Revija MAMA

babice_tasceNeprijetnih vonjav iz hladilnika se lahko preprosto rešite tako, da v hladilnik postavite posodo s sodo bikarbono in jo občasno premešajte. Če pa sodo bikarbono potresete po dnu koša za smeti, čez pa namestite vrečko, tudi iz koša ne bo več smrdelo. Mešanica sode bikarbone in vode pa neprijetne vonjave prežene tudi iz termo steklenic.

Tudi z mastno in zažgano posodo opravi kot za šalo. V vodi raztopite nekaj žlic sode bikarbone in posodo za nekaj ur namočite vanjo, lahko pa sodo bikarbono vsujete kar v posodo, čez nalijte malo vode in jo za pet minut postavite na štedilnik. Učinek – preverjeno iz prve roke – je enak kot bi gledali reklamo v kateri gospa nekaj pošprica po umazaniji in nemudoma se spet vse blešči. Zažgana hrana dobesedno odstopi od dna lonca.

Z njo lahko očistite tudi hladilnike in zamrzovalnike. Na vlažno krpo natresite nekaj čudežnega praška, obrišite in sperite z vodo. Osemdeset gramov sode bikarbone zmešane s čajno žličko kisa lahko uporabite za čiščenje mikrovalovne pečice. Z gobo namočeno v pripravljeno mešanico obrišite notranje stene mikrovalovne pečice in dobro sperite. Vratca pečice pustite odprta še petnajst minut, da izgine vonj.

Kot pomoč pri kuhanju

Ste kdaj, med pecilnim praškom in vanilijevim sladkorjem, na polici v trgovini opazili majhne okrogle škatlice s svetlo modrim pokrovčkom? No, to je jedilna soda bikarbona, ki jo vedno več gospodinj uporablja za rahljanje in vzhajanje testa. Soda bikarbona se namreč pri segrevanju nad 70 stopinj Celzija, ali ob stiku z dodatki, kot so kis, limonin sok, kislo mleko, jogurt ali pinjenec, skratka nekaj kar je kislo, razgradi, pri tem pa se sprošča ogljikov dioksid. Ta v testu nabrekne in ga naredi bolj rahlega. Pomembno pa je, da se držite pravega razmerja. Na pol žličke jedilne sode dodate 250 ml kislega mleka, pinjenca ali jogurta ter žlico limoninega soka ali kisa. Za bolj rahle palačinke v testo dodajte pol žličke sode bikarbone, za mehkejše kuhano meso pa pol žlice sode na liter vode.

Uporabna je tudi za kuhanje sveže zelenjave. Na liter vode dodajte ščepec sode bikarbone in čas kuhanja boste skrajšali za skoraj tretjino. Poleg tega pa bo zelenjava obdržala več hranilnih snovi in ohranila svojo barvo.

Danes, ko že več ne vemo katere zelenjavo in sadje sploh še lahko jemo, je dobro vedeti, da se soda bikarbona uspešno spopada tudi s pesticidi, voskom, trdovratno umazanijo in celo zajedavci. Listnato zelenjavo in sadje z občutljivo lupino za 10 minut potopite v raztopino vode in sode (na liter vode dodajte žlico sode) in jo dobro operite pod tekočo vodo. Zelenjavo in sadje s tršo lupino pa namočite v mešanico narejeno iz treh delov sode in enega dela vode in jo temeljito zdrgnite z rokami. Na koncu pa seveda še dobro splaknite pod tekočo vodo.


Tag-i