Revija MAMA

MAM Breast Pump_Expression2 (1)Danes skorajda ni več mamice, ki si ne bi prsne črpalke kupila že med nosečnostjo. Za nekatere je črpanje oz. izbrizgavanje mleka več kot potrebno iz zdravstvenih razlogov, vse več pa je takih, ki to počnejo zaradi praktičnosti. Ker je ozaveščanje o pomembnosti dojenja v zadnjih letih močno naraslo, si večina mamic želi dojiti in ob tem kljub vsemu ostati »mobilnih«, kar pomeni: če hočete po opravkih, npr. na pregled k zobozdravniku sami, je včasih pač nujno, da otroka pustite v varstvu pri očetu, ki ga bo v tem primeru lahko brez skrbi nahranil.

1. Kdaj oziroma zakaj je koristno izbrizgati mleko?
Iztiskanje mleka pri nekaterih mamicah je nujno zaradi zgoraj omenjenih razlogov, prav pa pride dejansko vsem, ki dojijo, zaradi:

 • olajšanja prenapolnjenih dojk,
 • olajšanja zapore mlečnega voda ali pri zastoju mleka v dojkah,
 • vzdrževanja nastajanja mleka, kadar sta mati ali otrok bolna,
 • preskrbe z mlekom, kadar mora mati začasno zapustiti otroka,
 • preprečevanja iztekanja mleka, kadar je mamica ločena od otroka,
 • prepolnih prsi, kar velikokrat oteži sesanje otroka,
 • preprečevanja, da bi bradavici in areoli postali suhi in boleči,
 • pri hranjenju otroka, ki ima težave pri usklajevanju sesanja,
 • pri hranjenju otroka, ki odklanja dojko,
 • pri hranjenju otroka z majhno porodno težo (pri nedonošenčkih), ki še nimajo sesalnega refleksa ali so za sesanje preprosto še prešibki,
 • pri hranjenju bolnega otroka, ki ni sposoben sesati, saj to zanj predstavlja prevelik napor .

 

2. Zakaj je potreben refleks izbrizgavanja in kako ga spodbuditi?

Refleks izbrizgavanja, ki povzroči, da prične mleko samo od sebe v curku iztekati iz dojk, precej olajša izbrizgavanje. Pri iztiskanju curek običajno ni tako močan, kot kadar otroka pristavljamo k prsim, vendar ga lahko spodbudimo. Le tako bo izbrizgavanje namreč hitro in učinkovito. Za stimulacijo refleksa priporočamo:

 • med izbrizgavanjem lahko mati drži otroka v naročju; če to ni mogoče, naj otroka medtem gleda, včasih pa pomaga že samo opazovanje otrokove fotografije ali misel na otroka;
 • pred izbrizgavanjem naj popije topel napitek (ki pa nikakor ne sme biti kava, prav tako odsvetujejo kravje mleko);
 • s toplimi oblogami (v toplo vodo namočene brisače ali tetra pleničke) ali toplo vodo naj se oprha po prsih oz. celem telesu (namakanje v kadi, ne bo dosti pripomoglo, saj mora večino tople vode usmeriti v prsi);
 • s prsti lahko nežno masira dojke s nežnimi, krožnimi gibi;
 • dojke lahko potresa, tako da sede, se nagne naprej in dojke prime v dlani ter potrese;
 • nekaterim ženskam pomaga lahko trepljanje areole in prsi s konicami prstov, drugim spet pomaga nežno kroženje s pestmi po dojkah v smeri proti bradavicam.

 

3. Koliko mleka je potrebno izbrizgati oz. izčrpati?

Pravilo dojenja je, da naj bi dojko popolnoma izpraznili in to nekako velja tudi za črpanje, kadar želite, da bo izčrpano mleko kot obrok nadomestilo dojenje.
Če pa mleko črpate le zato, ker imate npr. prepolne prsi in vam le-te že povzročajo prevelike bolečine, ga izčrpajte le toliko, da se sprosti pritisk in vam odleže.
Če otroka običajno dojite in mleko izbrizgavate le zato, da ga nahrani kdo drug, ker boste odsotni, pa poleg tega, da morate dojko izprazniti, pomislite še na to, koliko vaš dojenček običajno poje.

