cokoladaKljub temu da je kakav tudi poživilo in potemtakem ne najbolj posrečeno živilo za najmlajše, boste le stežka našli otroka, ki ga okus čokolade ne uroči. Prav zanimivo je opazovati njihove svetlikajoče se očke, ko pričakujejo slasten zalogaj iz maminih, babičinih, prijateljevih, celo neznančevih rok. Danes so čokoladne pregrehe dostopne bolj kot kdajkoli v zgodovini. Ne glede na to pa je njihova kakovost pogosto zelo vprašljiva.

Ste kdaj pomislili, da bi čokolado pripravili sami, morda skupaj z otroki? Priprava je nadvse preprosta, takšna čokolada pa je navkljub najbolj kakovostnim sestavinam še vedno cenejša od običajnih na trgovskih policah. Uporabite lahko različne osnovne sestavine, z dodatkom začimb pa iz njih ustvarite ne le razkošje za brbončice, temveč tudi nadvse blagodejno živilo za telo.

Osnovne potrebščine za pripravo čokoladne tablice

Priprava čokolade je povsem preprosta in zahteva le malo časa. Naši mali pomočniki bodo v pomoč predvsem pri dodajanju začimb in drugih dodatkov, najpomembnejše pa je zadnje dejanje, ko je potrebno polizati ves pribor …

Osnovne sestavine za domačo čokolado so kakav, maščoba in sladkor. Če ne želimo, da so v čokoladi prisotne sledi težkih kovin, kupujmo ekološko pridelan kakav. Sladkor naj bo čim bolj naraven in nepredelan, saj nam običajni beli sladkor iz telesa črpa pomembne minerale. Tudi pri izbiri maščobe imamo več možnosti. Za začetek jo lahko poskusimo pripraviti z maslom, še bolj slastna je z uporabo kokosovega olja, najbolj prava pa je tista, ki jo pripravimo kar s kakavovim maslom. Na zalogi je dobro imeti tudi polnomastno mleko v prahu, poljubne dodatke, predvsem pa dišave, ki še okrepijo čarobno moč kakava.

Kupljene čokolade bi le težko obdržale homogen videz, če v njih ne bi bilo sojinega lecitina. Vendar pa je ta sporen, če je pridelan s pomočjo genske tehnologije. Tega podatka na embalaži ne moremo prebrati. Je pa to gotovo dodaten razlog, da se priprave čokolade raje lotimo v domači kuhinji, sojin lecitin pa lahko pri tem mirno izpustimo.

 

Rožičeva čokolada z lešniki in janežem

Če sem v uvodu zapisala, da kakav ni najbolj primeren za otroke, lahko tega za svoje najmlajše nadomestite z rožiči. Fino mleto rožičevo moko lahko kupite v trgovinah z zdravo prehrano. Na kakav spominja po videzu in okusu, za razliko od kakava, ki je grenak, pa so rožiči prijetno sladki.

Za dober kilogram (prav ste prebrali) čokolade potrebujete:

250 g polnomastnega mleka v prahu,

250 g surovega trsnega sladkorja,

300 g praženih lešnikov (lahko celih ali mletih),

150 g masla,

70 g fino mlete rožičeve moke,

1 dcl vode.

2 žlici sveže mletega janeža

V vroči vodi razmešajte sladkor in v raztopini stopite maslo. Raztopino prelijte v skledo, v kateri imate pripravljeno mleko v prahu, rožičevo moko in začimbe. Temeljito razmešajte s paličnim mešalnikom, nato dodajte lešnike. Precej gosto maso razporedite po srednje velikem pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Postavite na hladno, da se strdi, nato poljubno razrežite.

Janež ni le dobro znana začimba otroških čajev, ampak je tudi krepčilo za celotno telo. Njegova semena spodbujajo delovanje vseh organov, ščitijo telo pred okužbami in krepijo živčne celice. Ker rožiči radi napenjajo, janež to spotoma omili, s svojim prijetnim okusom pa čokolado dodatno osveži. Več o njem in še devetindvajsetih drugih začimbah si lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb.

 

Kokosova čokolada z galgantom in limonsko travo

Domačo čokolado lahko oplemenitite tudi z bolj eksotičnimi začimbami, ki so bile le pred nekaj stoletji pri nas še povsem običajne. Iskanje najbolj primerne kombinacije dišav je prava gurmanska poslastica. Predstavljajte si deset žličk raztopljene čokolade in v vsaki od njih drugo začimbo …

Za dober kilogram čokolade potrebujete:

250 g polnomastnega mleka v prahu,

250 g surovega trsnega sladkorja,

170 g praženega kokosovega čipsa (lahko tudi mleti kokos),

130 g praženih mandljevih lističev,

150 g deviškega kokosovega olja,

125 g kakava,

1 dcl vode.

limonska trava,

2 žlici galganta.

