Revija MAMA

shutterstock_69852271

Včasih smo pediatri posvečali vročinskih krčem veliko več pozornosti kot danes. Ugotovljeno je bilo, da so veliko manj nevarni za otrokov normalen duševni in nevrološki razvoj, kot smo predvidevali včasih. Nevarni so ob samem napadu, ko se lahko otrok poškoduje, ugrizne v jezik ali zaduši. S kasnejšo epilepsijo čisti vročinski krči nimajo direktne povezave. Ker pa so zelo podobni epileptičnim napadom, se jih lahko medsebojno pomeša. Skupna lastnost enih in drugih krčev je, da imajo možgani znižan prag za sočasno vzdraženje vseh živčnih celic, kot bi lahko poenostavljeno opisali generalizirane krče. Vzroki za opisana dogajanja v možganih so pri vročinskih krčih in epilepsiji bistveno drugačni. Višina še varne telesne temperature brez krčev ni določena, niti nima otrok pri enaki temperaturi vedno krčev. Večinoma se vročinski krči pojavijo v fazi dvigovanja telesne temperature. Večinoma smo opustili zaščito s fenobarbitonom pri dojenčkih z vročinskimi krči. Starše raje natančno poučimo, kako naj otroka hladijo oziroma preprečujejo, da bi se otroku vročina zvišala do kritične meje.

Če do krčev pride, je potrebno otroka hitro ohladiti. To pa ne pomeni, da ga potopimo v banjo s hladno vodo! Najbolje je otroku sleči zgornji sloj obleke; če je v postelji, naj bo odgrnjen. Okončine mu ovijajte z obkladki, ki jih pogosto menjajte. V težjih primerih lahko ovijete v vlažno rjuho otrokovo celo telo. Obloge z ledenimi kockami ali z bloki zmrznjene hrane iz zamrzovalnika so premrzle, lahko pride do ozeblin. Tudi alkohol ali druge hlapljive tekočine niso primerne, ker se lahko vsrkajo skozi dojenčkovo tenko kožo in privedejo do zastrupitve. Menjavanje obkladkov, namočenih v hladni vodi, zadostuje! Za zniževanje temperature naj vam pediater predpiše ustrezen antipiretik, ki ga otrok dobro prenaša. Ker ob vročini otroci pogosto tudi bruhajo, imejte pripravljeno zdravilo, ki se daje v ritko v obliki svečk. Pri ponavljajočih se krčih imejte doma tudi rektiole stesolida, ki takoj prekinejo krče. Vendar so ta navodila že za nadaljnjo oskrbo otroka s krči. Za vas bo dovolj, da ne boste ob prvih krčih izgubili glave.

V primeru prvih krčev, dolgotrajne izgube zavesti ali ob zelo pogostem ponavljanju krčev priporočam, naj otroka vidi njegov izbrani pediater, ki se bo odločil o morebitnih nadaljnjih korakih.

 

Asist. Lev Bregant, dr. med. spec. ped.

 


Tag-i