Revija MAMA

shutterstock_61652020[1]-obupan očkaVajino razmerje se je lepo ustalilo in nato sta dobila otroka. Mislila si, da bo težko, a kdo bi si mislil, kako nezaslišano se ti bo zdelo, da vedno ob treh zjutraj, ko se zbudi otrok, vstajaš le ti? Ali kako zgrožen bo, da si postala velika godrnjavka? Dve tretjini novopečenih staršev zaznavata trenja v zvezi na področjih, ki jih pred prihodom dojenčka nista imeli. Prvo leto bo imelo veliko vzponov in padcev – nikoli ne boste vedele, kaj vas čaka za vogalom, pričakujete pa lahko celo vrsto sprememb.

Prvo leto vašega otroka niso samo njegovi prvi nasmehi, prvi koraki ali besede. Na preizkušnji je lahko tudi vaše razmerje s partnerjem. Dobrodošli v novem ljubezenskem življenju.

Kaj lahko pričakujete v prvih mesecih?

0 – 1 mesec

O, MOJ BOG, DOBILA SVA DOJENČKA

Za nas

Torej, prišle smo domov, sicer čisto utrujene, a občudujemo malo kreacijo. Prišel je trenutek, ko lahko opravičeno damo našo zvezo za nekaj časa na hladno. Otrok bo sicer kmalu prevzel 90 % našega časa in energije, a vseeno poskušajmo s partnerjem delovati v timu s polno podporo.

Zanj

Verjetno bo deloval kot rezervni del, ki čaka na zamenjavo, a v resnici čuti potrebo po varovanju svoje nove družine. Partner nam želi pomagati, žal pa večinoma ne ve, kako, zato mu povejmo, kaj želimo od njega, ne samo da pričakujemo. Verjetno se bo počutil tudi malo odrinjeno, zato poskrbimo tudi za obstanek najinega partnerstva.

1 − 3 mesec

NOVA DRUŽINA

Za nas

Partner je odšel nazaj na delo in vse prepustil nam. Kmalu se lahko zazdi, da ne razume, kako težki so naši dnevi. Poskušajmo ga čim bolj obveščati o dogajanju doma, tako bo bolj pripravljen pomagati, ko pride domov.

Zanj

Zelo pogosta reakcija novopečenega očka je, da se polno zaposli, saj ima občutek, da mora sedaj služiti za dva in preživljati še enega člana več. To lahko pomeni, da se nam bo zdelo, da nismo več njegova najpomembnejša stvar. A zapomnimo si, verjetno je to le njegov način, kako prispevati k naši novopečeni družini.

4 −  6 mesecev

SEKS

Za nas

Otrok bo sčasoma šel bolj zgodaj spat in končno se bomo lahko malo naspale (jupiiii!). A ne skrbimo, da zamujamo možnost za seks. Lahko traja tudi do 18 mesecev, da se nam povrnejo hormoni do ravni za spontani seks. Seveda bomo v njem uživale že prej, a kakovost nam bo pomembnejša od količine.

Zanj

Naš partner bo verjetno prednost dajal fizični intimnosti, a ga ne bo motilo, na kakšen način se to izraža. Ni pomembno, da imamo vedno divji seks, včasih bosta že dovolj ljubkovanje in božanje. Intimnost mu daje vedeti, da sva še vedno partnerja, ne le starša. Naj ostanejo dotiki, ki bodo dali vedeti, da sva še vedno povezana.

6 − 9 mesecev

VRNITEV V DRUŽBO

Za nas

Otroka bomo lahko pustile v varstvu dalj časa, kar nam omogoča daljši zmenek s partnerjem. To je zelo pomemben čas, ko se znova lahko počutimo kot ženske (žene) in ne le mamice. Vseeno nas je lahko strah, da ne bomo našle teme za pogovor, ki se ne bo vrtela okoli otroka, zato priporočilo: pripravimo si spisek tem pred zmenkom.

Zanj

Glede na to, da naš partner ni več prvi na naši prioritetni listi, bo zelo vnet glede prvega zmenka, ko bosta čisto sama. Poskrbimo, da se to ne bo zgodilo v bližini doma in da bomo toliko zaupali varuški, da ne bomo vsakih pet minut gledali na telefon ali celo klicali domov, če je vse v redu.

9 − 12 mesecev

VRNITEV V SLUŽBO

Za nas

Vrnitev v službo lahko dolije olje na ogenj, še posebno, če skrbimo za večino gospodinjskih opravil. Lahko postanemo zamerljivi, če se partnerjeva kariera lepo razvija, kot se je pred prihodom otroka. Ali bi mogoče lahko kdaj odšel prej iz službe ali peljal otroka k pediatru? Razmislimo, kaj bi bilo idealno, da bi naredile, in kaj je najbolj realno.

Zanj

Pričakovano je, da imajo moški raje, da njihova partnerica poskrbi za vsa hišna opravila, a temu ni nujno tako. Partner si želi, da bi bile srečne, in če to vključuje naš karierni razvoj, bi to moral vzeti v zakup. Poleg tega, če ne greste nazaj v službo in ostanete doma kot gospodinja, nanj preložite vso finančno odgovornost, kar pa je lahko zanj zastrašujoče.

12 mesecev in več

Za nas

Prišel je čas, ko smo se unesle in večino časa vemo, kaj delamo, torej prišel je čas, da ponovno damo prednost našemu razmerju. Obudimo flirtanje, pošljimo kakšen lep sms in poljubimo partnerja, ko gremo v službo. Takšne malenkosti kažejo, kako nam ni vseeno in da se še vedno cenimo.

Zanj

Verjetno ne bo priznal, a verjemite, da je zelo vesel, da je stanje spet normalno in imata več skupnega časa. Vseeno bosta kdaj pa kdaj najbolj cenila čas samo zase, ki si ga lahko podarita tako, da gre eden z otrokom ven, drugi pa ima nekaj ur le zase.

 


Tag-i