GaberMamice se veliko ukvarjamo z razvojem svojih otrok od njihovih prvih dni življenja. Ni nam vseeno, kaj poje naš malček ali malčica, zanima nas, ali je prve korake naredil dovolj zgodaj ali so pravočasno zrastli prvi zobki, kdaj je pravi čas otroka odvaditi od pleničke … Prvič izgovorjena »mama« se nikoli ne pozabi. Kaj pa koža? Kako pogosto se vprašamo o koži naših malčkov? Koža je največji organ našega telesa, ki je primarno zadolžen za zaščito organizma. Skozi njo iz organizma izločamo strupene snovi, v organizem pa vnašamo tisto, kar nanašamo nanjo ali prejmemo iz okolja. Koža je porozna in skozi njo v krvni obtok in organizem prodrejo snovi iz okolja. Zato ni vseeno, kako skrbimo za kožo svojih dojenčkov in otrok.

Preveč čistoče lahko škoduje

Prvi nasvet je: dojenčkov ne umivajte prepogosto, umivajte jih takrat, ko so umazani. Dojenčki so čisti. V prvem letu življena koža ni povsem razvita in ima posebne značilnosti: je bolj nagnjena k okužbam in razdraženosti (pH kože je ob rojstvu približno 7, pri odraslih pa 5,5), njen hidrolipidni film je še zelo nežen, zato je obrambna funkcija kože manj učinkovita. Koža pa je tudi bolj suha in ranljiva. Razmerje med površino kože in telesno težo je pri dojenčkih večje kot pri odraslih, zato skozi kožo v telo prodre večja koncentracija nanešenih izdelkov.

Malo je junakov, ki se jim ne vname ritka

Kljub temu pa je potrebno dojenčke in otroke tudi umivati. Kmalu po rojstvu se pojavijo temenca, ko otroku rastejo zobki ali sesa palec in dudo, se vname koža okoli ust. Prav tako ni veliko junakov, ki se jim ne bi vsaj kdaj vnela ritka …

Danes boste na tržišču našli poplavo izdelkov za najmlajše. Vendar previdnost pri izbiri ni odveč. Koža je porozna in potrebno se je zavedati, da z umivanjem las, kopanjem, nanašanjem krem itn. v organizem prodre tudi del snovi, ki sestavljajo izdelke za nego kože. To je tudi namen izdelkov, saj sicer ne bi opravili svoje vloge – npr. vlaženje kože. Če vam ni vseeno, kako se malček počuti v pleničkah, kaj poje in kako spi, potem vam ne sme biti vseeno, kakšne izdelke uporabljate za nego kože.

Dermatologija, varnost in dokazana učinkovitost

Ko pomislimo na zdravnika, najraje te misli odženemo stran. Živeti zdravo in s čim manj obiski pri zdravnikih je pravi način razmišljanja. Vendar pa bi dermatovenerologija (krajše: dermatologija) morala v skrbi za dojenčke in otroke imeti skoraj tako pomembno vlogo, kot so redni pregledi dojenčkov in otrok pri pediatru. Zakaj?

Dermatologija je veda, ki se v medicini ukvarja z boleznimi kože in las. Dermatologi posledično o koži vedo največ. Koža je občutljiv in krhek sistem, ki ga z lahkoto porušimo ali celo trajno poškodujemo. Veliko bolezni in poškodb kože pri odraslih izvira prav iz prekomerne uporabe agresivnih in nevarnih sredstev za nego kože v zgodnjih otroških letih. Danes kar 60 % vseh žensk v EU trdi, da imajo občutljivo kožo. Ali ni to previsoka številka? Je morda nekaj narobe z nami ali pa z uporabo kozmetičnih izdelkov? Vsekakor posvečamo premalo pozornosti negi kože v zgodnjih otroških letih. Skoraj nobena mamica ne razmišlja o tem, da je voda v Sloveniji zelo trda, kar povzroča draženje in izsušitev kože. Še vedno pa vlada prepričanje, da je navadna voda odlična za umivanje, čeprav priteče iz pipe, je »obogatena« s klorom in ne izvira iz »žlahtnega« studenca v Alpah.

Še en nasvet

Preverite varnost šamponov, gelov in krem, ki jih boste uporabili pri svojih dojenčkih in otrocih. DERMATOLOŠKI KOZMETIČNI izdelki niso najcenejši na trgu, vendar pa, kako že pravi tisti angleški pregovor? »Nisem dovolj bogat, da bi kupoval najceneje.«