Revija MAMA

srečna‘Bi se raje odločili za histerektomijo in odpravili krvavitev, a hkrati zapravili tudi možnost, da bi imeli otroke? Ali bi maternico in zmožnost rojevati raje obdržali in krvavitev odpravili drugače?’

S hipotetičnim vprašanjem, ki ga je zastavila dr. Lancastle se po soočanju z diagnozo, da imajo miome, v resničnem življenju sooča veliko žensk.

Psihosocialni vidik življenja žensk z miomi

Sociološki vidik posledično kroji počutje, saj je težko biti srečen, če življenje ne teče, kot bi si želeli. Raziskave kažejo množico telesnih simptomov žensk z miomi. Prvi je problematična krvavitev, ki je močna, dolgotrajna, neredna in nepredvidljiva. Poleg tega pogosteje kot zdrave ženske občutijo bolečino. Pojavlja se med spolnostjo, ovulacijo pa tudi med krvavitvijo in po njej. Lahko si predstavljamo, da je življenje s tako bolečino težavno in povzroča stres ter skrbi. Ženske so žalostne in obupane, vedo, da svojega življenja ne obvladujejo povsem. V zadregi so. Njihov trebuh je povečan, več kot polovica jih priznava, da so prizadeti njihova spolnost, libido in ženstvenost – težko se je namreč počutiti seksi z otroško pleničko. Poleg tega morajo ženske sprejemati zahtevne odločitve glede zdravljenja. Veliko je odvisno od osebnih vrednot in načrtov.

Ne preseneča, da ženske poleg neugodnih telesnih simptomov poročajo tudi o socialnih nevšečnostih. Raziskava kaže, da miomi ženske ovirajo pri športnih dejavnostih. Težko je najti zadostno zaščito pri aktivnem gibanju ali npr. v bazenu. Miomi pogojujejo tudi oblačenje ženske. Pogosto se te odločajo za temnejša oblačila, da morebitni madeži ne bi bili opazni. Miomi pomembno vplivajo tudi na poklicno udejstvovanje ženske – občutek imajo, da niso docela kos vsem delovnim dolžnostim, zato jih opuščajo. Težko je namreč biti zbran na sestanku ob zavedanju, da moraš vsakih 45 min zamenjati zaščito. Ženske pravijo, da tovrstni simptomi neugodno vplivajo na njihovo družbeno življenje, rodnost, dom, spolno življenje in odnose.

Z miomi se je mogoče spoprijemati na več načinov. Ženske lahko uporabljajo vse ali le nekatere. Pri reševanju težav so npr. lahko zelo iznajdljive in poiščejo nasvete zdravnikov. Pot do rešitve je pomembna, ker lahko izboljša kakovost življenja.

 

Psihologinja dr. Deborah Lancastle v spletnem seminarju, poudarki; april 2014

Ogled webinarja s slovenskimi podpisi na: http://kinoks.si/newsletter/miomi.html

 


Tag-i