Revija MAMA

Starši z omejitvijo časa za uporabo interneta otrok ne obvarujejo pred spletnimi grožnjami

S taktiko »zlobnega policista« starši otrok ne morejo obvarovati pred spletnimi grožnjami

Staršem ne povzročajo preglavic le tveganja, povezana z odraščanjem njihovih otrok v svetu interneta, temveč tudi čas, ki ga slednji preživijo na spletu. Posledično tretjina staršev omeji čas, ki ga lahko  njihovi otroci namenijo uporabi interneta, z namenom, da bi jih zaščitili pred spletnimi grožnjami. Ampak obstajajo še drugi ukrepi, s katerimi lahko starši zajezijo tveganja in hkrati omogočijo svojim otrokom, da užijejo čim več dobrega kar digitalni svet ponuja.

Zanašanje na internetne interakcije med mlajšimi generacijami vzbuja skrb za morebitno odvisnost od interneta kar med tretjino staršev (33 %). To skrb potrjujejo podatki raziskave družb Kaspersky Lab in B2B International za leto 2017, ki kažejo, da je po mnenju staršev 12 % mladostnikov, mlajših od 18 let, zasvojenih z internetom. Poleg zaskrbljenosti, da otroci prebirajo neprimerne vsebine (36 %) in komunicirajo z neznanci (32 %), postaja ena glavnih skrbi staršev nesposobnost otrok, da se oddaljijo od internetnega sveta.

Polovica staršev (51 %) je prepričanih, da število spletnih groženj, ki ogroža njihove otroke, narašča. Omejitev časa, ki ga otroci preživijo na spletu, za starše postaja ključen dejavnik, s katerim lahko zagotovijo večjo varnost otrok na spletu. Kar 33 % staršev je tako omejilo čas, ki ga lahko njihovi otroci namenijo uporabi interneta.

Kljub temu pa časovna omejitev ne nujno ubrani otrok pred spletnimi nevarnostmi. V 12-mesečnem obdobju se je 44 % otrok soočilo vsaj z eno spletno grožnjo, vsak deseti otrok (12 %) pa je lahko dostopal do neprimerne vsebine ali pa bil izpostavljen zlonamerni programski opremi (10 %).

Namesto določanja časovnih omejitev bi se lahko starši osredotočili na druge ukrepe, denimo izobraževanje otrok. Več kot tretjina (37 %) staršev se s svojimi otroki redno pogovarja in jih uči o spletnih grožnjah. Prav tako tretjina 31 % staršev svoje otroke poskuša nadzorovati medtem ko so povezani na splet z željo, da bi na konkretnem primeru in v realnem času pokazali na spletne grožnje ter tako podkrepili svoja prizadevanja na področju izobraževanja.

 

 

 

 »Starši želijo obvarovati svoje otroke, ampak preprečevanje dostopa do spletnega sveta ni nujno najboljši način za dosego tega cilja. Izobraževanje in komuniciranje igrata veliko vlogo pri tem, da se bodo otroci pri uporabi interneta vedli odgovorno in varno,« poudarja Dmitry Aleshin, podpredsednik za produktni marketing pri družbi Kaspersky Lab, in dodaja: »Prav tako je za okrepitev zaščite nujna uporaba varnostnih rešitev. Omejitev časa, ki ga otroci preživijo na spletu, je pomemben del, ki pa ne bo deloval v osami. Tehnologija lahko pomaga omejiti tveganja in hkrati omogoči otrokom varno raziskovanje vseh pozitivnih vidikov interneta ter podpira razvoj njihovih digitalnih veščin brez zaskrbljenosti zaradi spletnih groženj.«

Varnostna rešitev ‘Kaspersky Safe Kids’ pomaga staršem pri zaščiti njihovih otrok pred spletnimi grožnjami. Z uporabo rešitve lahko starši preprečijo otrokom dostop do nekaterih aplikacij ali spletnih mest. Poleg tega rešitev omogoča krepitev zavedanja otrok o nevarnostih, saj jih predhodno opozori, če želijo denimo dostopati do potencialno tveganih spletnih mest ali aplikacij z nevarno vsebino. ‘Kaspersky Safe Kids’ omogoča vse: od omejevanja časa za dostop do interneta do sledenja aktivnostim otrok na spletu. Varnostna rešitev predstavlja dodatno plast zaščite, ki staršev pomaga zaščiti otroke pred že znanimi in nastajajočimi grožnjami na spletu.

Obiščite spletno mesto in preberite več o uporabi brezplačne ali plačljive različice varnostne rešitve Kaspersky Safe Kids.

O družbi Kaspersky Lab
Družba Kaspersky Lab je globalna ponudnica kibernetskih varnostnih rešitev, ki na trgu posluje že več kot 20 let. Poglobljeno strokovno znanje s področja varnostnih groženj družba Kaspersky Lab nenehno spreminja v varnostne rešitve in storitve naslednje generacije za zaščito podjetij, kritične infrastrukture, državnih organov in potrošnikov po vsem svetu. Obsežen portfelj Kaspersky Laba zajema vodilno varnostno zaščito za končne uporabnike ter številne specializirane varnostne rešitve in storitve za boj proti izpopolnjenim in razvijajočim se digitalnim grožnjam. Več kot 400 milijonov uporabnikov je zaščitenih s tehnologijami Kaspersky Laba, podjetje pa pomaga več kot 270.000 korporativnim klientom pri zaščiti tistega, kar jim je najpomembnejše. Več o družbi Kaspersky Lab si lahko preberete na www.kaspersky.com.

Tag-i