vseh strani, poskusite omejiti hrup in vse kar lahko povzroča njegov stres, kolikor se le da. Umaknite mobilne, utripajoče igrače in ugasnite televizijo.

DRUGI KROG in še ostalih 9 trikov, ki vam bodo pomagali ustaviti jok otroka si preberite v majski številki revije Mama.