Blitz FilmJURIJ IN POGUMNI VITEZ 

Jurij živi v kraljestvu, ki mu vladajo birokrati, vitezi pa so izobčeni. Sanja o tem, da bi postal Pogumni vitez, kakršen je bil njegov dedek; a njegov oče Reginald, kraljičin glavni svetovalec, želi, da gre sine po njegovih stopinjah in postane odvetnik.

Po obisku preljube babice in slovesu od, ki naj bi bila njegova ljubezen, se Jurij poda od doma z namenom, da postane vitez. Na poti naleti na prelepo in odrezavo Talio, čudaškega čarodeja Melhijada, postavnega sira Clorexa in tri menihe – Ferdinanda, Legantirja in Bruno, ki postanejo njegovi mentorji in ga učijo starodavnih manir Pogumnih vitezov.

Morda ni ravno najbolj verjetni kandidat za viteštvo, a Jurij se mora dokazati, ko se vrne izgnani nekdanji vitez sir Heraclio in svojo vojsko, ki jo vodi Sota, grozi, da uniči kraljestvo.

https://www.facebook.com/BlitzFilm?fref=ts

LIKI

JURIJ je prijazen, radoveden mladenič, ki si želi doživeti pustolovščino in kot njegov dedek postati vitez. Ko mu oče prepove, da bi uresničil svoje sanje, mora zadeve vzeti v lastne roke: poda se na potovanje, ki bo preizkus njegovih zmogljivosti. Na poti naleti na mnoge preizkušnje, se nauči marsičesa in mora – ko napoči čas – pozabiti na svoje strahove in ukrepati pravilno in pravično.

TALIA je bojevita mladenka, ki z Jurijem deli ne le strast do viteštva, temveč tudi njegovo največjo pustolovščino. Tako kot Jurij je ujeta v življenje, ki je ne osrečuje – streže namreč v gostilni Polomljeni orel. Odprta je, pogumna in nabrita. Z Jurijem takoj najdeta skupen jezik; ko jo on reši grozne službe, se med njima splete prijateljstvo.

Blitz FilmBABICA ima vnuka Jurija nadvse rada in ji je hudo, da ga vidi nesrečnega. Kot vsaka čudovita babica vnuka bodri, naj sledi svojemu srcu in stori, kar misli, da je prav. Juriju pove za skrivno opatijo, kjer so urili starodavne viteze, in mu vdahne poguma, da se poda na lastno pot.

REGINALD je Jurijev oče in vrhovni pravnik kraljestva. Pameten je, a strog, saj trdno verjame v nujnost reda in zakonitosti, zato nenehno zavrača sinove želje, da bi postal vitez. Njegovo življenje vzame kar v lastne roke in ga – sicer z najboljšimi nameni – vodi proti življenju pravnika; a Jurij ima drugačne načrte…

HERACLIO je bil nekoč eden najpogumnejših vitezov v kraljestvu; a ko je kralj umrl in je kraljica izobčila viteze, se je obrnil proti kroni. Po letih v izgnanstvu zdaj kuje maščevalno vrnitev. Bo Jurij s peščico svojih prijateljev zmogel ubraniti kraljestvo in svoje ljubljene, ali pa bo sta zmagala Heracliova zamera in pohlep po kroni?

SOTA je Heracliova desna roka; s svojima bebavima bratoma v imenu gospodarja sejejo zmedo. Sarkastičen je, aroganten in skrajno inteligenten; raje kot povzročanje težav ima le eno stvar: modo. »Oblast in stil!« je njegova krilatica in življenjsko načelo.

BRUNO je eden od treh modrih menihov, ki živijo v opatiji, kjer se Jurij uči viteških spretnosti. Ni ravno visok, je pa hudimano bister. Podobno kot vsi nori znanstveniki izumlja kup sijajnih pripomočkov in pasti. A zaradi enega od preteklih preizkusov, ki se je sfižil, ima težave z živčki, in ko Jurij prispe v opatijo in sproži vrsto nerodnih nezgod, se Bunova vera in živci znajdejo na hudi preizkušnji.

LEGANTIR je glavni menih v opatiji, nadvse moder in vešč v magiji. Sprva se zdi neprizanesljiv in Jurija, ko se spoznata, splaši in hkrati neznansko zanima. Legantir Jurija nauči potrpežljivosti in moči znanja. Čeravno je do mladega viteškega vajenca pretežno neopredeljen, mu fant sčasoma priraste k srcu.

FERDINAND je žilav star vitez in najboljši prijatelj Jurijevega dedka. Jurija takoj vzljubi, saj v njem vidi pravi duh viteza. Ferdinand je Jurijev mentor in ga uči mečevanja. Čeprav je zaradi starosti že precej počasen, je še vedno presenetljivo gibčen in poln energije; predvsem pa zaupa v Jurija in se vedno pojavi ob njegovi strani, kadar ga ta najbolj potrebuje.

LARA je prelepa edinka najbogatejšega možakarja v kraljestvu – prav on je izumil denar! Razvajena smrklja je, ki jo prežema strast za modo. Čeprav je do Jurija povsem brezbrižna, je on do ušes zacopan vanjo; šele ko se Lara zaljubi v čednega sira Clorexa, Jurij začne dojemati, da morda ni pravo dekle zanj.

