Revija MAMA

zdravilaEvropsko združenje za otroško prehrano (ESPGHAN) priporoča, da v času uvajanja goste hrane ponudite vašemu dojenčku najprej zelenjavo.

Materino mleko ali začetna mleka za dojenčke so hrana, ki je zelo bogata z maščobami in beljakovinami. Ker je prehod s takšne hrane na čvrsto hrano, ki ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov, povezan s hormonskim odgovorom (npr. inzulina in nadledvičnih hormonov), se priporoča najprej uvajanje zelenjavnih kaš, nato zelenjavno-krompirjevih in zelenjavno-krompirjevih-mesnih kaš.

Sestavljeni ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v krompirju in žitih se presnavljajo počasneje, enostavni ogljikovi hidrati v sadju pa hitreje, kar obremeni trebušno slinavko, ki izloča inzulin. Zato ESPGHAN priporoča, da je pri tej starosti dojenčka dobro ponuditi najprej zelenjavo, kombinacije z žiti in mesom, nato mlečno žitne kaše in šele nato sadno žitne kaše.

Mnogi zagovarjajo tudi stališče, da ponujeno sadje na začetku uvajanja goste hrane, zaradi slajšega okusa dojenčka odvrne od »nesladke« zelenjave.

Milupa_Logo1


Tag-i