shutterstock_47261485Med nosečnostjo

Pri nerojenem otroku se prve brbončice za okus pojavijo okoli osmega tedna. Postopno se razvijajo in v tretjem trimesečju jih je že dokaj veliko. Seveda pa razvoj takrat nikakor še ni končan. V zadnjih tednih bo lahko okušal vse, kar pojeste in popijete. Zato se ne čudite, če bo otrok pri enem letu starosti brez težav jedel s česnom začinjeno hrano, če ste jo med nosečnostjo pogosto jedli tudi vi.

Ni naključje, da se čutilo okusa že pred rojstvom zelo dobro razvije. S pomočjo okusa namreč novorojenček prepozna svojo mamo. Skozi plodovnico prihajajo do njega okusi iz vaše hrane. Po rojstvu bo te okuse čutil v vašem mleku in znani okusi ga bodo pomirili.

Po rojstvu

Po porodu je večina dojenčkov vsaj nekaj časa dojena. Materino mleko, ki ga uživajo, nima vedno enakega okusa. Odvisen je od materine prehrane. Če mamica ni izrazito spremenila načina prehranjevanja, bo otroku okus znan, saj je že v maternici požiral plodovnico s podobnimi priokusi. Če se torej noče dojiti, je to morda zaradi spremenjenega jedilnika njegove mamice. To bi se lahko zgodilo, če bi ženska takoj po porodu začela hujšati in bi zato iz prehrane izločila večino dobrot, s katerimi se je sladkala in mastila prejšnjih devet mesecev. Seveda ni nujno, da je to vzrok za težavo z dojenjem, nič pa ne škodi, če preverite.

Kaj imam raje?

Novejše raziskave so pokazale, da je od prvih okusov, s katerimi se otrok seznanja že pred rojstvom in skozi materino mleko, odvisen tudi njegov kasnejši odnos do hrane. Vaš dojenček nikakor noče pojesti špinačne kašice morda zato, ker tudi vi ne marate špinače in mu je zato njen okus tuj. In če je pretirano sladkosned, pomislite, koliko čokolade ste pospravili med nosečnostjo. Otroci so že sicer bolj nagnjeni k sladkim okusom, zato bodite med nosečnostjo previdni, da te njegove ljubezni ne okrepite pretirano.

Svetujemo, da poskusite že med nosečnostjo uživati vsa tista zdrava in koristna živila, za katera želite, da jih bo kasneje jedel tudi vaš otrok. To je investicija za prihodnost.

Naj igračke za razvijanje okusa

Posebnih igračk za razvijanje otrokovega okusa ni. To vlogo bo prevzela različna hrana. Moramo pa poudariti, da umaknite vse snovi, ki bi bile otroku lahko prijetnega okusa, vendar bi mu škodile. Novorojenček sicer ne more sam poseči po njih; ko se začne plaziti po stanovanju, pa se lahko hitro zgodi, da bo iz vašega kozarčka z likerjem srknil pijačo, ko ne boste pozorni in ko bo vaš pogled uprt drugam.

Spodbujajmo okus

Ob vsakem obroku ponudite otroku vse štiri osnovne okuse. Verjetno mu kisel in grenek okus ne bosta všeč, vendar je prav, da ju izkusi. Tako lahko na primer ponudite slan krompir, grenko redkvico, kislo solato in sladko sadje. Vsakič, ko poje hrano določenega okusa, naj pove, katera druga hrana je podobnega okusa.

Izkoristite vsako priložnost, da otroku razložite, česa ne sme pojesti in popiti – na primer zdravil, šampona …, pa čeprav so nekatere od teh snovi celo okusne.

Hrane naj se dotika samo z vršičkom jezika in pove, kateri okus najbolj zazna. Potem pa naj poskusi popiti mleko tako kot mucek.

 

Anita Majcen