Slive, hruške in ajdova kaša
25 g hrušk (¾ zvrhane žlice)
25 g sliv (½ pesti svežih ali 3 suhe slive)
10–15 g ajdove kaše (1 zravnana do ¾ zvrhane žlice, za 50 do 80 gramov kuhane)
1¼–1½ dcl vode
3–5 g olja (½–1 žlička; repično, sojino, orehovo, olivno ali sončnično)
Priprava:
Ajdovo kašo kuhajte na vodi (1–1¼ dcl) 20 minut. Sveže slive drobno narežite ali sesekljajte in jih dodajte ajdovi kaši skupaj z olupljeno, naribano hruško in oljem.
Če imate suhe slive, jih že prejšnji dan narežite in jih čez noč namakajte v ¼ decilitra vode. Za kašico jih sesekljajte z vodo vred.
Za kuhanje sliv skupaj z ajdovo kašo potrebujete 1¼ do 1½ decilitra vode.
Recepti so iz knjige »Dojenčki za mizo«, (Rebeka Mahorič, Iztok Jančar), februar 2014
Strokovnjaki za prehrano podjetja Milupa svetujejo: “Kadar pričnete z uvajanjem goste hrane, pripravite za kosilo manjšo količino zelenjavnih kaš, nato zelenjavno-krompirjeve kaše. Čez približno 2 tedna dodajte k zelenjavno –krompirjevi (riževi) kaši še meso in količino obroka postopno povečujte.”