Revija MAMA

UM 2

Spoštovani doktor Bregant!

Imam morda nekoliko nenavadno vprašanje, vendar verjamem, da pri svojem delu srečate veliko mamic, ki jih skrbi to in ono, kar se drugim ne zdi pomembno. Zato upam, da boste tudi na moje vprašanje odgovorili.

Imam dve leti in tri mesece starega sina, ki se precej slini. V družini so prepričani, da gre to pripisati rasti zob (petice zgoraj in spodaj mu še niso izrasle), meni pa se kljub temu zdi nenavadno, da mu teče iz ust in se mu slina cedi po bradi kot kakšnemu dojenčku. Je moja skrb odveč ali je res lahko kaj narobe?

Tiana

 

Spoštovana mamica Tiana!

Menim, da imajo ostali družinski člani kar prav. Največkrat so za močno slinjenje krivi zobki, ko pričnejo prebijati dlesen. To je dolgotrajen proces, ki otroka stalno skeli, draži in ščemi. V večini primerov otroci niti ne znajo pravilno povedati, kaj jih moti ali boli. Včasih lahko izraščanje zob spremlja kratkotrajna, rahlo povišana telesna temperatura, včasih celo driska. Te težave so verjetneje posledica okužbe zaradi vnašanja raznih umazanih predmetov v usta. Kar nekaj magistralnih zdravil je, ki jih pripravljajo sami v lekarnah, nekaj je tudi tovarniških izdelkov. Ker so vsi samoplačniški, v lekarni vprašajte, katere imajo. Za lajšanje bolečine zelo pomaga grizenje gumijastih igračk, ki pa naj bodo čiste. Priporočam, da jih daste na kratko v hladilnik, ker hladne še bolj lajšajo bolečino.

Če je otrok do sedaj normalno požiral slino, je večina nevroloških bolezni izključena. Verjetno vaš sin tudi nima motenega delovanja žleze ščitnice. Kretenizem, ki je posledica nezadostnega delovanja ščitnice, ima za posledico velik jezik, otrok ne more dobro požirati sline, ki se mu cedi iz ust. Značilen je tudi videz otrokovega obraza. Tudi mongoloidni otroci imajo lahko težave s slinjenjem; imajo namreč majhna usta in velik jezik, zato ne morejo držati zaprtih ust in pogosto se jim cedi slina po bradi.

Omenil bi še eno bolezen, ki je kar pogosta, pa v vašem primeru verjetno tudi ne pride v poštev, ker bi se do tega odgovora že pozdravila. Ob aftoznem stomatitisu (prva okužba s herpes simpleksom) je močno prizadeta ustna sluznica. Ta je pordela, peče, se obilno lušči. Otrok je ob tem močno prizadet, odklanja hrano, ima vročino in močno povečane lokalne bezgavke.

Glede na naštete možne vzroke bi se pridružil mnenju družine!

 Odgovarja: as. Lev Bregant, dr. med., spec. ped.


Tag-i