Pozdravljeni!

Imam enomesečno hčerko, rojeno ob roku, s katero sem bila prvič v posvetovalnici pri pediatru. Preizkusil je tudi reflekse, ki naj bi bili prirojeni vsem dojenčkom, vendar se je pri nas izkazalo, da ni zaznati refleksa hoje. Zaradi tega moramo priti v posvetovalnico spet naslednji teden. Kaj bi lahko to pomenilo? Se refleks morda še ni razvil?

Anita

shutterstock_82238137

Draga mamica!

Predvsem pa brez panike, je rekel slavni Švejk. Ni bil pediater, je pa vedel, da je treba na probleme gledati z razdalje in s trezno glavo.

Nevrološki pregled novorojenčka ne temelji le na enem testu, npr. hoji, ampak jih je vsaj deset. Rečemo jim neonatalni avtomatizmi, ker ne gre za preproste refleksa, kot je na primer izteg noge pri udarcu po kolenu.

Nekateri avtomatizmi so prisotni že ob rojstvu, nekateri se pojavijo šele v prvih tednih po rojstvu, nekateri zgodaj izzvenijo, drugi so trajnejši. Pri nedonošenčkih lahko po pojavu določenih avtomatizmov ugotovimo, kolikšna je njihova zrelost oz. njihova gestacijska starost (tj. trajanje nosečnosti).

Vaš pediater se je popolnoma pravilno odločil, da vaju je naročili na ponovni pregled brez posebne terapije. Lahko bi vam le še razložil, da odsotnost enega samega znaka še ne pomeni bolezni in bi s tem preprečil paniko. Dajte otroku čas, da razvije vse svoje sposobnosti!

Draga Anita! Uživajte s hčerko in ne mislite prvo na najhujše.

 Odgovarja: as. Lev Bregant, dr. med., spec. ped.