V Sloveniji sta na voljo dve vrsti materničnih vložkov (angl. intrauterine device, IUD): prvi so IUD z bakrom (npr. Flexi-T), drugi pa so IUD z gestagenom levonorgestrelom (Mirena in Jaydess). V zadnjem desetletju se je število vloženih IUD pri nas povečevalo predvsem na račun slednjih. Ti so večinoma lažje dostopni in vedno bolj izpodrivajo bakrene IUD. Zato se vedno pogosteje postavlja vprašanje, kakšno mesto sploh še imajo danes bakreni IUD med različnimi metodami kontracepcije.

Učinkovitost obeh vrst IUD je zelo visoka: v petih letih zanosi manj kot 2 % žensk ob uporabi bakrenega IUD in manj kot 1 % ob uporabi gestagenskega IUD. Ta podatek sicer velikokrat uporabljajo kot dokaz večje učinkovitosti IUD z gestagenom, vendar je potrebno upoštevati dejstvo, da se slednji uporablja veliko manj časa kot bakreni. Šele čez nekaj let bomo verjetno lahko z gotovostjo trdili, da med obema vrstama IUD dejansko obstaja razlika v učinkovitosti. Že danes pa je jasno, da so neželene nosečnosti bistveno manj pogoste ob IUD kot ob na primer oralni kontracepciji.

 

Ena od glavnih razlik med bakrenim in gestagenskim IUD je način delovanja. Kako torej delujeta, za katere ženske sta primerna in koliko let jih imate lahko, kako zanesljiva sta, si lahko preberete v aprilski številki revije Mama.

ff_iud7_fcontraception-IUD