Revija MAMA

shutterstock_82142014Partnerstvo je pomembna vez v življenju vsakega odraslega. Ob drugem se počutiš bolj živega, deliš dobro in slabo, počutiš se sprejetega in ljubljenega. Ob partnerju lahko, če imaš srečo, živiš svoje sanje, partner pa te ob tem podpira in ti omogoča, da rasteš v osebo, kakršna si želiš postati. Dobro partnerstvo temelji na dveh različnih vzporednih poteh, oči partnerjev pa gledajo v isto smer. Brez skupne vizije ni dobrega partnerstva, kakor tudi ni dobrega partnerstva brez popolne samouresničitve.

Pa vendar se še tako trdna in ljubeča partnerska zveza znajde pred veliko preizkušnjo, ko partnerja naenkrat postaneta hkrati tudi starša.

Prihod otroka spremeni vse. Na žalost ali pa mogoče na srečo nas nihče na more vnaprej pripraviti na tovrstno spremembo, saj je ta le del učnega procesa vsakega človeka na njegovi poti skozi življenje. Ko se par, ki je do tistega trenutka deloval kot dvojina, znajde pred starševskim izzivom, se nehote podrejo vsi do takrat skriti zidovi, padejo vse maske in kar naenkrat nista pomembna samo vidva, saj se iz dvojine razvije množina. Prostor v srcih obeh staršev brezkompromisno zasede malo bitje, ki kar hlepi po pozornosti.

Kako oboje združiti? Kako ohraniti dober odnos? Kako biti hkrati dober partner in dober starš?

Otrok kot grožnja za partnersko zvezo?

Raziskave so pokazale, da naj bi po rojstvu otroka vsakemu petemu partnerstvu grozil razpad. To naj bi bila posledica dejstva, da noben dogodek tako močno ne spremeni življenja posameznika in hkrati obeh partnerjev kot rojstvo otroka. Zakaj? Otrokov prihod obrne svet na glavo. Starša doživita hkrati izpolnitev svojih sanj, po drugi strani pa se morata soočiti z resničnostjo, ki je nemalokrat precej različna od njunih pričakovanj. Vse oči so uprte v malo nebogljeno bitjece, ki zahteva praktično vso pozornost svojih staršev in nehote se do nedavnega neločljivo povezana partnerja pričneta oddaljevati drug od drugega. Vse to zahteva hiter odziv in spremembo življenjskega načina in vsakdanjika, ponovno pa je potrebno vzpostaviti tudi svoje vloge, saj sta partnerja iz dvojine prešla v družino, ki zahteva drugačno udejstvovanje in drugačne odnose.

Dobra komunikacija med partnerjema dobi še večji pomen

Dobrega partnerstva ni brez dobre komunikacije med partnerjema. Iskren pogovor je ključen v vsaki uspešni partnerski zvezi. Pogovor o odgovornosti, ki jo prinaša starševstvo, je ključen za ohranitev dobrega odnosa tudi po otrokovem rojstvu. Pustite komunikaciji prosto pot. Dobro je, da hkrati delite in sprejemate, da ste govorec in dober poslušalec v eni osebi. Ker se da veliko nesporazumov in nepotrebnih prepirov preprečiti, je po rojstvu otroka čas, da si zaupate – da zaupate v vaš odnos, v partnerja in v dejstvo, da ste sposobni vzgajati svojega otroka. Partnerja si morata dovoliti pogovarjati se o svojih skrbeh, strahovih, pa tudi o svojem veselju in radostih. Morata se naučiti izražati svojo jezo, svojo žalost in razočaranje in se hkrati skupaj veseliti in radostiti. Vse to je pomembno v prvi vrsti zaradi partnerstva samega, v drugi vrsti pa predstavlja zgled malemu bitjecu, ki v vsem svojem bistvu predstavlja in bo predstavljal zrcalno podobo svojih staršev.

Kakovostna partnerska zveza pomembna za zdrav razvoj otroka

Vsak starš bi se moral zavedati, da je po otrokovem rojstvu postavljen v dve med seboj različni odnosni vlogi. Da je v prvi vrsti oče oziroma mama malemu bitjecu, v drugi vrsti pa ohranja položaj partnerja v partnerski zvezi. Starševstvo in partnerstvo hodita z roko v roki, zato po rojstvu otroka nikakor ne smemo zanemariti pomembnosti partnerskega odnosa.

