zenska postaja mamaSpoštovani!

Na internetu sem na nosečniških straneh kar nekajkrat zasledila, da naj bi se med nosečnostjo izogibali barvanju las, anticelulitnim kremam (ker vsebujejo kofein) in kremam za depilacijo (ker učinkovine menda prodrejo pregloboko). Zanima me, ali je to res ali gre le za ene tistih »modrih« babičinih nasvetov.

Polona

 Barvanje las:

Med nosečnostjo se pri ženski dogajajo neverjetne spremembe. Ko prične vaš otrok rasti, se to zgodi tudi vašim lasem, vse zaradi posebnih hormonov, ki se izločajo v nosečnosti. Nerodno za tiste, ki barvajo lase, ker se narastek pokaže hitreje kot sicer. Moderna sredstva za barvanje las so narejena v skladu s predpisi in bi morala biti varna za uporabo med nosečnostjo. Kljub temu se mnoge ženske odpovedo barvanju las do 12 tedna nosečnosti, ko poteka intenziven razvoj plodovih organov, posebej možganov, ki so zelo občutljivi na zunanje onesnaževalce in kemikalije.

Drugi razlog, zakaj je pametno počakati, so spremembe, ki se dogajajo v telesu nosečnice. Spremeni se zgradba lasu in njegovo splošno stanje. To pomeni, da je lahko barva popolnoma drugačna kot smo pričakovali.

Poleg tega je ženskam v začetni nosečnosti pogosto slabo in zaradi vonja ne prenesejo barvanja las.

V živalskih študijah je barva za lase škodovala plodu, vendar so bile uporabljene 100-kratne koncentracije barve. Poleg tega se pri barvanju absorbira le tisti del barve, ki je v stiku s kožo, medtem ko barva na laseh ne pride v krvni obtok. Sedanje barve so tudi precej varnejše kot nekoč.

Ženske, ki ne želijo tvegati z barvanjem, pa kljub temu ostati lepe, imajo na razpolago več možnosti. Lahko si naredijo pramene, kjer zaradi tehnike barvanja barva ne pride v stik s kožo.

Druga možnost je uporaba srednje obstojnih barv in prelivov. Čeprav je njihova trajnost krajša, pa ne vsebujejo strupenih kemikalij, kot sta amoniak in peroksid.

Tretja možnost je uporaba naravnih barv za lase, kot so kana, kamilice, kava, kostanjevi listi.

Pri nakupu barv za lase preglejte, ali je vsebina barve za lase varna (npr. pri Environmental Working Group’s cosmetics database boste lahko našli alternative za svoj izdelek). Kupujte barve za lase, ki ustrezajo višjim standardom in jih je potrdila Evropska unija. Las ne barvajte, dokler to ni res potrebno, pri tem pa je bolje tudi, če pobarvate le pramene in ne celotnega lasišča. Če pa je že res nujno, pa raje poiščite barve za lase, ki so izdelane na naravni osnovi.

Anticelulitne kreme:

Če imate težave s celulitom, je za vas pomembno, ali lahko uporabljate kreme proti celulitu. Odgovor je ne. Sestavine kreme se absorbirajo v kri in lahko škodujejo plodu.

Kaj pa klub temu lahko naredimo v borbi s celulitom? Kot veste, je najučinkovitejša metoda pravilna prehrana in telesna aktivnost. Vse to je v nosečnosti še posebej priporočljivo. Priporočamo aerobne vaje in vaje za moč, ki zmanjšujejo celulit.

Pri prehrani se izogibajte mastem in prenajedanju, ker oboje pospešuje nastanek celulita. Poleg tega lahko vzamete svojo kremo ali olje za telo in dvakrat dnevno masirate telo, da zmehčate zatrdline v koži. Lahko si privoščite tudi masažo za nosečnice ali ročno limfno drenažo prizadetega predela.

Po porodu je uporaba nekaterih sredstev možna, ker so med dojenjem varna, vendar jih ne smemo nanašati na dojke in bradavice.

 Depilacijske kreme:

Vsebujejo kalcijev tioglukonat ali barijev sulfid, ki raztopita keratin v lasu. Ker se nanašajo neposredno na kožo, je možna njihova absorpcija. Študij o njihovi škodljivosti ni. Glede na to, da imamo možnost depilacije z voskom ali britje z britvico, bi v nosečnosti priporočila ti metodi, da zmanjšate izpostavljenost ploda kemikalijam.

 Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.