Gratinirani njoki s šparglji in češnjevim paradižnikom
KOLIKO OSEB: 3
ČAS ZA PRIPRAVO/5 min
ČAS KUHANJA/50 min
KAJ POTREBUJEM
ŠPARGLJI, 200 g
ČEŠNJEV PARADIŽNIK, nekaj kosov
NJOKI, poljubni (uporabili smo navadne krompirjeve)
ZA BEŠAMEL:
– POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA, 5‒6 žlic
– KOKOSOVA MAŠČOBA, 2 kocki
– MLEKO, 2 dl
– SIR, poljuben, 100 g
– MAJARON, ščep
– BAZILIKA, ščep
– SOL, ščep
KAKO TO GRE
Šparglje operemo in nalomimo na koščke (dolge od 2‒3 cm) od vršičkov navzdol* (opombe spodaj).
Vržemo jih v krop in pokuhamo 1‒2 minuti.*
Odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za bešamel.
V posodi posebej skuhamo njoke v vreli vodi; ko priplavajo na površino, so pripravljeni. Prihranimo.
V posodo damo kokosovo maščobo in na srednjem ognju raztopimo. Po žlicah dodajamo moko in počakamo, da rahlo zarumeni (oz. v tem primeru porjavi, ker je polnozrnata). Ko nastanejo grudice, počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo z metlico. Bešamel se zelo hitro zgosti, tako da bodimo pozorni, da začnemo dolivati vodo od špargljev, ko opazimo, da je že zelo gost.
Postopoma kuhamo na zelo majhnem ognju in medtem narežemo paradižnik na polovičke.
Bešamel rahlo solimo, začinimo z majaronom in baziliko, premešamo ter ugasnemo, ko je lepo gost (kot malo bolj tekoč puding).
Polovico ga prelijemo na manjši pekač, nanj naložimo njoke in zelenjavo, prelijemo s preostalo polovico bešamela in posujemo z naribanim sirom.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 °C slabe pol ure oz. do faze, ko je sir na vrhu lepo zapečen in se naredi skorjica.*
NAMIGI
* Koščke, ki se lepo prelomijo, uporabimo; tiste proti vrhu, ki so že navadno oleseneli in se ob poskusu, da bi jih prelomili, samo zvijejo, zavržemo.
* Najprej koščke, vršičke damo kuhati malo kasneje, saj so mehkejši in zato pripravljeni prej.
* Lahko zadnjih 5 minut popečemo tudi na gril funkciji z ventilatorjem.
——————————————————