Večinoma je partnerstvo za nekaj časa na stranskem tiru, v ospredju pa je starševska vloga, saj otrok zahteva svoj čas, prostor in velikokrat tudi oba starša v celoti.

Tovrstna omejitev na zgolj eno izmed družinskih vlog skriva nevarnost težav v partnerski zvezi, kar pa je neugodno tako za otroka kot vsekakor tudi za oba partnerja. Za zdrav razvoj otroka, za samozavest, samostojnost, življenjske nazore in čustvovanje je nujno, da otrok svoja starša spoznava tudi v luči ljubečih partnerjev, ki ob tem, da sta postala starša, nista zanemarila svojih sanj, izkušenj, potreb, osebne rasti in ambicij, ki obstajajo in so obstajale že veliko pred rojstvom otroka. Otrok, ki bo imel priložnost odraščati v družini, v kateri bosta starša v harmoničnem partnerskem odnosu in v kateri bo prostor tako za rast celotne družine kot partnerstva in slehernega posameznika v družini, bo odrasel v samostojno in močno osebnost, ki se bo znala uspešno spopadati z življenjem in ki bo krojila zdrave in ljubeče medčloveške odnose.

Kam je šel moj, najin čas?

Po rojstvu otroka se partnerja znajdeta še pred eno oviro, in sicer pred kroničnim pomanjkanjem časa zanju kot posameznika, za prosti čas, hobije, za druženje s prijatelji, za intimnosti, celo za iskren pogovor.

Partnerja se morata zavedati, da vsaka sprememba v življenju zahteva svoj čas, da se nanjo navadimo. Ne smeta se ustrašiti nenadnega navideznega pomanjkanja časa. Ključno je, da se zavedata, da se morata naučiti samo načina, kako svoj čas preživljati drugače. Res je, da se zoži obseg prostega časa, ki ga lahko novopečena starša preživljata vsak zase, ni pa ovir, da si kljub mnogim novim obveznostim ne bi vzela časa zase, da ne bi negovala svojega odnosa in uživala v kratkih, a sladkih intimnostih in skritih trenutkih, namenjenih samo njima.

Jesenski čas kot prispodoba za obnavljanje starih čustev

V času dopustov, morja, sproščenih pohajkovanj in lepih poletnih dni je dinamika družine precej drugačna kot v jesenskem času, saj poletni čas prinaša bolj sproščeno vzdušje, dopustni čas je čas sproščenih misli, spontanih intimnosti in manj stresnega okolja, ki dobro vpliva tako na partnerja kot tudi na otroke.

Poletje nehote prekrije določene čustvene praznine in težave v partnerski zvezi in jih potisne nekam v ozadje. Ko pa se poletje konča in se za večino življenje vrne v ustaljene tirnice, se morata tudi starša zopet znajti v hitrem, stresnem tempu vsakdanjika, kar marsikdaj povzroči vrsto neprijetnih sporov, četudi jih sama nočeta ustvarjati.

Jesen partnerja spodbudi, da se znova bolj posvetita odnosu in poizkušati preiti morebitne ovire. Umirjeno obdobje daljših večerov ponuja vrsto možnosti za dolge pogovore ob toplem kaminu, ljubkovanje, prijetno crkljanje in posvečanje drug drugemu, kar lahko zopet podžge stare strasti in obudi speča čustva.

Partnerja si lahko čas zase vzameta tudi na dolgih jesenskih sprehodih. Pod nogami šelesti pisano odpadlo listje, prepletanje rok in topel pogled v oči pa odkrivajo, da sta še vedno močno povezana. V takšnih trenutkih se zopet najdeta in sama pri sebi dobita potrditev, da sta še vedno eno, da sta še vedno vidva in da ste ravno zaradi tega tako posebni vi trije (družina).

Ključ do uspešnega partnerstva je še vedno v dobri komunikaciji in zaupanju, zaradi česar je pomembno, da si tudi partnerja vzameta dovolj časa sama zase, da sta skupaj, da sta eno, da sta »midva«.

 

Lena Dolar


Tag-i