shutterstock_100344383

 

Zanima me, katera je najbolj zanesljiva metoda določanja predvidenega datuma poroda. Izračun glede na prvi dan zadnje menstruacije kaže, da sem v 29. tednu, ultrazvoki so nato pokazali, da je plod dva tedna mlajši (in sem sedaj šele v 27. tednu), zdaj pa naj bi bilo to spet vprašljivo, ker je otrok precej velik (odstopa za dva tedna). Je bolj verjetno, da je pravi izračun glede na menstruacijo ali je otrok res pač mlajši in le večji od običajnega?

Nosečnica B.

 

 

Življenje bi bilo zelo enostavno, če bi lahko natančno predvideli nekatere naravne pojave. Tako smo si ljudje pomagali z matematiko in po formuli izračunamo predvideni datum poroda, čeprav po nekaterih študijah le 4 % žensk rodi na ta datum. Pri tem izračunu se opiramo na datum zadnje menstruacije in predvidevamo, da ima ženska redne menstruacije. Če nima rednih menstruacij, datum ni več zanesljiv. Zato pa kot normalen termin poroda štejemo od 38. do 42. tedna nosečnosti. Pomagamo pa si še z dodatnimi metodami, kot so ultrazvok, ginekološki pregled v začetku nosečnosti, prvi otrokovi gibi, in če se vse ujema, je predvideni datum poroda natančnejši.

S pomočjo ultrazvoka in zadnje menstruacije najlaže izračunamo predvideni datum poroda do 12. tedna. Zato imamo v Sloveniji prvi pregled nosečnice do 12. tedna, takrat naredimo ultrazvok in določimo predviden datum poroda. Po 20. tednu nosečnosti pričnejo otroci rasti po svojih dednih zasnovah, kar pomeni, da je rast individualna. Takrat ne moremo več na podlagi otrokove rasti določati predvidenega datuma poroda, ker rastejo eni hitreje drugi počasneje.

Tudi otrokova rast ni enakomerna. Otroci imajo obdobja, ko zelo hitro rastejo, in obdobja, ko se rast skoraj zaustavi. To vse kaže, da je v 29. tednu nemogoče določiti datum poroda. Priporočam, da s svojim ginekologom ponovno preverita, ali začetno postavljeni termin v prvem trimestru drži ali ne drži.

Proti koncu nosečnosti se bodo pojavili znaki bližajočega se poroda. Neboleče kontrakcije maternice bodo pogostejše, plod se bo spustil v medenico, maternični vrat se bo zmehčal. To so pomožni znaki, ki kažejo na začetek poroda, vendar niso odločilni. Le vaš otrok ve, kdaj bo njegov rojstni dan.

 Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.