shutterstock_115093579Evropska komisija za zdravila je podaljšala enkratno terapijo s tabletami ulipristalacetata (esmya) namenjenega za predoperativno zdravljenje zmernih do hudih simptomov materničnih miomov pri odraslih ženskah v rodni dobi, iz treh na šest mesecev. Med terapijama morata miniti dva menstrualna ciklusa. Začetek drugega kroga zdravljenja se lahko začne s prvim dnevom drugega menstruacijskega cikla.

Ključni za odločitev komisije so bili izsledki študije PEARL III, ki so dokazali učinkovitost in varnost terapije z ulipristalacetatom tudi po dveh trimesečnih terapevtskih krogih, med katerima pa mora biti presledek.

Izsledke študije so predstavili na 10. Kongresu evropskega združenja za ginekologijo v Bruslju.

V intermitentni študiji PEARL III so sodelovale ženske z miomi maternice ter hudimi menstrualnimi krvavitvami, ki so jim po preteku treh mesecev uživanja ulipristalacetata, terapijo podaljšali še za tri mesece. Študija je bila načrtovana s prekinitvijo jemanja zdravila – drugi krog terapije se je uvedel z začetkom drugega menstruacijskega ciklusa, torej s prvim dnevom menstruacije.

Odlični rezultati

Izsledki so pokazali, da je terapija tudi po dveh krogih (dvakrat po tri mesece) enako varna in učinkovita. Po prvem krogu se se mimomi v povprečju zmanjšali za 49% , v drugem krogu jemanja terapije z ulipristalacetatom pa še za slabo četrtino . Delež bolnic z amenorejo, ki je bil v prvem krogu 79.5%, se je po sklenjenem drugem krogu zvišal na 88,5 odstotkov.

Dobri odzivi med stroko

„Esmya je dolgotrajno in neprekinjeno učinkovita pri celotnem spektru bolezenskih težav, ki jih povzročajo miomi maternice,“ je povedal prof. dr. Jacques Donnez, vodja vseh treh študij (PEARL I, II in III ), v katerih se je zdravilo potrdilo kot varno in učinkovito. „Odločitev komisije za podaljšanje predpisovanja povečuje ne-operativne možnosti za ženske z velikimi miomi maternice in odloži bolezenske znake za celo leto,“ je še povedal Donnez. Z odločitvijo komisije so zadovoljni tudi v Gedeon Richterju, ki zdravilo proizvaja, predsednik uprave Erik Bogsch pa je že napovedal intenzivno izobraževalno kampanjo med zdravstvenimi delavci.