Iz vode in limonske trave skuhajte zelo močan čaj. V njem raztopite sladkor. Kokosovega olja ne segrevajte, saj se utekočini pri temperaturi 24 stopinj Celzija. Čaj limonske trave in kokosovo olje prelijte v skledo, v kateri so mleko v prahu, kakav in galgant. Temeljito razmešajte s paličnim mešalnikom, nato dodajte kokos in mandljeve lističe. Nadaljujte enako kot pri prejšnjem receptu.

Obe začimbi v čokolado poneseta sonce in svežino. Kljub temu da ju danes le poredko uporabljamo (na voljo sta v vseh bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano), sta bili obe zelo široko uporabljani še v srednjem veku. Njun skupni imenovalec je, da dajeta energijo, spodbujata koncentracijo in delujeta proti utrujenosti. Ko govorimo o povezavi čokolade in galganta, pa bo bralce zagotovo razveselil tudi podatek, da z novejšimi študijami ugotavljajo vpliv galganta proti debelosti in kopičenju maščob. Več o izjemnih močeh obeh začimb, ki znova odkrivata pot v našo kuhinjo, si lahko preberete v nadaljevanju prej omenjene knjige Ščepec védenja. Vanjo smo avtorice umestile novih dvajset začimb, prav za vse med njimi pa je značilno izjemno kompleksno delovanje v telesu.

 

Bele praline z vrtnico in vanilijo

Čisto pravo čokolado lahko pripravite s kakavovim maslom, ki pa ima nekoliko višjo ceno. Domače praline bodo kljub uporabi najbolj žlahtnih sestavin še vedno cenejše od tistih, ki jih ponujajo v čokoladnicah. Zagotovo pa boste vedeli, kaj je v njih.

Recepta se bodo razveselili zlasti vsi tisti, ki se izogibajo mleku. Mleko v prahu nadomestite s pasto iz indijskih oreškov ali mandljev, ki jo lahko povsem preprosto pripravite tudi sami.

Za 15 pralin potrebujete:

50 g kakavovega masla,

50 g paste iz indijskih oreščkov (lahko tudi iz mandljev),

25 g medu.

nekaj kapljic rožne vode,

posušeni vrtnični cvetovi,

2 noževi konici prave vanilije.

Pasto iz oreščkov lahko pripravite sami, in sicer tako, da v močnem mešalniku (blenderju) sesekljate oreške z dodatkom malo olja (npr. orehovega, lešnikovega …). Vse sestavine, razen cvetov, temeljito zmešajte s paličnim mešalnikom, cvetove umešajte čisto na koncu ročno. Razporedite v modelčke za praline, ohladite in jih shranite v posodici v hladilniku.

Ste na vrtnico kdajkoli pomislili kot na začimbo? Če je tudi vas uročila s svojim vonjem, vas bo razveselil podatek, da ima damaščanska vrtnica najvišje izmerjeno valovanje med vsemi rožami, začimbami, zelenjavo in ostalimi živili. Njena glavna moč je v tem, da odpira srce in nato skozenj uravnava vse ostale funkcije v telesu. Je ena izmed tistih rastlin, ki deluje najbolj uravnoteženo. Z uravnavanjem sistema hormonov vpliva tako na neredne kot tudi na podaljšane ali močne menstrualne krvavitve, za ženske pa je razveseljiv tudi podatek, da deluje dobrodejno na vsak tip kože.

Vrtnica pa je zelo nežna in prijazna tudi do otrok. Blag vrtnični čaj ali kopel z vrtnicami jih umiri in jih nežno zaziba v miren spanec. Več o njej si lahko preberete v knjigi Ščepec védenja.

 

V vseh receptih sem uporabila začimbe, ki jih ne povezujemo nujno s kakavom. Toda kdo pravi, da bi morali vedno stremeti k istim okusom? Vse uporabljene začimbe lahko nadomestite s tistimi, ki teknejo vam. Skoraj vsakomur pa so všeč klasične zimske začimbe, ki se istočasno odlično podajo v vse kakavove jedi. Takšne so cimet, klinčki, kardamom, ingver, piment, janeževa zvezda, vanilija, pomarančna lupinica in podobno.

 

Bralke in bralci revije Mama lahko knjigi Ščepec rešitve in Ščepec védenja prelistate v spletni trgovini www.shop.zazdravje.net. Ob naročilu vam knjigo na dom pošljemo brez stroškov pošiljanja. Ob nakupu katere koli izmed obeh knjig pa vam avtorice podarimo še priročen plakat ujemanja začimb, ki vam bo v kuhinji še kako koristil.