Za en obrok glede na starost dojenčka potrebujete (ocenjena priporočila):
0 − 2 tedna: 70 − 90 ml

Do dva meseca: 90 − 160 ml

Do štiri mesece: 160 −190 ml

Do šest mesecev: 190 −220 ml

 

4. Kako mleko izbrizgamo – ročno?

Najprej si je treba umiti roke ter poskrbeti za refleks iztekanja – na prsi položimo vlažno toplo brisačo. Potrebujemo stekleničko, v katero bomo izbrizgali mleko. Za iztiskanje lahko mamica uporabi levo ali desno roko – najbolje je, da roki med izbrizgavanjem zamenja, saj se bosta hitro utrudili. Palec naj položi na dojko nad bradavico in areolo in kazalec pod bradavico in areolo, nasproti palcu. Z ostalimi prsti podpira dojko. Z obema prstoma najprej pritisne nekoliko navznoter v dojko oz. proti prsnemu košu. Ne sme pritisniti pregloboko, ker bi s tem lahko zaprla mlečne vode v dojki. Med obema prstoma pritiska na dojko za bradavico in areolo, da iztiska mleko iz mlečnih sinusov. Pri nekaterih dojkah je možno otipati sinuse, ki delujejo kot nekakšni zbiralniki, kot majhne kroglice (običajno v velikosti graha), kadar so prsi zelo polne, pa jih je možno nekaj celo videti kot izbokline na površini dojke. Če jih mati zatipa ali vidi, lahko pritisne nanje v smeri proti bradavici, nato pa ritmično pritiska in sprošča pritisk. Položaj prstov je potrebno večkrat spremeniti, tako da na dojko pritiskamo iz vseh smeri in spraznimo vse njene dele, vendar si morata biti palec in kazalec vedno nasproti. Kadar mama ne pozna pravilne metode ročnega izbrizgavanja mleka ali se tega loti napačno, lahko pride do poškodbe dojk oziroma bradavic. Kadar je postopek napačen, je običajno tudi zelo boleč.

Zapomnimo si:

– mati naj ne drsi ali drgne s prsti po koži, da ne pride do odrgnin. Gibanje prstov naj bo valjajoče;

– izogiba naj se stiskanju bradavice. Pritiskanje ali vlečenje same bradavice ne pospeši iztiskanja ali iztekanja mleka. To je podobno neučinkovito, kot če otrok sesa samo bradavico;

–  med iztiskanjem se ne sme nikoli vleči za bradavico, saj jo takšno početje poškoduje.

 

5. Kakšne vrste prsnih črpalk poznamo in katero izbrati?
– ročne, ki vam pomagajo mleko izčrpati s pritiskanjem na ročico. Pri teh črpalkah popolnoma sami nadzorujete hitrost in moč iztiskanja oz. črpanja, večinoma jih lahko upravljate z eno roko in dodatna prednost je ta, da so tihe;

– druge delujejo na baterije ali na elektriko (pri baterijskih prsnih črpalkah preverite, ali je priložen adapter za polnjenje baterij).

Črpanje mleka s temi črpalkami je hitrejše, vendar pa so tudi dražje od ročnih in med delovanjem brnijo. Lahko so enojne ali dvojne – z dvojnimi lahko mleko črpate hkrati iz obeh dojk. Nekatere električne črpalke imajo tudi podstavek, ki se z vakuumom ali kako drugače pritrdi na mizo: tako da vam jih ni treba držati in imate proste roke, saj morate dojko le pristaviti k črpalki.

DOUBLEPUMP
Že nekaj časa pa so dosegljive tudi tako imenovane »kombinirane« črpalke, ki imajo oboje: ročico in baterije. Pri teh lahko na primer pričnete z ročnim črpanjem, črpalka pa si »zapomni« ritem vašega črpanja in nato z enako hitrostjo, dolžino pritiskov ter z enako močjo nadaljuje tudi sama.

6. Kaj še potrebujemo?
Ko boste pričeli uporabljati črpalko, boste potrebovali še nekaj dodatnih stekleničk in cucljev zanje, ščetko za čiščenje stekleničk in sterilizator. Če boste črpalko uporabljali pogosto, je verjetno smiselno, da namesto cele gore stekleničk kupite nastavke zanje, ki so namenjeni enkratni uporabi ter v katerih lahko načrpano mleko shranite v hladilniku ali zamrzovalniku.
Ko kupujte prsno črpalko, se najprej prepričajte, ali so v kompletu tudi kakšni dodatki – je priložena le ena steklenička ali jih je več? So te dovolj velike? Če imate dovolj mleka in ga vaš otrok naenkrat tudi veliko zaužije, bo namreč bolj praktično, če je zraven črpalke steklenička, v katero se lahko načrpa 250 ml mleka, kot pa katera izmed manjših verzij. Prav tako preverite, da se navoj za stekleničko na črpalki ujema z navojem drugih stekleničk, ki jih že imate – nepraktično  bi bilo namreč, če bi morali mleko izčrpati v eno stekleničko, nato pa ga prelivati v drugo. Preverite tudi, ali so črpalki poleg stekleničk priloženi tudi cuclji zanje in ali so ti navadni ali posebni (npr. ortodontsko oblikovani ali zasnovani tako, da preprečujejo kolike). Vsaka steklenička pa mora imeti seveda tudi okroglo ploščico , ki jo na stekleničko namestite namesto cuclja, kadar boste mleko za svojega otroka shranili za kasneje.

