http://mama.si/nosecnost/popkovnicaVečinoma miomi ne povzročajo težav in se jih odkrije naključno. Kadar pa težave so, se jih le stežka spregleda! Nenormalne mesečne krvavitve, ki postanejo daljše in močnejše ter bolečine in občutki tiščanja v spodnjem delu trebuha, so zagotovo alarmanten znak za obisk pri ginekologu.

Orisani znaki namreč niso nenevarni, saj pogosto vodijo v slabokrvnost, ki je lahko tako huda, da je potrebna transfuzija.

NE glede na povedano, pa Slovenke vse predolgo mislijo, da so orisani simptomi le del močnejšega menstrualnega cikla in zdravniku o težavah ne povejo. O težavah povedo zdravniku šele takrat, ko se že pojavijo zapleti, kot so anemije in neplodnost.

Težave, ki jih povzročajo miomi je bilo do nedavnega možno odpraviti le z operacijo, torej z njihovo odstranitvijo. Poseg se je izvajal na klasičen način, torej z obsežnim rezom v trebušno steno, ali pa z manj invazivnim, laparoskopskim posegom. Pri prvem je bilo potrebno večdnevno bivanje v bolnišnici, pri drugem daljša hospitalizacija ni potrebna, oba pa se izvajata v splošni anesteziji.

Revolucionaren pristop v zdravljenju miomov

Ženske, ki imajo težave pa se lahko oddahnejo, saj je že dobro leto na voljo tudi zdravljenje s tabletami, ki zmanjša krvavitev, odloži operacijo in zviša kakovost življenja.

Stroka meni, da je zdravilo pomembna pridobitev v zdravljenju miomov, in pozdravlja novo navodilo Evropske agencije za zdravila, ki je ulipristalacetat odobrila tudi za podaljšano uživanje. Do nedavnega je bilo predpisan le en – trimesečen cikel jemanja zdravila, rezultati že tretje klinične raziskave (PEARL III) pa so potrdili varnost in učinkovitost šestmesečnega uživanja ulipristalacetata.

Kakšno zdravilo je ulipristalacetat?

Zdravilo v obliki tablet ulipristalacetat (esmya) je selektivni modulator progesteronskega receptorja. Zdravljenje traja dvakrat po tri mesece in ne povzroča neželenih učinkov. Učinkovito zmanjša velikost miomov, zmanjša jakost in trajanje menstrualne krvavitve ter odpravi slabokrvnost.

Komu je zdravilo ulipristalacetat namenjeno?

Zdravilo je namenjeno za predoperativno zdravljenje zmernih do hudih simptomov materničnih miomov pri odraslih ženskah v rodni dobi.

Poenostavljeno bi lahko rekli, da ga ginekolog predpiše za ‘pripravo’ velikih miomov oziroma tistih miomov, ki ženski povzročajo težave, pred operacijo, še posebej pri bolnicah, ki so zelo slabokrvne (z uživanjem zdravila se lahko te bolnice pred operacijo izognejo transfuziji). Ulipristalacetat omogoča ohranitev maternice, bolnica, ki je blizu menopavze, se lahko z jemanjem zdravila izogne operaciji (po menopavzi se miomi zmanjšajo).

Varnost in učinkovitost zdravila dokazana v raziskavah

Varnost in učinkovitost novega zdravila se je potrdila v dveh vzporednih, dvojno slepih, s placebom oziroma leuprolid acetatom(analog gonadotropin sproščajočega hormona) nadzorovanih raziskavah, PEARL I.in PEARL II. V študijah (v prvi je sodelovalo 242, v drugi pa 307 žensk med 18 in 50 letom) so raziskovali vpliv ulipristalacetata na miome. Vse ženske so poleg miomov imele močne menstruacijske krvavitve in bile primerne za operacijo maternice. V raziskavi PEARL I. je bil kriterij tudi anemija, potrebna zdravljenja s pripravki železa.

Bolnice so ulipristalacetat prejemale 12 tednov. Pri več kot 90% bolnic se je krvavitev ustavila ali zmanjšala, miomi so se zmanjšali, prav tako stopnja anemičnosti. Miomi so ostali manjši tudi še šest mesecev po nehanju jemanja zdravila.

V klinični raziskavi PEARL III so zajeli ženske z miomi maternice ter hudimi menstrualnimi krvavitvami, ki so jim po preteku treh mesecev zdravljenje podaljšali še za tri mesece. Izkazalo se je, da je terapija ostala enako učinkovita: miomi so se tekom zdravljenja v povprečju zmanjšali za 63 odstotkov, delež bolnic z amenorejo pa se je zvišal na 88,5 odstotkov.