Revija MAMA

 

Piše: Dr. Lucija Vrabič

Številne nosečnosti so spontano prekinjene v prvih mesecih, tednih ali celo prvih dneh nosečnosti. Govorimo o spontanih splavih. Njihova pogostnost je ocenjena na 10-20% vseh nosečnosti.

 Kdaj govorimo o spontanem splavu?

 O spontanem splavu govorimo takrat, ko je nosečnost spontano prekinjena pred 20. tednom nosečnosti. Največ spontanih splavov nastopi med 2. ali 3. mesecem nosečnosti

 Kakšne vrste spontanih splavov poznamo?

1. GROZEČI SPLAV

To je klinično stanje, kjer obstaja velika nevarnost za spontani splav, vendar ni nujno, da do njega res pride. Približno polovica nosečnic z grozečim splavom res splavi, pri ostali polovici pa se nosečnost normalno nadaljuje.

Znaki: prvi znak je običajno krvavitev iz nožnice, ki pa se lahko pojavi v obliki rahlega rožnatega izcedka do obilne, sveže krvavitve menstrualnega tipa.

Le redko se krvavitvi pridruži še bolečina v spodnjem delu trebuha.

 2. NEDOKONČANI SPONTANI SPLAV

Bolečine v trebuhu postanejo močnejše, krvavitev iz nožnice pa šibkejša.

Ginekolog pri pregledu najde v spodjem delu maternice (cervikalnem kanalu) ali nožnici ostanke odmrlega ploda, posteljice ali plodovih ovojnic. Ženske včasih tudi povedo, da jim je iz nožnice že doma izpadel večji košček tkiva (običajno odmrl plod).

 3. DOKONČANI SPONTANI SPLAV

O dokončanem spontanem splavu govorimo takrat, ko se vsebina maternice popolnoma izloči. Prenahata tako krvavitev kot tudi bolečina v spodnjem predelu trebuha. Ta tip splava je pogostejši po 16. tednu nosečnosti, medtem ko je nedokončan spontani splav z ostanki posteljice pogostejši med 8. in 16. tednom nosečnosti.

 4. SEPTIČNI SPLAV

O septičnam splavu govorimo takrat, ko v maternično votlino prodrejo bakterije in povzročijo okužbo. Znaki so podobni tistim pri nedokončanem splavu, pridružena pa je še občutljivost maternice in materničnih priveskov. Pojavi se lahko gnojen izcedek v nožnici, vročina, stanje pa se slabša, preide v septični šok in se konča s smrtjo.

Pri spontanih splavih je taka okužba na srečo redka, v preteklosti pa so prav zaradi takih okužb ženske umirale po umetno prekinjenih nosečnostih oz. t. i. ” kriminalnih umetnih splavih”.

 5. HABITUALNI SPONTANI SPLAV

O habitualnem splavu govorimo takrat, ko le-ta nastopi 3-krat ali celo večkrat zaporedoma. Tu so možnosti za uspešno nosečnost precej okrnjene (kar za 50%), zato je potrebno odkriti in tudi odstraniti vzrok ponavljajočih se spontanih splavov. Le tako ima ženska možnost, da naslednjo nosečnost obdrži in tudi dokonča z rojstvom zdravega novorojenčka.

 Kdaj in kako odkrivamo in odstranjujemo vzroke spontanih splavov?

 Vzrokov za spontani splav je zelo veliko in mnogokrat je težko najti pravega. Še težje pa je vzrok pravočasno odstraniti in omogočiti normalno nosečnost.

Pri današnjem razvoju medicinske znanosti je mogoče večino vzrokov za spontani splav odkriti izven nosečnosti in jih takrat tudi odpraviti (razvojne nepravilnosti maternice, okužbe..), a nakateri dejavniki se pokažejo šele med nosečnostjo (slabost materničnega ustja, sveže okužbe..).To so primeri, kjer le takojšnje zdravljenje uspešno prepreči spontani splav. Po drugi strani pa vemo, da je kar 80% spontanih splavov v prvih tednih nosečnosti posledica kromosomskih nepravilnosti. Tako je spontani splav neke vrste naravno orodje, s katerim se preprečuje rojstvo okvarjenih otrok in vsako preprečevanje spontanega splava bi bilo v takih primerih nesmiselno

 Kako naj se ženska obnaša po spontanem splavu?

 Po spontanem splavu je priporočljivo, da ženska nekaj dni počiva. Ponovno lahko zanosi po približno 6. mesecih oziroma po priporočilu osebnega ginekologa, ki najbolje pozna vaše zdravstveno stanje.


Tag-i