MELHIJAD – oziroma Mel za prijatelje – je čudak z razdvojeno osebnostjo. Včasih je Karolious, poglavar temnih sil, drugič Melhijad, vrhovni čarodej in mojster umetnosti magije. Kakorkoli že: Jurija popelje v Stolp modrosti in ob Talii postane njegov pajdaš pri njegovem podvigu.

SIR CLOREX vsekakor deluje kot popolni princ na belem konju – a videz lahko vara. Čeprav njegova moč, očarljivost in mišice prepričajo marsikoga, Jurij in Talia takoj vesta, da je prevarant. Clorex, nekoč loščilec oklepov na gradu, zgolj išče hitrega vzpona v lagodno življenje. A ko se zaplete s pravimi nepridipravi, vidimo, da še nisi vitez, če si nadeneš oklep…

KRALJICA je prelepa vladarica kraljestva, katere plemeniti duh je po smrti ljubljenega kralja klecnil. S svojim glavnim svetovalcem Reginaldom se je odločila, da izobči viteze in tako prepreči nadaljnjo tragedijo. A zdaj je kraljestvo po mnogih letih ob Heracliovem povratku nemočno. Bo kraljica uvidela svojo napako in obnovila red vitezov, ali pa se bo Heraclio polastil njene krone?

 Blitz FilmO SNEMANJU

»Zgodbi podjetja Kandor Graphics in Jurija se nista zgolj dolgo razvijali ena ob drugi, temveč je med njima tudi nemalo podobnosti,« pravi režiser Manuel Sicilia. »Oba ‘junaka’ začneta s precej neverjetnim ciljem, ki ga skušata doseči z veliko mero odločnosti in s kančkom neprevidnosti.«

Pri Kandorju – podjetju v kraju daleč od španske risane produkcije, kaj šele proslavljenih animacijskih studiev v Londonu ali Los Angelesu – so se pred dvema desetletjema odločili, da bodo snemali risanke, ki jih bodo gledali povsod po svetu. Kmalu so začeli razvijati zgodbo o Justinu, a je morala čakati v predalu, dokler niso za produkcijo imeli pravih zmogljivosti. Delali so za Naso, FBI in Johna Malkovicha, po izkušnjah z risanko The Missing Lynx, ki je prejel goyo, in nekaj kratkih risanih filmih pa so se le lotili Jurija. Štiri leta, kolikor je nastajal, je pri projektu sodelovalo prek 150 profesionalcev iz desetih držav. »Čakal nas je velik izziv. Morali smo zrasti – po številu sodelavcev in na osebni ravni. In slehernik iz vsakega oddelka je moral dati od sebe vse, da smo presegli razlike v višini proračuna, ki je pri velikih studiih, s katerimi tekmujemo, desetkrat večji,« pravi direktor produkcije Israel Tamayo.

Kar 35 specializiranih oddelkov je upravljalo s prek 14 milijoni računalniških datotek brez zapletov in težav, saj je bila komunikacija med njimi po zaslugi dodelane organizacije več kot vzorna. Uspešnosti produkcije je botrovalo tudi neprimerljivo delovno okolje, ki je spodbujalo motivacijo in talent ter poskrbelo za mnoge anekdote. »Moram poudariti, da smo skozi celoten proces delali v krasnem ozračju,« se spominja sorežiser animacije Francisco Fernández. Na začetku smo imeli samo sedem animatorjev, na vrhuncu jih je bilo 40. Nekateri so prišli samo v zadnjih treh mesecih, a so se vsi hitro vključili v ekipo, kar je poskrbelo za dobro vzdušje in medsebojno pomoč. V dokaz imamo video posnetke: za težje prizore smo namreč posneli akcijske filmčke, pri katerih so sodelovali animatorji z različnih oddelkov.«

Seveda je bilo lotiti se tega projekta, kar se tiče kakovosti, velikanski korak za podjetje, in vsak novi dan je prinesel nov izziv. »Pri Kandorju sem delal domala vso kariero,« pravi direktor fotografije Javier Fernández. Popotovanje je bilo dolgo, in precej smo zrasli, tako da se zdi, kot da smo delali pri mnogih različnih studiih. Ko sem prišel k Kandorju, smo v tesni pisarni sedeli zgolj štirje. Zavedam se, da smo imeli srečo, da smo lahko posneli film, ki smo si ga želeli več kot desetletje. In ponosen sem nanj.«

 

režija: Manuel Sicilia

Režiser slovenske sinhronizacije: Tina Ogrin

Scenarij: Matthew Jacobs, Manuel Sicilia

Slovenski glasovi: Blaž Šef, Aleksander Golja, Tina Ogrin, Grega Skočir, Mirko Medved, Renato Horvat, Sašo Prešeren, Nika Rozman, Nadja Jarc , Robert Vertovšek Maček, Emir Jušič

Žanr: viteška animirana pustolovščina

Dolžina: 90 minut