shutterstock_63172420

Pozdravljeni!

Sem ljubiteljica savne, kamor hodim (razen v poletni vročini) enkrat tedensko. Ker s partnerjem načrtujeva naraščaj, me zanima, ali se savna med nosečnostjo morda odsvetuje v celoti ali jo lahko obiskujem vsaj v drugem in tretjem tromesečju.

Hvala,

Natalija

 

 

Pozimi, ko je zunaj mraz in nizke temperature, se je tako prijetno ogreti v savni. Finci gredo v savno večkrat tedensko. Tudi noseče ženske gredo na Finskem enkrat tedensko v savno. Kaj pa pravijo o tem strokovnjaki?

Vse, kar dvigne telesno temperaturo nad 38,9 °C za dalj časa za nosečnico ni primerno. Lahko škoduje razvoju otrokovih možganov predvsem v prvih mesecih življenja. Temperaturo nam dvigne dolgotrajna vroča kopel, dolgotrajna turška ali finska savna, delo ali napor v vročem vremenu ali virusni infekt.

Študije so pokazale, da se telesna temperatura dvigne na 39 °C šele po desetih minutah ležanja v vroči kopeli, vendar moramo računati, da vsako telo reagira drugače. Ugotovili so tudi, da se noseče ženske spontano umaknejo iz kopeli ali savne, preden se telesna temperatura zviša na 39 °C, ker se ne počutijo več dobro.

Večina strokovnjakov torej odsvetuje uporabo savne in vročih kopeli v nosečnosti, če pa se temu ne morete odpovedati, bodite v njih čim krajši čas. Mirno pa si privoščite namakanje nog ali rok v toplih kopelih.

Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.