Revija MAMA

Grüne SpargelSezona belušev (špargljev), te okusne, zdrave in vsestransko uporabne zelenjave, je zdaj na vrhuncu. So odlična dietna prehrana. Pol kilograma belušev ima le 65 kilokalorij. Ker pa imajo tudi diuretični učinek so priljubljen del jedilnikov pri dietah za uravnavanje telesne teže. Vsebujejo tudi veliko vitaminov (A, B, C in E, folno kislino), fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, mangan, fluor in jod ter balastne snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Kalij, asparagin in eterična olja pa spodbujajo delovanje ledvic.

Razlika med belimi in zelenimi beluši

Zeleni beluši v primerjavi z belimi vsebujejo več vitamina C in karotenov in manj asparagina. Asparagin je tisti, ki poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Ko uriniramo ima urin zelo neprijeten vonj in sicer zaradi dveh razpadnih produktov asparagina, jantarjeve kisline in amoniaka.

Kdo belušev ne sme uživati?

Če ste zdravi jih lahko brez skrbi uživate vsak dan. Bolj previdni pa morajo biti ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, in tisti, ki imajo preveč sečne kisline. Prevelika količina belušev lahko pri takih ljudeh izzovejo napad putike.

 


Tag-i