shutterstock_94591234REDNO HODITE NA PREGLEDE!

Včasih se je nepraktično ter nadležno peljati v zdravstveni dom samo zato, da vam zmerijo pritisk ter pregledajo urin. A redni pregledi lahko razkrijejo marsikatero nosečniško težavo, na primer preeklampsijo, pri kateri ni nujno, da sami sploh opazimo kakršne koli bolezenske znake, a je lahko izjemno nevarna.

 

SPITE NA BOKU!

Na levem – če smo natančni. Takšen položaj omogoča najboljši pretok krvi do vašega otroka.

 

BODITE POZITIVNI!

Nosečnice, ki razmišljajo optimistično, imajo močnejše in bolj zdrave dojenčke. Kadar imate slab dan, se poskusite sprostiti s pomočjo kopeli ali masaže ali pa se le preprosto nasmejte ob gledanju dobrega filma.

 

JEJTE ZELENJAVO!

Poleg tega pa še rdeče meso, jajca, suho sadje in pšenične kalčke. Vse to so odlični viri železa, ki je nujno potreben za otrokovo kri ter rast organov. Ker presnovo železa vitamin C še izboljša, po takšni hrani popijte kozarec limonade ali pomarančnega soka.

 

POJDITE VEN!

Sonce izboljša telesno presnovo magnezija, ki ga vaš otrok potrebuje za rast tkiv. Poveča tudi presnovo kalcija in fosforja, ki pomagata graditi kosti in tvoriti zobe. Tudi če zunaj ni prav sončno, pojdite na sprehod, saj vam bo odmerek svežega zraka prišel še kako prav.

 

NE ZADRŽUJTE …

Urina, seveda! Če vodo zadržujete do zadnjega možnega trenutka, se poveča možnost okužbe urina, ki v skrajnih primerih privede celo do prezgodnjega poroda.

 

PRIČNITE JESTI ZA DVA!

Vendar ne količinsko, ampak kakovostno. Z nosečnostjo se vaša potreba po kalorijah poveča le za 15 odstotkov, torej za približno 200–300 kalorij na dan, kar v praksi pomeni dva dodatna opečena kruhka z maslom. Vaše potrebe po vitaminih in mineralih pa se POTROJIJO, zato se prehranjujte premišljeno.

 

POGOVARJAJTE SE S KEPICO!

Znanstveniki verjamejo, da komunikacija z otrokom v trebuščku izboljša njegov vizualni, slušni, jezikovni in motorični razvoj. Božanje trebuščka ter pogovarjanje z njim pripomore, da bo otrok bolj samozavesten ter bo celo imel boljši spanec.

 

PRIPNITE SE!

V avtomobilu se vedno pripnite z varnostnim pasom, tudi če sedite na zadnjem sedežu. Vendar pa spodnji del pasu vedno namestite zelo nizko – pod trebuh oziroma prek beder, da med nenadnim zaviranjem kepice ne bo stisnil pas.

 

PIJTE VELIKO VODE!

Vaš cilj naj bosta vsaj dva litra na dan. Res je, da boste morali pogosto na stranišče, vendar boste potrebovali veliko tekočine, s katero boste nadomeščali plodovnico. Tekočina bo tudi povečala volumen vaše krvi, kar bo zagotovilo večji dotok krvi v posteljico ter s tem boljšo »dostavo« kisika ter hranilnih snovi do vašega otroka.

 

NE JEMLJITE ZDRAVIL!

Razen tistih, ki vam jih predpiše vaš osebni zdravnik ali ginekolog.

 

JEJTE HRANO Z vitaminom E!

Oreščki, listnata zelenjava ter rastlinska olja so viri vitamina E. Nekateri znanstveniki so prepričani, da ta vašega nerojenega otročička obvaruje astme, ekcemov ter drugih alergij.

 

MANJ kofeina!

Velike vrednosti zaužitega kofeina povezujejo s spontanim splavom ter nizko porodno težo. Torej smete popiti največ 300 miligramov oz. štiri skodelice instant kave, tri skodelice filter kave ali šest skodelic pravega čaja.

 

ODLOČITE SE ZA VADBO!

Ko ste telesno dejavni ter se ukvarjate z lažjimi športi ali telovadbo, se vaš krvni pretok poveča, kar koristi otrokovemu razvoju in rasti. Takrat so tudi njegovi organi dejavnejši, s svežo krvjo pa dobi tudi precejšnjo količino hormonov.

 

PROČ OD KADILCEV!

S pasivnim kajenjem izpostavite svojega nerojenega otroka kar 4.000 kemikalijam, ki lahko povzročijo številne zaplete. Ni dovolj, da se razvadi odpoveste le vi, tudi vaš partner naj se potrudi in preneha ali pa vsaj zmanjša kajenje in še to le zunaj, nikakor pa v zaprtih prostorih, kjer se gibljete vi.

 

POJDITE k zobozdravniku!

Med nosečnostjo pričnejo mnogim ženskam krvaveti dlesni, nekatere pa se soočajo tudi z možnimi hujšimi težavami, kot so majanje zob, krušenje itd. Zato je pomembno, da se ob pojavu teh težav vsekakor posvetujete s svojim zobozdravnikom.

 

VPRAŠAJTE SVOJO MAMO!

Svojo in tudi moževo mamo povprašajte o njunih nosečnostih. Če sta imeli nosečniški diabetes ali preeklampsijo, ste morda tudi sami ogroženi in morate o tem obvestiti svojega izbranega ginekologa.

 

HLADNEJŠE KOPELI

Vaš otročiček v trebuščku ne more uravnavati svoje telesne toplote. Prav tako lahko vroč tuš ali kopel vplivata na dotok krvi v posteljico. Tudi za vas so nekoliko hladnejše kopeli bolj priporočljive, saj topla voda znižuje krvni pritisk, zaradi česar bi lahko omedleli.

 

BODITE ODKRITE!

Morda svojemu ginekologu ne želite priznati, da ste bili ob zanositvi verižna kadilka ali da ste preboleli kakšno spolno prenosljivo bolezen. Pri ginekologu morate pozabiti na vso sramežljivost, saj mora prav on poznati vso resnico. Le tako lahko za vas in za vašega otroka poskrbi po najboljših močeh.

 

POMEMBNE ŠTEVILKE

V mobilni telefon si shranite kontaktne telefonske številke in naslove vseh ljudi, ki vas spremljajo skozi nosečnost. Tako se boste ob vsakem trenutku lahko posvetovali. Ne pozabite, da sami najbolje poznate svoje telo, zato jih pokličite brez vsakršnih zadržkov. Kadar gre za vašega nerojenega otroka, vedno zaupajte svojim ženskim občutkom, ki so redko napačni.