dojeca-mamica-300x192

Jemanje multivitaminskega pripravka s folno kislino v prvih dneh po oploditvi je zelo pomembno za zdrav razvoj ploda. Prva dva tedna od spočetja sta ključna za preprečevanje resnejših razvojnih motenj še nerojenega otroka. Okvara nevralne cevi (spina bifida), ki je ena resnejših razvojnih motenj, lahko nastane zaradi genske predispozicije in dejavnikov iz okolja, zlasti neustrezne prehrane. Slednji dejavnik lahko z jemanjem multivitaminskega pripravka s folno kislino močno zmanjšamo.

V prvih tednih po spočetju se pri otroku pričnejo razvijati osrednji živčni sistem, srce, oči, udi, zobje in sluh, zato je to razvojno obdobje zelo pomembno. Najbolj kritično je obdobje med 15. in 28. dnevom po zanositvi. Zelo je pomembno, da ženska takrat jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino, da prepreči okvare ploda.  Ko ženska ugotovi, da je noseča, je v veliki meri že prepozno za preprečitev najhujših okvar hrbtenice, zato je nujno, da jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino že vsaj mesec pred načrtovano zanositvijo ter prve tri mesece nosečnosti. Preventiva je namreč edini način preprečevanja tovrstnih hudih okvar ploda. To je klinično dokazal dr. Czeizel, medicinska revija New England Journal of Medicine pa je objavila priporočilo za preventivo in prednosti jemanja multivitaminskega pripravka s folno kislino za nosečnice in ženske, ki nameravajo zanositi. Še posebej se priporoča jemanje multivitaminskega pripravka v kombinaciji s folno kislino, kot je npr. Elevit® Pronatal, saj se je izkazalo, da samo folna kislina zmanjša pojavnost okvare nevralne cevi za približno 70 odstotkov, medtem ko multivitamin v kombinaciji s folno kislino za več kot 90 odstotkov. Multivitamin v kombinaciji s folno kislino odpravlja tudi številne druge napake ploda. Multivitaminski pripravek s folno kislino Elevit  Pronatal je v kliničnih raziskavah zmanjšal možnost okvare nevralne cevi za kar 92 odstotkov, hkrati pa bistveno zmanjšal tudi možnost pojava ostalih razvojnih nepravilnosti. Najpogostejše prirojene okvare, to so kardiološke bolezni, zmanjša za približno 40 odstotkov, za 30 odstotkov zmanjša možnost pojava okvar urinarnega trakta ter drugih prirojenih okvar, kot so deformacije udov, pilorična stenoza in še nekatere druge. Zaradi vseh teh koristi za otroka je Svetovna zdravstvena organizacija WHO že pred leti izdala priporočilo za jemanje multivitamina s folno kislino.

elevit 100 slo-2Elevit Pronatal – edini pripravek, registriran kot zdravilo

Na našem trgu so na voljo številni multivitamini za nosečnice, tako s folno kislino, kot brez nje. Elevit Pronatal je edini multivitamin s klinično dokazanimi koristmi, hkrati pa tudi edini v Sloveniji, ki je registriran kot zdravilo. Žal še vedno nekatere ženske menijo, da je zdrava prehrana nosečnice dovolj za zagotavljanje potrebne količine folne kisline. Če bi ženska želela s prehrano vnesti vse potrebne snovi, bi morala pojesti 15 krožnikov brokolija ali špinače na dan, saj je biorazpoložljivost folatov iz hrane nizka (30–80 odstotkov), prav tako pa ima absorbcija folatov iz prebavnega sistema omejitve. Te količine bi morala pojsti vsak dan vsaj mesec dni pred in med nosečnostjo.

Ogrožene so tudi matere

Prehrana med nosečnostjo mora zagotavljati dovolj energije in hranil tako za mati kot otroka.  Nosečnice to največkrat težko dosežejo in zato številne izkusijo različne oblike slabokrvnosti. Najpogosteje jih prizadane pomanjkanjem železa, pogoste pa so tudi slabosti in bruhanje, s čimer dodatno izgubljajo potrebna hranila. Elevit Pronatal klinično dokazano zmanjšuje pojavnost slabosti, bruhanja in omotičnosti v zgodnji nosečnosti za 55 odstotkov, zato se jemanje Elevit Pronatal priporoča tudi po porodu, še zlasti med dojenjem. Na voljo je v manjšem in večjem pakiranju.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.