shutterstock_65289469_i420x420Eterična olja v kuhinji

 

Pozimi imamo radi vonjave. In pravzaprav nas te spremljajo domala na vsakem koraku. Najbolj pristne so seveda tiste, ki jih mi ali nekdo, ki ga imamo radi, pričara v domači kuhinji. To še posebej dobro vedo prodajalci tega in onega, zato pozimi diši povsod – da bi nam le vzpodbudilo prijetne spomine in bi se tako hitreje odločili za nakup. Seveda v tem primeru ne govorimo o naravnih dišavah, a na žalost naš nos le težko loči med umetno pridobljenimi aromami in čistimi eteričnimi olji. Če želite slednja  uporabiti v kuhinji, je še toliko pomembneje, da se poučite, katerim eteričnim oljem gre zaupati.

 

Eterična olja so skorajda sinonim za zimske dni. Posebno v predprazničnih dneh povsod diši po citrusih, cimetu, janežu, klinčkih… Da so začimbe zakladnica antioksidantov  in zdravilnih moči, ki neredko prekašajo celo sintezna zdravila, smo na široko pisale v Ščepcu rešitve in Ščepcu védenja.  O močeh začimb pa veliko beremo tudi nasploh. Zelo priljubljena so elektronska sporočila o čudežnih močeh te ali one začimbnice (ali katere druge naravne stvari), s pomočjo katere naj bi v pičlih nekaj tednih odpravili domala vse težave. Ljudje imamo radi hitre rešitve, še zlasti če  ob tem ni potrebno nikakšrno odrekanje. Zato je nekakšno logično nadaljevanje, da tisti najbolj zavzeti (beri pohlepni) še raje posežejo po še močnejšem – po eteričnih oljih, za katere marsikdo napačno sklepa, da gre za koncetrat začimbe.

 

Oralna uporaba (zaužitje) se v skrajnem primeru ob napačni uporabi lahko konča tudi usodno – tudi če uporabljamo povsem čista, ekološko pridelana eterična olja. Drži, da imajo eterična olja veliko moč, vendar več moči ne pomeni nujno tudi več zdravja. Že Paracelsus je trdil, da se razlika med zdravilom in strupov skriva v količini.

 

Zato vas verjetno še toliko bolj zanima, kako v množici eteričnih olj prepoznati in izbrati prava, avtentična in 100% ekološka, kako prepoznati, katera lahko uporabljate za odišavljanje jedi in katera so za ta namen sploh primerna (nekaterih ne smemo zaužiti!), v kolikšnih količinah jih lahko zaužijete in kako to pravilno storite in podobno. Poglobljene odgovore si lahko preberete v zadnjem delu trilogije Ščepec – Ščepec ustvarjanja.

 

Primer iz prakse 1: pomaranče in limone

 

Brez vonja pomaranče v zimskih slaščicah ne gre. Vsaka gospodinja ve, da najboljšo aromo daje nastrgana lupinica pomaranče. A če vemo, da je večina pomaranč in ostalih citrusov površinsko obdelanih in tako strupenih, si z njimi ne smemo pomagati. Ekološko vzgojenih pa tudi ni moč dobiti na vsakem koraku. Peko si precej olajšamo, če imamo doma steklenično kakovostnega eteričnega olja pomaranče (ali limone), ki je certificirano za notranjo uporabo. V resnici ne stane več od nekaj kilogramov ekološko pridelanih citrosov. A pozor pri odmerjanju. Če za kilogram piškotov običajno uporabite nastrgano lupinico dveh pomaranč (ali limon), boste to sedaj nadomestili le z desetimi kapljicami eteričnega olja. In četudi bi pojedli naenkrat 100 g piškotov, kar je sicer zelo malo verjetno, s tem v telo ne bi vnesli več kot kapljice eteričnega olja.

 

Primer iz prakse 2: origano

 

Žal enake enačbe ne morete uporabiti za vsa eterična olja. Nekatera, zgolj pogojno užitna in varna, je treba uživati v veliko manjših koncentracijah – najbolje ob spremljavi izkušenega aromaterapevta. Verjetno ste že slišali za čudežne moči eteričnega olja origana? Je že prav, da iščete naravne rešitve antibiotiku, a tudi pri teh je potrebno biti zelo previden, da si ne škodujemo. V primeru omenjenega olja, bi kapljico le-tega morali razdeliti na štiri dele in še to zaužiti močno razredčeno! In nikakor ne vsakdan ali celo večkrat na dan!

 

Kot vidite, so eterična olja zares mogočna v svojem delovanju. A ko se enkrat natančno poučite o njihovih močeh in pravilnem rokovanju, lahko s pomočjo njih ustvarjate tudi v domači kuhinji.

 

Aromatiziranje napitkov

 

Pozimi radi pijemo čaj. Če imate radi aromatizirane, to lahko storite sami. Kupite si najbolj kakovosten (zeleni) čaj (ne v čajnih vrečkah, seveda) in si tega sami aromatizirajte z denimo eteričnim oljem cimeta, klinčkov, vanilije, pomaranče, kardamoma in podobno. Odišavite lahko tudi druge napitke, npr. kakav, jogurt … Natančna navodila (vključno s slikovnim prikazom) navajamo v Ščepcu ustvarjanja.

 

Aromatiziranje namazov

 

Ko enkrat veste, kakšne moči se skrivajo v začimbnicah in eteričnih oljih začimb, te lahko uporabite v domala vsakem napitku in vsaki jedi. Zlasti različni namazi so zelo priročni, saj se eterična olja v njih lepo porazgubijo in je verjetnost, da bi naenkrat zaužili preveliko količino (ob primernem odmerjanju, seveda) veliko manjša. Aromatizirate lahko npr. med, marmelade, skuto, paštete in podobno. Podrobna navodila v omenjenem priročniku.

 

 

 

 

Knjiga_Scepec_ustvarjanja_3d_485x600px-242x300

Ščepec ustvarjanja

Besedilo: Sabina Topolovec