indexUporaba sode bikarbone v kopalnici

V kopalno kad, straniščno školjko, umivalnik in na ploščice nanesite mešanico sode bikarbone in vode (tri četrtine sode + ena četrtina vode), jo pustite delovati kakšno uro in temeljito izperite. Plastične zavese operite v pralnem stroju, in sicer tako, da običajnemu pralnemu prašku dodate še 3 žlice sode bikarbone in operete na programu za občutljivo perilo. Tudi nadležnega rosenja ogledala in steklenih površin v kopalnici se lahko znebite s pomočjo sode, ki jo zmešate z vodo in poškropite po njih. Nekaj žlic sode v topli vodi pa bo uspešno očistilo glavnike in krtače za lase.

Še nekaj načinov uporabe

Če želite s preprog in oblazinjenega pohištva odstraniti neprijetne vonjave jih potresite s sodo bikarbono, počakajte 15 minut in posesajte. Soda bikarbona nevtralizira tudi cigaretni vonj iz pepelnika. Odganja pa tudi mravlje in ščurke. Znebite se jih tako, da na mesta kjer se pogosto pojavljajo potresete sodo bikarbono.

Če pa imate doma najstnike vam bo tale nasvet prišel še kako prav. V smrdeča obuvala natresite sodo bikarbono in počakajte 15 minut. Po potrebi postopek ponovite.

Tudi sveže cvetje v vazi vam bo hvaležno, če mu boste privoščili žličko sode bikarbone. Srebro lahko spolirate tako, da sodo nanesete na vlažno krpo, podrgnete, sperete in osušite. Srebro bo spet dobilo svoj lesk. Lesk lahko povrnete tudi kristalnim kozarcem. Za pol ure jih namočite v toplo vodo, ki ste ji dodali žlico sode bikarbone, dobro sperite in obrišite.

Sodo bikarbono lahko uporabite tudi za čiščenje porcelana, plastike, marmorja, ali pa za čiščenje mastnih tal v kakšni delavnici ali garaži. Mastna tla posujte, pustite, da soda nekaj časa deluje, nato pa dobro izperite z vodo.

Vedno pogosteje se soda bikarbona uporablja tudi v kozmetične namene. Poleg deodoranta si ljudje izdelujejo tudi zobne paste in šampone, pripravljajo sproščujoče kopeli za telo in utrujene noge, z njo negujejo roke.

Ni kaj, kapo dol pred tem čudežnim praškom za katerega boste odšteli le slabe tri evre za kilogram.

Recept za deodorant

Potrebujemo ¼ skodelice koruznega škroba – ta vpija vlago, ¼ skodelice sode bikarbone – je naravni deodorant, 10-20 kapljic eteričnega olja čajevca ali sivke – delujeta kot antimikrobno sredstvo in dve žlici kokosovega olja ali karitejevega masla – za osnovo.

Zmešajte koruzni škrob in sodo bikarbono, dodajte stopljeno kokosovo olje ali karitejevo maslo in eterično olje. Zmes vlijte v plastično ali stekleno posodico, počakajte še kakšne dan in lahko ga začnete uporabljati. Ne pretiravajte pa s količino, saj je deodorant zelo učinkovit.