Energijske potrebe dojenčka so visoke, kar je mogoče v prehrani doseči z ustrezno količino maščob. Maščobe vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, ki pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), povečujejo energijsko vrednost obrokov, izboljšujejo vonj in okus hrane. Večkrat nenasičene maščobne kisline (omega 3 in omega 6, kot sta DHA in AA) so pomembne za preprečevanje bolezni srca in ožilja, za razvoj možganov, živčevja, očesne mrežnice in sintezo tkivnih hormonov.
Olja, najbolj bogata z omega 3 in omega 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami so laneno, repično, sojino, orehovo, sončnično in olivno. Lanenega olja se zaradi specifičnega okusa v prehrani dojenčkov ne uporablja, vsa ostala olja pa se pričnejo dodajati v času začetka uvajanja čvrste hrane. Dodajajo se v času kosila in sadno-žitnih malic.