 

7. Kaj je metoda tople steklenice?
To je metoda izbrizgavanja mleka, ki je (bila) primerna za izjemne primere in se je danes ne uporablja več, a vseeno ne bo škodilo, če se poučite tudi o tej metodi.
Uporabljali so jo takrat, ko mama ročno ni znala iztisniti mleka ali je bilo črpanje s pomočjo ročne ali baterijske črpalke nemogoče.
Potek izbrizgavanja po metodi tople steklenice:

1. očistite veliko steklenico s širokim vratom,
2. v steklenico počasi natočite vročo vodo, tako da je skoraj polna,
3. ovijte steklenico z blagom in iztočite vodo,
4. ohladite vrat steklenice in ga položite tesno na bradavico, da ustvarite vakuum z dojko. Potrpežljivo držite steklenico.
5. Ko se steklenica ohladi, nežno vsesavanje potegne dojko v vrat steklenice in pride do iztisa mleka.

 

8. Kako pogosto naj mati iztiska mleko?
Za vzpostavitev laktacije za hranjenje otroka z nizko porodno težo ali bolnega otroka naj prične mleko iztiskati prvi dan, do 6 ur po porodu, če je to le mogoče. Sprva bo lahko iztisnila le nekaj kapljic kolostruma, toda to močno pomaga pri začetku tvorbe mleka, enako kot pomaga zgodnje sesanje otroka takoj po rojstvu.
Mati naj izbrizga čim več mleka in tako pogosto, kot bi sesal njen otrok. To naj bo najmanj na vsake 3 ure, tudi ponoči. Če iztiska mleko samo občasno ali če so dolgi presledki med izbrizgavanji, v dojkah ne bo nastajalo dovolj mleka.
Za povečanje nastajanja mleka, če se zdi, da se po nekaj tednih zmanjšuje, je potrebno zelo pogosto iztiskanje nekaj dni zapored (priporočljivo je na uro do dve) in najmanj na vsake 3 ure ponoči.
Za olajšanje simptomov, kot so prenapolnjenost dojk ali iztekanje mleka na delu, naj si izbrizga le toliko mleka, kot je nujno, da se sprosti pritisk.
Za ohranjanje nepoškodovane kože bradavic naj si iztisne kapljico in jo vtre v bradavico po kopanju ali prhanju.

10. Kako dolgo in kako izčrpano mleko shranimo?
Materino mleko je pri hranjenju obstojno, saj je izredno odporno na razmnoževanje bakterij, kljub temu pa je treba upoštevati nekaj standardov hranjenja. Normalo je, da se v mleku ločijo plasti, kot bi se zgodilo tudi pri kravjem mleku, ki ni homogenizirano – maščoba oz. smetana se nabere na vrhu, vodeni del ostane na dnu. Zato je treba mleko v steklenički pred uporabno močno pretresti.
Opozorilo: materinega mleka NIKAKOR ne smete pogrevati ali dogrevati v mikrovalovni pečici, ampak to storite v za to namenjenih grelnikih ali segrejte stekleničko z materinim mlekom v posodi s toplo vodo.  Preden ponudite mleko otroku, VEDNO preverite, ali je temperatura segretega mleka primerna, da se izognete poškodbam oziroma opeklinam.

 

PRAVILNO shranjevanje materinega mleka

Kje?Pri kateri temperaturi?Koliko časa?
na sobni temperaturi19 – 22° Cdo 10 ur
v hladilniku0 – 4° Cdo 5 dni
v zamrzovalni komori v hladilnikurazlično2 tedna
v zamrzovalni komori z ločenimi vratirazlično3 – 4 mesece
v hladilni skrinji/omari–19° C6 mesecev ali dlje

 

 

Vprašanje: Zakaj ima odmrznjeno materino mleko neprijeten vonj ali okus?

Odmrznjeno mleko ima lahko neprijeten vonj oziroma okus zaradi lipaze – encima, ki razgrajuje maščobo v materinem mleku. Zamrzovanje sicer upočasni delovanje lipaze, prekine pa ne. Glede na količino lipaze v mleku nekatere matere opazijo spremembo vonja oziroma okusa odmrznjenega mleka.

Mleko je za otroke varno in ga večina običajno tudi sprejme. Če dojenček zavrača takšno mleko, ga pred zamrzovanjem lahko prekuhamo, da deaktiviramo lipazo. Mleko v posodi na štedilniku segrejemo ravno toliko, da se ob robovih posode pojavijo mehurčki, vendar še ne zavre. Potem mleko na hitro ohladimo.

Čeprav segrevanje materinega mleka nad 40° C ni priporočljivo, ker se zmanjšata hranilna vrednost mleka in vsebnost zaščitnih snovi, lahko to naredimo, če ni druge možnosti hranjenja z materinim mlekom.

Vir:
Mohrbacher N. Breastfeeding Answers Made Simple, 2010.
Mohrbacher N.,  J. Stock.  Breastfeeding Answer Book, 2003, March 2012 Update, Milk Storage.Tag-i