Revija MAMA

Pri vsakem nakupu oblačil, tudi pri kupovanju modrčka za dojenje, se zgodi, da nas privabi videz, pozabimo pa na funkcionalnost. Velikokrat opravimo zgrešen nakup zaradi premalo informacij, zato vam ponujamo seznam lastnosti, ki jih morate pri nedrčku za dojenje obkljukati, preden ga daste v nakupovalno košarico.

1. Velikost: Morebiti premajhen modrček lahko s kakšnim rebrom ali šivom pritisne na mlečni vod, kar moti iztekanje mleka in posledično lahko pride do zastoja mleka in mastitisa. Da boste prišle do prave velikosti modrčka, si prsi izmerite nekaj tednov pred porodom. Pomembno je, da modrčka ne kupite prehitro. Največkrat se priporoča nakup 2 do 3 tedne pred predvidenim rokom poroda, a tudi to ni zagotovilo za pravi nakup velikosti. Obstajajo tudi modrčki, ki jim lahko sproti spreminjamo velikost. Modrček naj zajame skoraj celotno dojko.

2. Obseg prsnega koša: Če je modrček v obsegu prevelik, bodo vso težo nase prevzele naramnice. Trak okoli prsnega koša mora biti enako visoko spredaj in na hrbtu.

3. Udobnost: To ni možnost, to je nuja. Pomembno je, da modrček pred nakupom poskusite, ker preko fotografije ne morete vedeti, kako se boste počutili v njem. Če kupujete modrček preko spleta, se prepričajte, da ga lahko vrnete, če vam ne bo ustrezal.

4. Dobra podpora: Glede podpore so potrebe različne, a na splošno velja, da ni prevelike koristi, če je modrček lep, ne nudi pa dobre podpore.

Modrček Alisa.si

Modrček Alisa www.alisa.si

5. Naramnice: Še posebej v prvih dnevih dojenja so lahko vaše prsi otečene in občutljive. Naramnicam, ki so pretesne ali režejo v kožo, se je potrebno izogniti.

6. Enostavni za uporabo: Pred nakupom preverite odpenjalni sistem. Najbolj enostavni so tisti sistemi, pri katerih lahko modrček odpnete z eno roko. Odprtina za dojenje mora biti dovolj velika, da lahko dojenček nemoteno sesa.

7. Blago: Preverite, ali je blago pretenko ali predebelo. Ali vam bo poleti v njem vroče. Po navadi lahko izbirate med nedrčki iz bombaža z elastanom, bombaža s poliamidom in poliestrom ter poliamida z elastanom. Najbolj se priporočajo materiali, ki dihajo; torej bombaž ali mikrofibra.

8. Enostaven za oblačenje: Če imate občutljive prsi, ni prijetno, če si le s težavo oblečete modrček preko glave. Marsikateri mamici najbolj ustreza, če si lahko modrček zapne spredaj.

9. Navodila za pranje: Pralni morajo biti pri višjih temperaturah. Samo temperature od 60 stopinj uničijo glivice, ki so lahko vzrok bolečih bradavic.

10. Ujemajoče perilo: Če dojite, še ne pomeni, da ne morete imeti kašnega bolj seksi perila. Obstajajo modrčki za dojenje, ki gredo skupaj z ljubkimi spodnjicami različnih barv.

11. Šivi: Nekateri modrčki imajo šiv direktno čez bradavico. Pri nakupovanju tega morda ne boste občutili, med nošnjo pa vas bo spravilo v obup. Čeprav nekaterih ti šivi ne motijo.

12. Pozor pri velikih številkah: V tem primeru se stvar dramatično zaplete. Izziv je že priti do velike številke modrčka, ki ima velikokrat kost, ki se ne priporoča. Pogosto velike številke ne nudijo primerne opore. Mnogo mamic najde rešitev pri nakupu preko spleta. Uporabnice priporočajo predvsem internetne strani iz Velike Britanije.


Tag-i