125 g tenko narezane suhe salame
860 g rdečega fižola
620 g belega fižola
250 g šampinjonov
12 črnih oliv brez koščic
4 šalotke
250 g češnjevega paradižnika
Za preliv
1/2 skodelice olivnega olja
1/4 skodelice vinskega kisa
1 strok česna
1 žlica sveže nasekljane bazilike
Priprava:
Česen strite ali drobno nasekljajte. Vse sestavine za preliv dobro zmešajte. Salamo narežite na trakove. Fižol je najbolje kupiti kar v pločevinkah. Odcedite ga in sperite pod tekočo vodo. Če ga boste kuhali sami, ga že prejšnji večer namočite v vodi in potem ločeno kuhajte, ker se beli in rdeči fižol različno hitro skuhata. Šampinjone olupite, narežite na lističe in na hitro poparite v slani vreli vodi. Šalotke drobno nasekljajte. Vse sestavine razen paradižnika zmešajte in prelijte s prelivom. Solato pustite čez noč v hladilniku, tik preden jo postrežete, pa jo še enkrat premešajte in dodajte na polovice ali četrtine razrezane češnjeve paradižnike.