Revija MAMA

hhc312Pirine spekulatius zvezdice

Za približno 5 pekačev

 

1 kg polnozrnate pirine moke

200 g mletih praženih mandljev

300 g surovega trsnega sladkorja

500 g masla

160 g kisle smetane

2 zavitka vinskega kamna
Začimbe:

–        1 žlička cimeta

–        1 žlička klinčkov

–        1 žlička koriandra

–        1 žlička kardamoma

–        1 žlička janeža

–        ½ žličke muškatnega oreščka

–        ½ žličke koromača

–        ½ žličke pimenta

–        lupinica dveh eko pomaranč (ali 10 kapljic eteričnega olja pomaranče, certifiricanega za uživanje)

–        lupinica dveh eko limon (ali 10 kapljic eteričnega olja limone, certificiranega za uživanje)
Začimbe pomešamo z zmehčanim maslom, dodamo tudi eterična olja in skrbno pregnetemo, da se dobro porazdelijo po maščobi. Nato dodamo mlete mandlje in vnovič premešamo. Sedaj dodamo smetano in sladkor in čisto na koncu še moko z vinskim kamnom. Testo na hitro zamesimo, tenko razvaljamo in izrežemo zvezdice. Pečemo približno 20 minut na 160 stopinj Celzija.

 

Pa še za tiste, ki se še niste seznanili z močmi začimb. Te imajo veliko večjo vlogo od prijetne arome v jedeh. Zato tudi vsi umetni dodatki, ki jih industrija tako rada uporablja namesto začimb, organizmu ne prinašajo nikakšrne koristi, temveč ga kvečjemu povsem po nepotrebnem obremenjujejo.

 

Omenjene kekse si lahko privoščite brez slabe vesti. Če boste zanje uporabili zgolj preverjeno ekološko pridelane sestavine in jih seveda uživali v zmernih količinah, boste od njih imeli več koristi kot škode. Za to v največji meri poskrbijo kar začimbe same. Kar nekaj v mešanici začimb je namreč takšnih, ki poskrbijo za to, da porast sladkorja v krvi ne bo preveč sunkovit (npr. cimet, klinčki …), kardamom pomaga pri presnovi kombinacije maščob in škroba, muškatni orešček olajša prebavo maščob in ščiti zobe pred kariesom, koromač, koriander, janež in klinčki preprečijo napenjanje, če omenimo zgolj nekaj od moči uporabljenih začimb. Vse to, pod pogojem, da so zrasle, kot narekuje narava in ne kapital!
Knjiga_Scepec_ustvarjanja_3d_485x600px-242x300Besedilo: Sabina Topolovec

 


Tag-i