Revija MAMA

brez nasmehaMIT: Reci »siiiiir«!

Tako neumnega pravila pa še ne. Poleg tega da otroci tako ali tako ne zmorejo gledati v fotoaparat več kot nekaj sekund (česar je seveda konec, še preden se zavemo, da bi bilo dobro pritisniti na sprožilec), so ti nasmeški po navadi tudi zelo prisiljeni. In tako na koncu dobimo družinski album grimas.

Ali niso lepši otroški obrazi, ki kažejo razpoloženje? Otrokovo navdušenje, jezo, protest, ker se mora fotografirati, razposajenost in veselje … In že smo na poti k raznolikim družinskim spominom.

 

MIT: Nikoli ne fotografirajte proti soncu

Bistvo fotografije je svetloba. Čim lepša je, tem bolj igrivo se preliva po fotografiji, bolj privlačna je. Kadar je sonce zadaj, je naš objekt sicer enakomerno osvetljen, a zelo rado se zgodi, da naš objekt drži oči priprte, saj ga neposredna sončeva svetloba seveda moti.

Postavite sonce za odtenek bolj levo ali desno za otrokom in ustvarite čudovite sončne prelive! Pazite samo, da skozi kukalo ne gledate v sonce, saj je njegova svetloba za oči lahko škodljiva.

 

MIT: Glavni objekt naj bo na sredini

To niti ni pravilo, pa vendar večina domačih fotografov navadno naredi prav to. V fotografiji in umetnosti nasploh velja pravilo tretjin, po katerem objekt postavite tako, da ima na eni strani približno tretjino prostora do roba in na drugi dve tretjini.

Za raznolikost lahko kdaj prekršite tudi to pravilo in objekt postavite povsem ob rob. Poskusite z različnimi postavitvami in poskrbite za dinamiko.

 

MIT: Glej v fotoaparat!

Ste prepričani, da je to res vedno potrebno? Fotografirajte akcijo! Ta vam bo kasneje, ko boste listali družinske albume, povedala veliko več kot fotografije otrok, ki ste jim vi naročili, naj gledajo v fotoaparat.

 


Tag-i