Revija MAMA

shutterstock_115093579Obiski pri ginekologu

 Tokrat smo se z našim strokovnjakom, dr. Miho Lučovnikom, lotili malo bolj sproščenih tem. Kako sploh je biti ginekolog, kakšen odnos imajo ženske do ginekologov moškega spola in ali je mogoče vedno obdržati strogo strokoven odnos do pacientk?

 Obisk ginekologa je lahko za nekatere tudi neprijeten. Kako na to gledate vi?

 Verjamem, da je lahko obisk pri ginekologu neprijeten. Zato se, upam, vsi, ki delamo v ginekoloških ambulantah in na ginekološko-porodniških oddelkih, trudimo, da bi bili naši pregledi čim manj neprijetni. Glede ginekologov lahko govorim samo zase. Vedno se odločim za pregled z določenim namenom – s pregledom želim pridobiti »podatke«, ki mi bodo pomagali pri odločitvi glede morebitnega zdravljenja. Zato tudi v primerih, ko gre na primer za gnojna vnetja ali pomanjkljivo higieno, nikdar ne razmišljam o tem, da so nekateri »pregledi manj prijetni«. To je pač moje delo in velikokrat je ginekološki pregled potreben, ne glede na to, kako prijeten je.

 Kako je na splošno s higieno in urejenostjo žensk?

 Na splošno mislim, da ženske v Sloveniji zelo skrbijo za svojo higieno, tudi za urejenost intimnih predelov. Seveda so tudi izjeme. V teh primerih poskusimo žensko na to čim bolj spoštljivo opozoriti. Tudi to je namreč del zdravstvene oskrbe, ker je higiena zelo pomembna za preprečevanje številnih ginekoloških težav.

 Se je kdaj pojavil že kak primer, ko pregleda niste mogli ali želeli opraviti?

 Takšnega primera še nisem imel. V resnici si ne znam predstavljati, kaj bi lahko bil za to razlog, če bi seveda presodil, da je pregled z medicinskega stališča potreben. Seveda pa se mi je kot moškemu ginekologu že zgodilo, da me je ženska zaradi verskih razlogov prosila, da pregleda ne opravim jaz. To seveda spoštujem in če je le mogoče, prosim kolegico, naj opravi pregled namesto mene.

 Je med ginekologi več žensk kot moških?

 Več je žensk. Zanimivo je, da je na primarni ravni veliko več ginekologinj kot ginekologov, na sekundarni in terciarni (torej v bolnišnicah) pa je bilo še pred nekaj leti razmerje veliko bolj uravnoteženo. Tudi to pa se v zadnjem času spreminja v prid žensk. Med mojo specializacijo je bilo na primer v celi Sloveniji od približno 70 specializantov ginekologije in porodništva manj kot deset moških.

 Kako pacientke sprejemajo dejstvo, da ste moškega spola?

 Ženske, ki se naročijo k meni v ambulanto, vedo, da sem moški. To jih očitno ne moti. Se mi pa včasih v urgentnih ambulantah zgodi, da so pacientke presenečene, da sem moški. Povedo mi tudi, da jim je zato neprijetno. V teh primerih jim poskušam razložiti, da me zanima samo težava, zaradi katere so prišle na urgenco, da jim želim pomagati, vendar moram zato opraviti ginekološki pregled. V velikanski večini to sprejmejo.

 Kaj pa kemija med moškim in žensko – imate kdaj zaradi tega težave s katerekoli smeri?

 Ne. Iskreno povedano – nikoli.

shutterstock_73300057Kako je s spolnostjo med prvim trimesečjem nosečnosti?

 Spolni odnosi v nosečnosti so varni. Tudi v prvem trimesečju. To velja za večino nosečnic. V nekaterih primerih pa odnose vseeno odsvetujemo. V prvem trimesečju je to najpogosteje grozeči splav. Resnici na ljubo pa dokazov, da bi lahko spolni odnosi sprožili splav, v resnici ni. Tako kot ni dokazov, da lahko počitek splav prepreči.

 Ali je res, da ženske v nosečnosti lahko med spolnostjo celo bolj uživajo?

 To je zelo individualno, ker na užitek med spolnimi odnosi vpliva zelo veliko dejavnikov. Pri ženskah, ki dolgo niso mogle zanositi, se na primer odnos do spolnosti po zanositvi verjetno spremeni in nekako »osvobodi« pritiska želje po zanositvi. Same fiziološke spremembe v nosečnosti lahko pripomorejo tako k povečanju kot tudi k zmanjšanju spolnega užitka. Povečan krvni pretok skozi dojki in spolovilo povzroči povečanje vzdraženosti teh tkiv. Prav tako je nožničnega izcedka več in zato manj morebitnih težav s suho nožnico. Po drugi strani pa slabost in utrujenost v začetni nosečnosti vplivata na manjšo željo po spolnosti. Ta se sicer večinoma kasneje v nosečnosti spet poveča, vendar je takrat lahko ovira povečan trebuh, ki preprečuje nekatere položaje med odnosi.

 Ali lahko ženska med nosečnostjo neomejeno uživa v vseh oblikah spolnosti?

 Spolni odnosi med nosečnostjo so povsem varni vse do poroda, če niso prisotne naslednje kontraindikacije: krvavitev, predležeča posteljica, razpok plodovih ovojev, okužba, predhodni prezgodnji porod in več kot en predhodni spontani splav. Navadno morajo pari zaradi rastoče maternice preizkusiti različne položaje med odnosi. Ni pa priporočil o tem, kateri položaj je najvarnejši. Tudi oralni spolni odnosi so načeloma v nosečnosti varni.

 Ali je res, da lahko spolnost ob koncu nosečnosti celo spodbudi začetek poroda?

 Snovi, ki sprožijo proces zorenja materničnega vratu in aktivacije mišičnih celic v maternici – torej snovi, ki sprožijo porod –, imenujemo prostaglandini. Farmacevtsko obliko enega od njih celo uporabljamo za sprožitev poroda, kadar je ta medicinsko potrebna. Ime prostaglandini izhaja iz besede prostata, ker so bili prvič izolirani iz semena, v katerega jih v največji količini izloča prav ta žleza. Fiziološko je torej smiselno predpostavljati, da bi lahko spolni odnosi vplivali na začetek poroda in to je eden od razlogov, da spolne odnose odsvetujemo pri grozečem prezgodnjem porodu (poleg drugih vzrokov, seveda). Na žalost pa z raziskavami niso dokazali, da bi pri ženskah po predvidenem datumu poroda, pri katerih si spontanega začetka poroda želimo, spolni odnosi koristili. Mogoče res niso koristni, škodijo pa tudi ne.


Tag-i