Revija MAMA

recept_krofiKo delate krofe je pomembno, da je kuhinja topla in da v njen ni prepiha. Tudi sestavine, ki jih potrebujemo morajo biti sobne temperature. Krofe cvremo v veliki količini olja, v olju morajo namreč plavati.

Sestavine:

1 kg moke

6 rumenjakov

1 žlica masla

4 dl mleka

1 kocka kvasa

5 žlic ruma

1 vrečka vanilijevega sladkorja

1 žlica limoninega soka

1 žlička soli

8 žlic sladkorja

4 žlice sladkorja v prahu

olje za cvrenje

 

Priprava:

V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico v katero nadrobimo kvas, dodamo še rum in žlico sladkorja. S pomočjo vilic zmešamo in razdrobimo kvas in mešanico pustimo počivati 10 minut. Moko okoli jamice posolimo. Rumenjake ločimo od beljakov. V posodo kjer so rumenjaki dodamo preostanek sladkorja in vanilijev sladkor ter z električnim mešalnikom zmešamo v gladko maso.

V jamico s kvasom dodamo še žlico masla in malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati s spiralnimi metlicami električnega mešalnika. Dodamo rumenjakovo zmes in počasi mešamo tako, da z metlicami zajemamo moko z robov sklede. Ko se testo zgosti, dodamo malo toplega mleka. Mešamo toliko časa, da nastane mehko in voljno testo, ki se ne lepi več na metlice in posodo. Iz testa naredimo hlebček, ga posujemo z moko in pokrijemo s toplo krpo. Testo naj vzhaja 30 minut.

Testo stresemo na pomokamo delovno površino in ga še 5 minut gnetemo. Med gnetenjem dodajamo moko toliko časa, da se testo ne lepi več. Potem ga razvaljamo na približno 3 centimetre debelo in izrežemo kroge. Pomagamo s z modelčki ali s kozarcem. Izrezane kroge zložimo na pomokan ogret pekač. Pazimo, da se testo med vzhajanjem ne. Po 40 minut jih obrnemo in jih pustimo, da vzhajajo še na drugi strani.

Na štedilniku segrejemo posodo z oljem. Olje mora biti zelo vroče, ko pa vanj položimo krofe temperaturo zmanjšamo. Krofe v olje položimo z vzhajano stranjo s pomočjo lopatke in posodo pokrijemo s pokrovko. Cvremo jih toliko časa, da dobijo lepo rjavo barvo. Potem jih obrnemo, posodo tokrat pustimo odkrito. Ocvrte krofe položimo na papirnate brisačke. Ko se ohladijo vanje vbrizgamo marmelado in jih posujemo s sladkorjem v prahu.


Tag-i