Revija MAMA

shutterstock_129658703Je za vami še ena noč, ko ste polnili pralni stroj s polulanimi prevlekami in otroškimi pižamami? Se sprašujete, kaj lahko še storite, da bi končno prespali noč brez »nesreče«?

Spomnim se družine nasproti nas, kjer se je pogosto podnevi na balkonu sušil jogi. Vsi otroci smo vedeli, da sosedova dva ponoči lulata in pogosto sta bila tudi tarča posmehovanj. Hkrati pa sta se nam ta fanta močno smilila, saj se je iz njihove hiše prevečkrat slišalo kričanje matere na njiju.

Otroci pogosteje pričnejo močiti posteljo, ko se znajdejo pod pritiskom, tesnobo ob spremembah, s katerimi se težko soočajo. Npr. prepiri staršev, bolezen v družini, prihod sorojenca, ločitev staršev, soočanje s smrtjo, selitev, všolanje, previsoka pričakovanja staršev, prestroga vzgoja, … Preden pa naredimo tak zaključek, je potrebno izključiti ostale, čisto zdravstvene razloge, ki otrokom »nagajajo«, da jim ne uspe prespati noči brez luže. Večina pediatrov meni, da je nočno močenje postelje posledica prej zdravstvenih kot psiholoških težav.

Razlogov za nočno mokrenje je več

Na splošno velja, da so fantki v razvoju počasnejši od deklic, tudi pri odvajanju od plenic in uspešnem nadzorovanju urina. Hkrati je vsak otrok poseben. In najpogostejši komentar na te težave je, da ima otrok »še čas«, vsaj tja do petega leta. Čeprav se sliši klišejsko, je pri soočanju s temi težavami tako, da do petega leta resnično večinoma izzvenijo.

Kot zanimivost naj omenim, da je ugotovljena visoka povezanost močenja postelje z dednostjo − otrok bo v določeni starosti močil posteljo, če jo je močil tudi eden izmed staršev.

Do nočne nesreče pride lahko zaradi prepočasnega proizvajanja hormonov, ki nadzorujejo proizvodnjo urina ponoči. Mehur se polni, dokler ne popusti. Počasnejši razvoj regulacijskih sistemov lahko povzroči tudi nasprotne težave, in sicer da imajo otroci občutek, da jih stalno tišči lulat in to počnejo pogosteje kot njihovi vrstniki. Z medicinskimi testi pa je potrebno izključiti zdravstvene težave, kot so vnetje sečnega mehurja, diabetes, obolenje ledvic, prirojena napaka sečil.

Eden od nasvetov v izogib težav je, da otroci po 18. uri ne smejo piti nikakršne tekočine. Za dovoljšne količine tekočine poskrbimo čez dan. Nekateri starši prakticirajo tudi to, da otroka ponoči zbudijo in ga pospremijo do stranišča, da se polula.

Globok spanec je prav tako pogost krivec težav z nočnim lulanjem. Veliko staršev otrok, ki močijo posteljo, pove, da je spanec njihovih otrok zelo globok in tudi po »nesreči« mirno spijo naprej.

Za zdravstvene težave močenja postelje obstajajo tudi zdravila, kjer pa se nujno posvetujte s svojim pediatrom. Nekatera zdravila imajo tudi neprijetne stranske učinke, kot so glavoboli, razdražljiv želodec in slabosti. Starši, ki so poskusili odpraviti težave z zdravili, pa pogosto sporočajo, da se težave po prenehanju jemanja zdravil vrnejo. Druga možnost odpravljanja težave je alarm za nočno zbujanje v obliki spodnjih hlačk, ki sprožijo glasen zvok, ko se otrok pomoči. Alarm prebudi otroka, da odide na stranišče. Najpogosteje se kot slaba rešitev izkažejo tudi zaščitne plenice, saj se starejši otroci že dobro zavedajo svojih težav in se počutijo degradirani. Istočasno pa se navadijo na toploto in ugodje, kar ne spodbuja potrebe po nadzorovanju mehurja. Nekateri starši se po tem, ko so prepričani, da so preizkusili že vse, odločijo tudi za medicinsko hipnozo.

Kako se spopasti s težavo preberite v marčevski številki revije Mama.

 


Tag-i

Starejši in novejši članki