Jernej BorovinšekPozdravljeni!

 Pred kratkim sem med brskanjem po spletu naletela na presenetljivo raziskavo o višini hemoglobina med nosečnostjo. Sama sem sicer med tistimi, ki moramo uživati dodatek železa, tako da me preveč železa ne skrbi, vseeno pa me zanima, ali je res, da preveč hemoglobina škodi razvoju otroka v maternici – menda naj bi zaradi oviranja absorpcije cinka otrok rasel slabše.

Hvala za vašo razlago in mnenje,

Doris

 

Pozdravljeni, Doris!

Res iskreno pozdravljam vaše raziskovanje po spletu, predvsem to, da ste pregledovali strokovno stran in ne takšno, kje se prebere veliko neresničnega, nerealnega in zastrašujočega. Predvsem nosečnice pa ste na vsako besedo zelo občutljive, saj kot koklja varujete svojega »piščančka« pred vsemi negativnimi zunanjimi vplivi. To pa so lahko tudi neprimerna pisna ali ustna sporočila.

V nosečnosti je železo potrebno za nastanek in rast posteljice, ravno tako pa za razvoj ploda, seveda pa ga potrebuje tudi nosečnica, ker se pri njej poveča volumen krvi in s tem število rdečih krvničk. Med nosečnostjo in dojenjem se porabi okrog 1000 miligramov železa. Strokovnjaki priporočajo dnevno povečano uživanje železa med 15 in 30 miligrami. To je ustrezna količina za ženske, ki niso slabokrvne. Zaključek večine študij je, da nadomeščanje železa v nosečnosti zmanjša slabokrvnost po porodu. Ni pa še jasno, ali je treba dodajati železo tudi ženskam, ki niso slabokrvne in imajo zdravo vsestransko prehrano. Tu so si podatki nasprotujoči in, kot ste prebrali v študiji, so možni tudi stranki učinki jemanja železa. Vsi podatki kažejo, da naj bi ženske, ki so slabokrvne v nosečnosti in imajo hemoglobin v prvem in tretjem trimestru pod 110 g/l ali pod 104 v drugem trimestru, dobivale 30-120 miligramov železa dnevno.

O dobrih in slabih učinkih železa je ogromno študij. Analiza 40 študij na podlagi podatkov, zbranih v podatkovni bazi Cochrane, je zajela 12706 nosečnic. Prišli so do zaključka, da dnevno jemanje železa poviša hemoglobin, ki naj ne bi presegel 130 g/l. Tako povišanje kot pomanjkanje železa slabo vpliva na nosečnost. Možni stranski učinki zaradi prevelike koncentracije železa so zgoščenost krvi, nizka porodna teža pri otroku in prezgodnji porod. Po drugi strani pa slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja železa, lahko povzroči nizko porodno težo pri otroku, prezgodnji porod in večjo umrljivost otrok.

Ugotovili so, da so potrebne dodatne študije, ki bi ugotovile klinično pomembne vplive na materino in otrokovo zdravje. Moje mnenje je, da moramo pri nosečnicah preprečevati slabokrvnost, torej če je hemoglobin prenizek, moramo dodajati železo. Ni pa treba jemati železa iz preventivnih razlogov ženskam z normalnim hemoglobinom in raznoliko prehrano.

Doris, glede na to, da imate prenizek hemoglobin, lahko brez skrbi jemljete železo.

Lep pozdrav,

 Marija Ocvirk, spec. gin. in por.